Australský soud nařídil Google ať odhalí autora negativní recenze

V Austrálii se vedl zajímavý soudní sport mezi specialistou na bělení zubů a Google. Dr. Matthew Kabbabe obdržel negativní recenzi od uživatele  “CBsm 23”, který v hodnocení uvedl “STAY AWAY” (držte se dál) a označil proceduru za “extremely awkward and uncomfortable” (extrémně trapnou a nepohodlnou). Takováto recenze jistě podnikání neprospěje, což také tvrdil před soudem doktor.

Nejdříve se pokusil doktor řešil problém přímo s Google. Ten však odmítl negativní recenzi smazat anebo poskytnout informaci o tom, kdo jí vlastně psal. Dr. Matthew Kabbabe se tak obrátil na soud a ten mu vyhověl. Soudce Bernard Murphy doktorovi přiznal právo bránit se pomluvě, respektive že by měl mít přístup k dokumentům a dalším náležitostem, které mu pomohou zjistit, kdo negativní recenzi napsal.

Google tak musí předat doktorovi jakékoliv osobní údaje k účtu “CBsm 23”, tj. například jména, telefonní čísla, lokalizační metadata a IP adresy. Ačkoliv je Google zahraniční firma, tak mezinárodní právo umožňuje lidem získávat údaje, které potřebují pro vyřešení svého případu.

Závěr

Google už dříve čelil žalobám za negativní recenze. Veřejně se s nimi samozřejmě snaží bojovat (viz. článek 8 tipů negativního hodnocení, které Google smaže) a popravdě i postupně utahuje uzdu. Například v roce 2017 zakázal recenze od bývalých zaměstnanců. Jenomže právě recenze jsou dalším důvodem, proč Google využívat. Někdo jiný nám pomůže s rozhodováním. Mají však velkou moc, zvláště ty negativní mohou mít negativní dopad na podnikání. Jsou však snadno zneužitelné a brání se proti nim těžko.

Soudní nařízení smazání recenze je jedna věc, ovšem to co se podařilo vybojovat Dr. Kabbabe je něco úplně nového. Získá možnost zjistit, kdo mu negativní recenzi dal a může pak proti němu vést třeba soudní spor za poškození podnikání. Pokud by uspěl, tak by jeho případ mohli následovat i ostatní. Ten kdo dá negativní recenzi by si musel před soudem obhájit proč to udělal. Konec schovávání se za internetovou anonymitu…

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup