Je libo podíl v kasínech a restauracích? SPAC $FST přivede na burzu Fertitta Entertainment

Po delší době jsem se opět vrátil ke svému seznamu SPAC, které jsou ve stavu definitive agreement. Bohužel jsem zjistil, že už je zastaralý a některé společnosti už prošli fází de-spac. Takže jsem si musel vygenerovat nový seznam. Tentokrát jsem si společnosti seřadil podle plánovaného market cap po vstupu na burzu. Na 23. místě je $FST, která má přivést na trh Fertitta Entertainment, společnost která vlastní například známou značku Golden Nugget. Tato společnost mě zaujala, protože měla z více jak 140 společností, které postupně procházím nejvyšší obrat za rok 2019. Po prostudování více detailů jsem zjistil, že to je kandidát na investici. Prozatím jsem však neinvestoval, protože cena za akcii je poměrně vysoká. Před spojením většinou spadne dolů, na což čekám.

Kdo je Fertitta Entertainment

Fertitta Entertainment, Inc. je společnost, kterou vybudoval Tilman Fertitta. Což je velmi zkušený a úspěšný podnikatel v oboru kasín, luxusních restaurací a pohostinství obecně. Společnost z které Fertitta Entertainment vedl od roku 1996. Po vstupu na burzu bude stále šéfem s podílem zhruba 60 %, což je zásadní informace, protože společnosti se očividně daří a to i přes koronakrizy.

Fertitta Entertainment vlastní 5 luxusních kasín v USA pod značnou Golden Nugget (6. se má otevřít v roce 2022), 446 restaurací a 1 odpočinkový komplex pod značkou Landrys. Celkem působí v 38 státech USA, 41 zemích a v dalších 4 zemích se připravuje otevřít pobočku. Dále vlastní podíl v online hazardní platformě Golden Nugget.

V případě $FST se tedy jedná o zajímavou diverzifikaci. Kupujete si podíl jak v reálných, tak i virtuálních kasínech. U kasín se postupně daří navyšovat EBITDA. V prezentaci, na kterou najdete odkaz na konci článku, jsou ukázky jak po jejich akvizici postupně vše vylepšovali.

V prezentaci toho není moc o roku 2020, které ovlivnila koronakrize. Nicméně růst marže EBITDA se jim dařil. Upravená EBITDA klesla ze 78,5M USD na 72,5M USD. Rok 2021 však počítám, že bude příznivější. USA mělo v boji s Covid pomalejší rozjezd, ale vše nakonec zvládli rychleji než většina světa. Věřím že také v USA se projeví odložená spotřeba a lidi si prostě budou chtít užít to co nemohli.

Co se týká online hazradu, tak v něm má Fertitta Entertainment většinový podíl s téměř 80 % hlasovacími právy. Růst zájmu o online hazrad je poměrně výrazný.

Co se týká restaurací. Tak celkem mají 238 lepších (dražších) restaurací, 163 běžných a 45 specializovaných.  Snaží se o diverzifikaci jak zaměřením, tak i lokalitou a formou. Restaurace mají například i v Disney a Universal. V letáku jsou navíc i fotky a konkrétní ukázky. Nové restaurace získávají hlavně formou akvizic.

Nutno podotknout, že právě restaurace se podílí na obratu společnosti nejvíce.

Nicméně opět došlo tam v roce 2020 k nějaký poklesům vlivem koronakrize.

Co se týká výhledu tak je zajímavé sledovat, že obrat se na původní úroveň roku 2019 má vrátit až v roce 2023.

Čísla

Společnost nabere ze SPAC kapitál 6.715M USD. Ale má dluh 3.132M, takže celková hodnota po vstupu na trhu by měla být 3.583M USD, což vzhledem k tomu co vlastní mi přijde poměrně málo. Možná i proto cena akcie se aktuálně pohybuje pod hranici 13 USD, přitom SPAC začínal standardně na 10 USD. Koupit teď by znamenalo připlatit si téměř 30 %. V plánu bylo dokončit transakci v 2 kvartálu 2021. Těžko říct jestli to stihnou.

Závěr

Tohle je trochu mimo oblast na kterou se snažím cílit (finance, technologie), ale vypadá to opravdu zajímavě. Hlavně je to už dlouhou dobu existující společnost, která funguje. Ve SPAC často investujete spíše do růstové společnosti bez historie. Tady je to regulérní společnosti s historií.

Samozřejmě je tam řada rizik. SPAC nejsou blue chips. Spousta věcí se může pokazit. Růst akcií také není zaručen. Tyto společnosti jsou díky svým aktivitám pro mnoho investorů kontroverzní a stávají se také cílem shortování. Jejich cena tak může na dlouhou dobu výrazně spadnout a pak to budou muset zachránit velmi dobré výsledky.

Do tohoto SPAC jsem ještě neinvestoval. Cena je za akcii je poměrně vysoká. Věřím že by mohla ještě spadnout a pak $FST koupím do Rostoucího portfólia.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Je libo podíl v kasínech a restauracích? SPAC $FST přivede na burzu Fertitta Entertainment”

    1. Zdravím, díky opraveno. Tyhle chyby dělám automaticky, nedá se toho zbavit anebo se to naučit. Jediné řešení pro mě je si to všechno nahlas přečíst pak je tam “slyším”.

Comments are closed.