Co nám řekl o .cz doméně oficiální CZ.NIC Domain Report 2019

Doména .cz to neměla v roce 2019 lehké. Vstupovala do něj totiž o 20 CZK (16 %) dražší. CZ.NIC navíc celkem nevhodně zdůvodnil její zdražení růstem mezd spojených projektem Turris a rozšiřováním dalších projektů, které s ní často neměli nic společného, což zrovna celé situaci moc nepomohlo. Na novou cenu už jsme si ale všichni zvykli. Resp. její dopady můžeme pocítit maximálně do začátku března, kdy se budou mazat poslední neprodloužené .cz domény registrované v roce 2019. Myslím si že nejen tohle ustála dobře.

Počet domén

Na konci roku 2019 bylo registrováno celkem 1.329.289 .cz domén, což je o 6.689 více než koncem roku 2018. Oproti předchozímu roku, kdy byl růst 16.838, se znatelně zpomalil. Ovšem zpomalený už byl i rok 2018 oproti 2017 (24.846) atd.

CZ.NIC předpokládá, že nás v následujících letech čeká stagnace.

Ačkoliv by se zpomalení růstu dalo připsat nasycení trhu (každý kdo chtěl už .cz doménu má), případně “pár” domén ubralo i zdražení, tak částečnou “vinu” bych dal i registrátorům a hostingům. Ti v posledních dvou letech stále více tlačí nTLD, na kterých mají vyšší marže zejména z prodloužením. Registry nTLD mají často velmi výhodné akce na nové registrace a když už něco vybudujete na doméně, tak jste ochotni si zaplatit i za prodloužení. V rámci příprav mých pravidelných reportů Co se událo na českém hostingovém trhu zaznamenávám propagaci nTLD stále častěji i od firem, které se drželi spíše tradičnějších konceptů (.cz + webhosting). Je běžně vidět více reklam na nTLD než .cz. Ostatně Čechům v roce 2019 přibylo 7.204 nTLD. To je více než .cz. Ve skutečnosti těch registrovaných nTLD bude ještě více, protože nTLD umožňuje skrýt vlastníka přes whois proxy.

Ale těžko někoho soudit. Ceny .cz domén jsou stlačené doslova na minimum, zatímco nTLD poskytují prostor pro marže aniž by to zákazník na první pohled viděl.

Pojďme dál.

Kdo jsou držitelé .cz domén

93 % .cz domén drží Češi. Toto číslo není nijak překvapivé. Prozatím je .cz doména mimo radar světových spekulantů, za což můžeme být rádi. Zbývajících 7 % tedy 94.062 mají převážně Slováci (23.309) a Němci (15.907). Na třetím místě je USA (9.328).

Co se týká Čechů, tak nejvíce držitelů je v Praze, celých 30,6 % a nejméně v Karlovarském kraji 5,2 %.

Registrace nových domén

V minulém roce bylo registrováno celkem 180.331 nových .cz domén. Nejsilnějším měsícem byl leden 18.106 .cz domén. Nejslabší naopak červen 12.878. Hmm nikdy mě nenapadlo jak sezónní registrace nových domén může být. Čekal bych, že se to bude spíše odvíjet od velkých akcí registrátorů anebo podle nějakých jiných trendů. Já když doménu potřebuji, tak si jí koupím hned, případně když je akce tak vzpomínám, co jsem si chtěl registrovat :)

Průměrná délka domén

.cz doména může mít minimálně 1 znak, maximálně pak 63. Jednoznakové domény již registrovat nejde. Jednak je všech 36 zabraných, a také by je po smazání CZ.NIC už znovu registrovat nedovolil. Tyto domény však normálně fungují a lze je i převádět. Pokud byste však takovouto doménu chtěli od někoho koupit, tak si připravte sedmimístnou částku ;)

Domén o maximální délce 63 znaků je celkem 5. Jak je zmíněno v reportu moc vhodné nejsou. Já bych jen dodal, že se s nimi dobře rozbíjel webdesign některých katalogů.

Median délky všech .cz domén je 10 znaků.

Držitelé domén

Pro domainery asi bude nejzajímavější kdo kolik drží domén. Celkem je 684.372 kontaktů (držitelů) a z nich většina 78 % má pouze 1 doménu. A teď pozor – pouze 340 držitelů má více jak 100 domén. Takže pokud máte více jak 100 domén, tak patříte do elitního klubu 0,05%. Jestli vám stačí TOP 1 % tak potřebujete alespoň 11 .cz domén :)

Samozřejmě statistiky jsou částečně zkreslené tím, že 1 člověk může mít více kontaktů. Dokonce někteří registrátoři mají celý proces registrace tak nešťastně udělaný, že vytvoří ke každé doméně samostatný kontakt. Naopak CZ.NIC se snaží kontakty spojovat. Párkrát už se mi to stalo, že mi dorazil email s informací o sloužení kontaktů.

Technologie

CZ.NIC některé technologie celkem aktivně prosazuje jiné propaguje. I v Domain reportu jsou zmíněné.

  • 32 % .cz domén má v DNS AAAA záznam (podpora IPv6)
  • 87 .cz domén má jen AAAA záznam, tedy bez IPv6 se na web nedostanete
  • 60 % .cz domén využívá DNSSEC
  • Nejvíce domén jede přes DNS servery postavené na Knot DNS (49,19 %), druhý BIND (14,69 %) a třetí PowerDNS (13,87 %).
  • Nejoblíbenější webserver je Apache (637K), NGINX (310K) a Microsoft-IIS (62K).
  • Nejoblíbenější mailserver je Postfix (360K), Exim (26,6K), Microsoft (21,8K).

Co se na doménách .cz nachází

Graf obsahu webových stránek byl postaven na vzorku náhodných 1200 domén, což není málo ale ani hodně. Bohužel nevím přesně jaký je rozdíl mezi chyba a nefunkční. Pokud je nefunkční myšleno, že doména nikam nevede, tak 7,37 % je poměrně dobrý výsledek. Trochu mě překvapuje že 21,94 % je parkováno.

Statistiky

CZ.NIC provozuje více jak 100 DNS serverů pro zónu .cz. Jsou v 17 lokalitách, v 10 zemích a na 4 kontinentech. Denně se na ně obrací 1,25 milionů dalších resolverů. Celkem to dělá 12 – 18 tisíc dotazů za vteřinu. 30 % dotazů je přes IPv6, což mi přijde dost. Rozhodně to už je číslo, kde stojí za to zjistit jestli váš web dobře funguje přes IPv6.

Nejlepší dostupnost a počet dotazů mají DNS servery z Evropy.

Závěr

Uvidíme jak si .cz doména povede v roce 2020. Přejme jí růst jak v počtu, tak i technologicky :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Co nám řekl o .cz doméně oficiální CZ.NIC Domain Report 2019”

  1. Pěkné shrnutí reportu. Je fajn když se to okomentuje někdo kdo vidí do pozadí a vše souvislostech.

Comments are closed.