Pokud hodláte změnit strukturu webu, tak se snažte zachovat starou strukturu a přesměrování nechte na serveru

Celkem zajímavý dotaz dostal John Mueller ze švýcarské pobočky Google v posledním Google Webmaster Central office hours. Jeden z tazatelů mu řekl, že plánují velkou aktualizaci katalogu a potřebují nějak vyřešit přesun obsahu. Zeptal se ho zdali má použít přesměrování přes 301, nechat stránky s odkazem anebo na ně dát značku canonical.

John řekl že kdykoliv potřebujeme měnit nějaké URL, tak velmi doporučuje použít přesměrování přes 301 jak jen to je možné. Tedy že server místo stavového kódu 200 (vše v pořádku), vrátí prohlížeči 301 (obsah přesměrován) a novu adresu. Samozřejmě toto přesměrování musí být ze staré adresy na adresu novou, prostě tam kde se staronový obsah nachází. Dále pokud je to technicky možné, tak staré URL ponechat aktivní. To znamená, že když je někdo i po čase zadá, tak se mu nevrátí chyba, ale přesměrování 301.

Důvodem je, že kdykoliv se uděláme takovouto velkou změnu na webu (nové URL pro stránky), tak Google musí kompletně “repocesovat” celý web, aby jej mohl znovu pochopit. To znamená znovu projít a pochopit jak jsou jednotlivé stránky mezi sebou propojené. Díky přesměrování 301 a zachování přesměrování stará stránka -> nová stránka, tak se z pohledu Google vlastně nic velkého nemění. Z pohledu Google je to jen aktualizace obsahu, tedy znovu jej projde a pochopí, ovšem nemusí už vyhodnocovat web jako celek.

Pokud tohle nepůjde, tak to lze udělat přes stránky 200 (na stránce bude třeba informace že obsah byl přesunut a URL s novým obsahem). John to označil jako použitelné. Metodu s canonical označil jako spíše záložní, když přesměrování nebude možné. Ovšem přesměrování přes 301 je daleko silnější a lepší signál, že obsah přesouváte jinam.

Závěr

Přesměrování se hodně podceňuje, respektive často odflákne prostým redirektem na novou titulní stránku. Ostatně vzít starou strukturu, zachovat jí a udělat přesměrování na nový obsah není vždy jednoduché. Dokonce to někdy může být ruční práce, kdy dohledáváte kam který obsah vlastně má směřovat. Na druhou stranu dá se to jak ručně tak i přes nějakou automatiku udělat. Je dobré s tím v rozpočtu (peněz/času) počítat. Nepřijdete o linkjuice a Google to bude dávat větší smysl.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Pokud hodláte změnit strukturu webu, tak se snažte zachovat starou strukturu a přesměrování nechte na serveru”

  1. Dobrý den Ivane, nemáte otestováno, jestli má viditelný vliv přesměrování historických URL adres s kódem 404, které již nejsou v indexu?
    Situace: web má v historii Analytics za posledních např. 18 měsíců 50000 navštívených URL, z nich 5000 vrací k dnešnímu dni stavový kód 404.
    Když ty 404 přesměruji na odpovídající nebo co nejvíc podobné URL s kódem 200, bude to mít citelný pozitivní vliv nebo na tom zbytečně propeču čas?

    1. Zdravím, v dávných dobách jsem stavěl weby na expirovaných doménách anebo je využíval při budování projektů. Fungovalo to vždy o dost lépe než začínat nanovo. Někdy až moc dobře (Jeden nepovedený test). Samozřejmě se našly i výjimky (Když váš web Google oznámkuje jako ryzí spam).

      Rádi dáváme Google nějakou vyšší inteligenci a většinou je to jen “hloupý vyhledávač”, který používá moderní technologie, ale pořád si říkám jedno pravidlo, tak moc se snaží simulovat reálného návštěvníka, že pokud někam chodí lidé, tak se to bude líbit i jemu. Ve většině případů je to ztráta času, ale už nejednou překvapil (viz. výše uvedený článek s nepovedeným experimentem).

Comments are closed.