Může za dnešní propad BTC opravdu čínský Evergrande?

Dneska se propadl BitCoin a na Binance na 42,5K USD. První reakce po nočním propadu byly, že za to mohou problémy čínského developera Evergrande. Přiznám se, že se mi to zas tak moc nezdálo. Na druhou stranu je pravda, že Hong Kongská burza šla pěkně dolů, takže sebou klidně BitCoin smést mohla. BitCoin totiž většinou padá jako důsledek něčeho. Jakmile se otevřely evropské burzy, tak už bylo jasno. Evergrande je problém a odnesou to dneska trhy na celém světě.

Co je Evergande?

Evergrand (Evergrande Real Estate Group) je obří developer v Číně, který je i číslo 2 na místním trhu s nemovitostmi. Podílí se na více jak 1300 projektech v Číně, zaměstnává 200 tisíc lidí a další miliony pracovních míst jsou na nich závislý.  Společnost se podílí 2 % na HDP Číny.

Společnost dluží 300 miliard USD, které není schopná splácet. Její korporátní dluhopisy nikdo nechce. Dokonce jejich prodej musel být kvůli propadu cen pozastaven. Od začátku roku ztratila na Hong Kongské burze (3333.HK) přes 80 % hodnoty.

Nikdo na západě toho moc neví. Komu vlastně dluží, jaká jsou čísla atd. Na Google tyto informace moc dohledat nešly. Pokud jste chtěli pátrat tak jedině přes Baidu. Proto jsem informace čerpal o investorů, kteří tyto informace umí dohledat.

Evergrande má problém už od roku 2020, kdy byl nejzadluženější společnost v Číně s dluhy 1,95T CNY. Podle výroční zprávy z toho 674G byl úročený dluh s úroky 180M CNY za den. Společnost přitom měla cash na splacení 158G krátkodobých závazků.

A jak se do toho společnost dostala? Developerské projekty mají v sobě vázané velké množství peněz vázaných v nemovitostech. Trvá velmi dlouhou dobu než na pozemku postavíte nemovitost a tu pak můžete prodávat/pronajímat. Společnost tak má velké množství peněz v nehmotném majetku, a to včetně materiálu a strojů. Na první pohled tak společnost nebyla v mínusu. Utrácela tak velké peníze například za fotbal (1 – 2G CNY každý rok). Počítá se že v posledních 10 letech takto propálili 10G CNY. K tomu rozjela podnikání s elektrickými vozidly (Evergrande Auto), streamovací služby (Hengten Networks), zábavný park (Evergrande Fairyland) a zdravotnictví (Evergrande Spring).

V roce 2020 spadl jejich provozní zisk o 75 % (EBIT) oproti roku 2018. V hrubých číslech 95G CNY vs 355G CNY. Propadla se i hrubá marže z 36 % pod 10 %. Samozřejmě podílela se na tom i pandemie, proto možná nikdo špatné výsledky v roce 2020 nechtěl vidět.

V roce 2021 však přichází problémy 19.07.2021 největší věřitel banka China’s Guangfa Bank nařídila zmrazit 132M CNY ve vkladech. Na to reagovaly další dvě banky Hang Seng Bank a Bank of East Asia a zrušily hypotéky na 2 velké projekty v Hong Kongu. Už bylo všem jasné že se něco děje.

Evergrande musí do konce roku 2021 splatit 335G CNY a do konce roku 2022 dalších 166G CNY. Přesná dat nejsou známá. Prozatím se jim to moc nedaří a na svět se dostaly informace, že první splátky společnost nezaplatí.

Podle dostupných čísel společnost nemá dostatek hotovosti ani provozní zisk na to aby platila úroky.

Evergrande tak čeká prodej pozemků/budov všeho co se dá rychle prodat, aby získala hotovost. Dále musí restrukturalizovat dluhy a posunout splátky, zkusit získat další peníze formou záruk za majetek (ne vše jde prodat), vyhlásit bankrot a čekat zdali jí pomůže stát. Ten to pravděpodobně neuděl, alespoň ne přímo. Stát ovládá a vlastní banky, prostřednictvím nich může vymyslet nějakou pomoct. Nutné je také najít konkurenta, který Evergrande koupí.

Banky a investoři své peníze už neuvidí. Je tedy otázka jak moc to může někoho bolet. Právě kvůli tomu se mluví o podobné situaci jako Lehman Brothers, což se mi však nezdá jako ideální srovnání. Spíše vidím problém v tom, že se může otřást trh s nemovitostmi. Hodně dodavatelů bude na Evergrande závislých. Číňané také mají omezené možnosti kapitálového investování, proto kupují více nemovitosti, aby se zajistili na stáří. Někde jsem viděl graf srovnání retailových investic a v Číně to dělá přes 75 %. Tohle všechno jsou potenciální velké problémy.

A co ten BitCoin?

BitCoin měl být zárukou v nejistých časech, kdy se nebude dát spolehnout na další trhy. Jak ukázal minulý rok, tak když padal akciový trh padal i BitCoin. Takže věřím tomu, že to na BitCoin mělo vliv. Na druhou stranu nezapomínejme že:

  • V USA to vře. Chtějí regulovat jak samotné kryptoměny, tak i burzy a provozovatelé investiční dApps. Například všechny obchody v kryptu nad 10K USD by se měly hlásit.
  • V USA se také čeká jestli se pustí do stablecoinů, které jsou kritické pro fungování DeFi.
  • Ministerstvo financí USA se chce také pustit do kryptoměn z trestné činnosti. Konkrétně ransomware. Chtějí aby všechny burzy prostředky pocházející z těchto zdrojů zmrazily, tak jak to dělá třeba Coinbase.
  • Na trzích je také velmi nízká likvidita, což vede k větší volatilitě. Prostě každý negativní zpráva se projeví větším propadem. Sice se to vrátí zpět, ale lidé jsou nejistí. Podle různých onchain dat směnárny a tržiště drží rekordně nízké množství BTC ale i třeba ETH. Teoreticky to také může být zneužito k snadnější manipulaci.

Tohle všechno je velmi silný tlak, který může cenu srazit ještě více a rychle dolů. Proto jsem byl dneska s nákupy opatrný a nechal jsem to hlavně na připravených buy orderech. Nějaké další větší investice zatím neplánují.

Na druhou stranu pokud bychom se zaměřili na instituce a smart money, tak ty do krypta postupně dávají stále více a více peněz. Takže jsem spíše optimistický :)

Závěr

Situace s Evergrande je zajímavá. Mám už celkem slušnou expozici na eToro v čínských technologických akciích, ale počítám s dalším propadem. Samozřejmě otázka je co celosvětový trh. Všichni čekají že to spadne a teď tu máme i možný důvod proč by se mohlo začít něco dít. Na druhou stranu překvapilo by mě pokud by to bylo ze dne na den. Situace s Evergrande je nepřehlená a nepředvídatelná. Může se táhnout.

No uvidíme, zatím na pořádný dip na akciovém trhu čekám.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup