CloudFlare – konferenční hovor Q1/2022

Před pár dny jsem do mého portfolia přidal společnost ClouFlare ($NET), která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, cloudové služby a těží ze své celosvětové sítě. V mnoha ohledech je zcela unikátní a řekl bych bez pořádné konkurence. Jedná se o růstovou společnost, která se snaží investovat všechny vydělané peníze do vývoje, výzkumu a růstu.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jak dopadl pro CloudFlare Q1/2022

Společnosti se podařilo dosáhnout za první kvartál tohoto roku obratu 212M USD, což je meziroční nárůst o 54 %. Operating income (příjem po odečtení nákladů za služby) byl 4,9M USD (před rokem měli ztrátu 7,5M USD). Tento kvartál byl třetím v řadě kdy byli s operating income v plusu. Jejich snahou je přitom držet náklady, tak aby negenerovali zisk. Zisk na akcii (EPS) byl 0,01 USD.

Gross margin (hrubá marže) byla slušných 78,7 % (+1,1 % meziročně). To je více než na jakou společnost cílí (75 – 77 %).

Velmi zajímavé je hodnota Net Revenue Retentio, tedy kolik je schopna společnost vydělat na prodlužování a prodeji dalších služeb už existujícím zákazníkům a tady mají 127 %, což by mělo být že v průměru se zákazníka meziročně získali o 27 % více peněz.

Co se týká free cash flow (co jim zbylo po zaplacení všech nákladů), tak byli v mínuse 64,4M USD (Q1/2021 to bylo mínus 2,2M USD). Hlavním důvodem byla unikátní srážková daň 30M USD.

Celkové množství hotovosti atd. má společnost dostatek 1,7 miliardy USD.

Pro rok 2022 odhadují celkový obrat 955M až 959M USD, což by mělo být meziročně o 45 – 46 % více. EPS 0,03 – 0,04 USD.

Kdo jsou zákazníci CloudFlare

Společnost má celkem 154.109 platících zákazníků. Za Q1/2022 získali zhruba 14 tisíc nových.

1537 zákazníků je velkých (ročně utratí 100K+ USD). Za Q1/2022 takových získali 121 nových. Tito zákazníci tvoří 58 % obratu společnosti.

V konferenčním hovoru bylo zmíněno, že zákazníci postupně rostou a kupují si více a více služeb. Počet zákazníků, kteří utratili více jak 500K USD narostl meziročně o 68 % a počet těch s útratou 1M USD dokonce o 72 %.

Aktuálně mají 12 velmi velkých zákazníků, kteří u nich utrácí 5M USD+, ovšem žádný z nich netvoří více jak 5 % celkového obratu. Daří se jim tak celkem slušně diverzifikovat.

Akvizice Area 1 Security

Společnost Area 1 Security byla dlouhou dobu dodavatelem služeb pro CloudFlare. Poskytují totiž ochranu e-mailových schránek před útoky, včetně phishingu. Předseda a spoluzakladatel CloudFlare Matthew Prince o jejich produktu říká, že když jej nasadili tak si nebyl jistý jestli funguje. Několik týdnů totiž nedostal žádný report o phishingu, přitom s dřívějším řešením jich od svého týmu dostával desítky za den.

Area 1 Security v tomto kvartále koupili za 162M USD. Součástí akvizice byla i snaha přesvědčit co nejvíce zaměstnanců, aby zůstali a pracovali pod CloudFlare. To se jim podařilo u 98 %.

CloudFlare odhaduje, že Area 1 Securty se bude podílet zhruba 1 % na obratu společnosti. Nicméně vzhledem k tomu, že e-mail je aktuálně hrozbou číslo jedna, tak tato akvizice dává smysl.

Noví zákazníci CloudFlare

Federální vláda je pro CloudFlare velkou příležitostí. Jenže k těmto zakázkám se nedá dostat tak snadno. CloudFlare na to má agenturu, která jim má získat patřičná povolení. Spoustu federálních úřadů na to také čeká, chtějí používat CloudFlare.

Produkty Area 1 Security

Produkty Area 1 Security se prodávají velice dobře. Hned v prvním kvartále se novým zákazníkem stala velká asijská aerolinka, americká investiční banka a přepravní společnost z žebříčku Fortune 1000.

Právě ta přepravní společnost už dříve byla zákazníkem CloudFlare. Zrovna u nich probíhalo velké výběrové řízení nového dodavatele ochran pro e-maily a testovali konkrétní řešení. Když CloudFlare koupil Area 1 Security, tak jim nabídl je vyzkoušet. Jejich řešení pochytalo 2x více phishingu než nejlepší konkurenční.

Ta společnost pak podepsala smlouvu pro 7500 uživatelů na dva roky za 385K USD.

Produkty Zero trust

Zero trust jsou služby pro firmy, které potřebují ochránit své zaměstnance před hrozbami z internetu.

Mezi nové zákazníky patří:

  • Středozápadní stát USA si koupil 75 tisíc uživatelským účtů na 3 roky za 5,1M USD. Přešli ze starého hardwarového řešení na cloudovou službu.
  • Velká indická mediální platforma si zvolila CloudFlare místo Zscaler ($ZS) a Palo Alto Networks ($PANW), kteří jsou jejich přímým konkurentem. Za 5000 uživatelských účtů zaplatili 150K USD.
  • Evropská automobilová společnost z Fortune 500 si koupila řešení pro 10 milionů vozidel za 320K USD ročně. Ukazuje se zde poptávka po bezpečnostním řešení pro IoT zařízení.

Jeden ze stávajících zákazníků navýšil objem objednaných služeb na 15M USD/rok. Jedná se o Fortune 500 softwarovou společnost, která údajně věří jen jim.

Workers

CloudFlare Workers je cloudová služba. V podstatě tam vložíte váš skript (JS, Rust, C, a C++) a ten se pak můžete celosvětově používat. O škálování se postará CloudFlare stejně tak i o celosvětovou distribuci. Těmto službám se říká serverless, protože neřešíte žádnou administraci serveru ani hardware. Jen skript který tam jede.

Obchodní model je 100K požadavků (request) na skript za den zdarma a pak 5 USD za každých 10 milionů požadavků na pomalejších strojích (10 ms odezva) anebo placený s 0,15 USD/milion požadavků a vždy jste na nejodlehlejších strojích.

Noví zákazníci

  • Velká sociální sít podepsala pětiletý kontrakt za 3M USD. CloudFlare Workers využívají pro ověření zabezpečení posílání zpráv. Workers jim poskytují libovolné škálování, kdy zrovna potřebují.
  • Velká australská softwarová společnost podepsala kontrakt na 145K USD a používá je na celosvětovou synchronizaci produktů.

Zabezpečení

CloudFlare se specializuje na zabezpečení webů a sítí před útoky.

Noví zákazníci

  • Fortune 500 zdravotnická společnost podepsala tří letou spolupráci za 1,2M USD. V podstatě vyházeli staré hardwarové krabičky.
  • Fortune 500 finanční společnost si koupila všechny služby co potřebovala za 1,5M USD na 3 roky.
  • Fortune 1000 herní společnost podepsala 3 léty kontrakt za 3,3M USD. Původně používali AWS ale nedokázali je tam ochránit před útoky. Když se jim dlouhodobě nedařilo udržet aplikaci online tak jim AWS tým poradil, že s tím mají jít ke CloudFlare.

Válka na Ukrajině

Po útoku Ruska v roce 2014 se řada společností a dokonce i vládních institucí na Ukrajině připravila. Začala používat služby CloudFlare. Před vypuknutím invaze detekoval CloudFlare zvýšenou aktivitu v síti a byli v pohotovosti.

Výsledkem bylo, že dopad kybernetických útoků nebyl až tak velký. V médiích se psalo, že k velkým kybernetickým útokům nedocházelo, což není přesné. Došlo k útokům. Těch úspěšných naštěstí bylo málo. CloudFlare v tomto sehrál důležitou roli.

Samozřejmě služby CloudFlare podléhají sankcím, takže je museli ukončit v Rusku, Bělorusku a oblastech okupovaných Ruskem. Na obratu se to podílelo 1 %.

Indie a Čína

Na Indii se pracuje. Je to záležitost jednak obchodu, ale také situaci komplikuje složitý model ISP (poskytovatelů internetové připojení).

Co se týká Číny, tak tam přímo nepůsobí protože to je pro západní zěmě komplikované. Mají spoustu partnerů mezi velkými značkami jako je Baidu anebo JD.com. S těmi to jde dobře. Důležité je pro CloudFlare v Číne mít svou síť, protože to je důležité i pro zákazníky CloudFlare kteří jí využívají.

Nadcházející krize

Samozřejmě všichni se bojí recese a tento doraz padl i v konferenčním hovoru. CloudFlare se jí nebojí, protože z pohledu trhu jsou ve velmi dobré pozici. Oni se starají aby Internet byl bezpečný a fungoval.

Většina služeb je pro jejich zákazníky nutná, protože jim šetří peníze. Nemohou si dovolit je zrušit, protože by se jim provoz prodražil.

Závěr

Tak snad jsem vytáhl z konferenčního hovoru to nejdůležitější. Je tam spousta zajímavých věcí :)

Jsem rád, že jsem CloudFlare do portfólia přidal. Je to hezká rostoucí společnost, která má budoucnost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.