Praskající bublina?

Ačkoliv jsem první akcie koupil už koncem roku 2012, tak jsem spíše investoval opravdu sezónně. To se změnilo v roce 2020, kdy jsem využil příležitosti a pustil se do akcií v USA. V podstatě jsem tak nikdy nezažil bear market, který teď možná přijde.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Samozřejmě něco mám načteno, nakoukáno i naposloucháno. Snažil jsem se nasbírat různé užitečné informace. Jen se přiznám, že jsem čekal, že to začne tak nějak jinak.

Zatím se vše děje tak jak má

Že se na trhu něco děje jsem si všiml už ve 4Q/2021. Z těch nejmenších společností se postupně přesouvali peníze, do malých a následně středních. Držím a sleduji toho relativně hodně. Na trhu se objevil strach, ale přiznám se, že jsem si až do půlky ledna říkal, jestli se to nepodaří v USA zastavit. Prostě natisknou více peněz a dál si pojedeme až do konce roku.

Jde o to, že se toho děje až moc. Stále tu máme coronavirus, inflaci, energetickou krizi, problémy s dodavatelskými řetězci, možný probíhající kolaps čínského realitního trhu a houstne nám i politická situace mezi Ukrajinou a Ruskem. Cokoliv z toho může způsobit větší anebo menší korekci na trhu. Jenomže dohromady by z toho mohla být nějaká větší krize, která se potáhne klidně i roky.

Tento týden ale ukázal, že se zřejmě nic extra dít na záchranu situace nebude. Takže postupný propad se stagnací může začít.

Jsme ve fázi, kdy se z růstových titulů přesouvají peníze do hodnotových. Zažíváme tak postupné propady indexů. Nicméně ještě mi tam chybí přesun peněz z akcií jinam, například do zlata. Je možné, že investoři jsou stále rozmlsaní z posledních let.

Teď je otázka co se bude dít dál.

Co teď nakupovat

Asi jako každý z vás se těším, na přikoupení nějakých hezkých dividendových titulů. Pořádné blue chips s velkou slevou. Jenomže tento druh akcií zatím ve slevě není. Vlastně by měl být až na konec, kdy se z něj začnou přesouvat peníze zpět do růstových titulů. Pokud tedy nenastane nějaký hodně černý scénář.

Teď je doba, kdy by se měl člověk zaměřit na růstové menší a střední společnosti. Vybrat ty, které finančně přežijí následující roky, jejichž byznys dává smysl a investovat v podstatě do peněz, které budou vydělávat za 5 let. Protože právě tyto společnosti právě teď padají.

Je však třeba brát v potaz, že teď je to jako chytat padající nůž. Ostatní investoři anebo prostě trh může ohodnotit to v čem vidíte budoucnost v následujících měsících klidně o 90 % níže. Zkušenější tak doporučují čekat na otočení trendu a nakupovat, když už to půjde nahoru. Tohle nedokážu posoudit.

Popravdě jak nemám v posledních měsících moc času na pořádný investigativní průzkum a pročítání zpráv, tak si nejsem moc jistý u ničeho. Pamatuji jak jsem si byl jistý u SPAC které jsem koupil. Teď mi ty společnosti už tolik moc neříkají. Sleduji v podstatě jen dvě a to Astra a Rocket Lab.

$ASTR jsem začátkem ledna dokoupil s pořádnou slevou, když o nich napsali negativní zprávy Kerrisdale Capital s tím že je jdou ve velkém shortovat. Celkem slušně mi to srazilo průměrnou nákupní cenu na 8 USD. Jenomže od té doby stále padají. Dneska se dostali dokonce pod 5 USD.

$RKLB věřím o poznání více. Fakt se mi líbí co dělají a jak to dělají. Nedávno koupili největšího výrobce solárních panelů pro vesmírné lodě/sondy. Daří se jim na oběžnou dráhu dostávat náklad. Mají zakázky od soukromých společností i vlád. Jsou prostě dvojkou po SpaceX.

Říká se, že pokud společnosti člověk věří, tak by neměl mít problém si koupit její akcie každý měsíc. Rocket Lab je jedna z mála menších společností, kde bych do toho asi šel. Aktuálně spadli na 9 USD.

Astra i Rocket Lab jsou součástí mého růstového portfólia, což jsou akcie, které mám minimálně do roku 2030. V této době už tyto společnosti, respektive ten obří vesmírný byznys buď bude anebo ne. Velký risk…

Toto portfólio bych rád rozšířil o další dvě společnosti a to je Coinbase ($COIN) a Cloudflare ($NET). Obě jsou aktuálně hodně rychle padajícím nožem, jejichž graf nahání hrůzu. Což je dobře. U Coinbase to vypadá, že dostává záhul kvůli kurzu $BTC i pádu NASDAQ. A přiznám se, že aktuálně z krpytoměn nejsem moc chytrý. Nečekal jsem že to spadne pod 40K, respektive, že to pod 40K moc dlouho nezůstane a teď v době psaní článku už jsme na 36K USD.

Co se týká Clouflare, tak tam mě nadchly přepisy konferenčních hovorů, které jsem studoval z jiného důvodu než jsou akcie. To je společnost, která má plán expanze v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu. Pokud jim půjde vše podle plánu, tak nejen v kyberbezpečnosti budou nejpoužívanější. Na spadnutí je jejich celosvětový cloud, který si na rozdíl od konkurence (AWS) nebude účtovat peníze za přenosy.

Nicméně Cloudflare měli suprové Q4/21 výsledky. Díky nim se dostali v minulých měsících tak vysoko. Ale celkový počet zákazníků i uživatelů jsem čekal o dost vyšší. Prostě mi přijde akcie nadhodnocená. Za 2 – 3 roky už to samozřejmě může být jinak. Nejhorší u růstových akcií je že si musíte uvědomit, že dnešní cena nic neznamená. Máte počítat jakou hodnotu budou mít až začnou vydělávat peníze. To znamená, že už nebudou tou cool růstovou akcií.

Když už zaznělo to krypto, tak stále vidím potenciál v těžařích Bitcoinu. Mám je ve spekulativním portfóliu. Něco jsem přikoupil $RIOT tak uvidíme co z toho bude.

Co ale dál?

Zmínil jsem tu několik společností, které ale vlastně už ani moc nakupovat nechci. Tyto tituly jsem hledal minulý rok jako doplněk k nudným dividendovým. Jenomže už růstových mám celkem dost a spíše bych rád nakupovat ty dividendové. Jenomže ty se moc nehnout… zatím …

Co v porfóliu mám je převážně vysoko, anebo toho už mám dost. Trochu mě mrzí že jsem nekoupil Intel když byl pod 50 USD.

Taktika tady bude asi počkat na kvartální výsledky. Stačí když se něco nepovede podle plánu a půjde to dolů, jako minulý kvartál právě Intel anebo LMT. Takže čekat :)

A co další formy investice

No trochu jsem doufal, že se to tak všechno nesejde. Mám zainvestováno do těžařů zlata, kteří teď měli letět nahoru a s výjimkou jednoho dne, kde překonali 5 % stagnují. Zlato zatím investory netáhne.

Kryptoměny se také slušně propadly. Pokud nepřijde nějaké velké oživení, tak z toho může být zamrznutý graf, co prostě půjde doprava bez výrazného růstu anebo poklesu. Na staking a další DeFi super aktivity super, ale člověka by potěšilo pokud by rostlo alespoň něco :)

Přes eToro mám pár set dolarů v čínských akciích. Ty se asi také povezou což je škoda. Přemýšlel jsem nad nákupem nějakých ruských společností, ale volná hotovost je aktuálně v kryptu, které předpokládám že bude mít vyšší výnos.

Závěr

Zatím to vypadá na pěknou nudu. Tedy pokud by se nezačal učit shortovat :)

Možná bych se měl vrhnout i na něco jiného.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Praskající bublina?”

  1. Tahle věta nějak postrádá myšlenku. ;)
    Na spadnutí je jejich celosvětový cloud, který si na rozdíl od konkurence (AWS) účtovat peníze za přenosy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.