Doména .com od září 2021 zdraží

Tak to konečně přišlo. Verisign se už dlouhé roky snaží zvednou cenu nejoblíbenější domény na světě, ale vždy mu to někdo překazil. V roce 2012 to bylo Ministerstvo obchodu Spojených států amerických, které mu zakázalo zdražit až do roku 2018. V roce 2019 byl silný tlak ze strany veřejnosti a společností a Verisign nezdražil. No a minulý rok přišel nový koronavirus a Verisign ze solidárnosti odsunul zdražení. Ne že by se situace od minulého roku nějak dramaticky zlepšila, ale koronavirus už není nadále asi důvodem.

Od 1. září 2021 by tak měla doména .com podražit ze stávajících 7,85 USD na 8,39 USD pro akreditované registrátory (+0,54 USD). K ceně je nutné přičíst i poplatek ICANN 0,18 USD. Nová koneční cena pro registrátory tak bude 8,57 USD, což by podle stávajícího kurzu mohlo být cca 182 CZK bez DPH. Cenu u nás hlavně rozhodne dolar, který je teď opravdu nízko. Pokud tam zůstane do září, je klidně možné, že registrátoři ani cenu nebudou zvedat. Teď vydělávají hlavně na příznivém kurzu. Co jsem zahlédl predikce, tuším od Raiffeisenbank, tak předpokládají spíše oslabení USD.

V současné době je registrováno celkem 152 milionu .com domén. Nárůst ceny, tak zvedne obrat i tržby o 82,08M USD za rok. Verisign se obchoduje na americké burze, momentálně za 202,39 USD/akcie. V roce 2020 se odhaduje obraz společnosti na 1,27 miliardy USD a zisk 814,89M USD. Zdražení jim tedy zvedne obrat o 6,46 % a zisk o 10,07 %. Přitom víme že toto zdražení nebude poslední. V dalších letech zřejmě přijdou další.

Pokud vás nepotěšilo zdražení .com domén a myslíte si, že VeriSign si jen navyšuje zisky, není nic snadnějšího než koupit si jejich akcie. Bohužel nevyplácí dividendy :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup