Může špatně fungující část webu ovlivnit celý web?

Po delší době mě opět zaujalo něco ze SEO.  Na Search Engine Journal vyšla analýza jedné otázky na Johna Muellera z Google, která se zabývá tématem zdali jedna problémová část webu může ovlivnit web jako celek.

Kdo jste se odvážil vykročit se stínu white hat SEO, tak asi tušíte odpověď. Problémová část webu dokáže bez problému sestřelit celý web. Těch penalizací je spousta (bezpečnost, špatný odkazový profil, nebezpečné témata atd.). Nicméně tato konkrétní otázka se týkala Core Web Vitals, což bude velké téma příštího roku.

Core Web Vitals je sada metrik, které začne od roku 2021 Google započítávat při hodnocení webu ve vyhledávačích. V podstatě se má hlavně jednat o uživatelskou přívětivost a data se budou získávat i od návštěvníků vašich stránek s prohlížečem Chrome. Už teď nějaké výstupy najdete v Google Search Console (v levém menu pod Core Web Vitals).

Otázka

Tazatel měl problém. Součástí jeho webu je diskuzní fórum, které jede na starém redakčním systému. Je pomalé a není možné jej optimalizovat, tak aby se dosáhlo lepších výsledků. Předpokládá (anebo už ví), že si v Core Web Vitals povede špatně. Ovlivní to celé fórum anebo dokonce celý web?

Odpověď

V podstatě bude záležet jestli Google nashromáždí dostatek informací o jednotlivých podstránkách (o jejich rychlosti) od uživatelů s Chrome a zdali Google bude schopný pochopit, že fórum je jedna sekce a zbytek webu druhá.

U diskuzního fóra bývá problém, že aktivita uživatelů je jen na nových tématech a přístupy z vyhledávačů vedou na pár zajímavých témat. Zbytek leží víceméně mrtvé s minimální návštěvností. Google tedy nemusí být schopný vůbec pro fórum získat dostatek relevantních dat pro Core Web Vitals.

Druhá část odpovědi se zabývá architektury webu. Google se snaží web pochopit jako celkem a celkem se mu to daří. I když z mých osobních zkušeností jsem vždy používal známý redakční systém, kde moc práce neměl, protože to jinde vidět nesčetněkrát. Google pozná informační stránku (i tématickou jako jsou třeba obchodní podmínky, kontakty atd.), článek, galerii i stránku s diskuzí. Nicméně není jisté nakolik je schopný na základě těchto informací rozdělit web do sekcí. V tomto mu většinou vycházíme napřed například adresářovou strukturou. Třeba že pod domena.tld/forum/ je fórum na domena.tld/administrace/ je administrace atd.

Pokud používáte pro rozdělení obsahu prostě domena.tld/?p=1234 a skrývá se pod tím článek, stránka, diskuze, galerie atd. tak si nejsem celkem jistý jestli to dokáže dát. Sice by na základě interních odkazů mohl, ale …

Závěr

Osobně se snažím, pokud to jde, různý obsah v rámci domény dávat na subdomény. Jednak tím dělím zátěž (různé databáze anebo i hostingy), zvýším bezpečnost (oddělený obsah pro FTP) a také věřím, že tématický obsah si vede dlouhodobě ve vyhledávačích lépe než smíšený.  Takže za mě používejte subdomény a odpadne vám problém se sekcemi webu.

Co se týká Core Web Vitals, tak jsem si zkusil představit čtyři scénáře, kde by to mohl být problém.

  • Přístupy na ještě nenacachované stránky – Stránky se většinou přidají do cache až po prvním načtení. Toto první načtení může být delší. Ovlivní to web jako celek? Z odpovědi Johna ne. Pokud někdo bude přistupovat na ještě nenacachované stránky, tak to budou výjimky. Časté návštěvy už by přistupovali na cachovaný obsah. Problém má první, který se dostane někam kde už dlouho nebyl žádný robot. V celkovém měřítku tedy Google pro tyto “problémové” případy nebude mít dostatek dat.
  • Špatná přesměrování – Pokud přesměrování necháte na WordPress (HTTP -> HTTPS anebo bez www na www), tak to může trvat i vteřiny. Musí se načíst celé jádro, pluginy, šablona atd. a pak se provede přesměrování. Správně si máte upravit .htaccess, kde se o přesměrování postará webserver v řádech max desítek ms. Jestliže budete mít tato špatné přesměrování, tak to může zažít každý návštěvník. Otázkou je jestli přesměrování budou pod Core Web Vitals spadat.
  • Práce v administraci – Administrace WordPress zrovna neoplývá rychlostí, protože se nepracuje s cache. To může platit pro všechny přihlášené uživatele. Tato část webu tedy bude mít horší výsledky než zbytek. Otázkou je za jakých podmínek by to mohlo už vadit. Pokud budu mít třeba 100 lidí co budou v administraci něco dělat a přes Chrome odesílat data Google? Naštěstí adminsitrace je oddělena do adresáře /wp-admin/.
  • Vyhledávání – Vyhledávání anebo jakékoliv procházení na míru vytvořených výsledků je pomalejší. Pracuje se většinou se živými daty. Ve WordPress to mohou být nižší jednotky vteřin, ale pokud budu mít třeba eshop s tisíce produkty a použiji filtr, který bude hledat napříč tabulkami vlastnosti zboží… no tam už by to mohlo být delší. Tato část webu bude rozhodně pomalejší. Vyhledávání bychom tedy měli oddělit do adresáře třeba /vyhledavani/ anebo /vysledky-podle-filtru/.

To je asi tak vše. Ale je to zajímavé :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup