Petice na záchranu .org

Doména .org je první volbou pro organizace a různé neziskové projekty. Na Internetu má dlouhou tradici, vždyť patřila vůbec k prvním, která se objevila na Internetu (zařazena do DNS v roce 1985). Dnes si jí může zaregistrovat kdokoliv. Ovšem jak odborná veřejnost, tak i hlavně starší a zkušenější uživatelé k ní přistupují, jako k něčemu specifickému.  Jinými slovy obsah pro dospělé na ní prostě nepředpokládáte :) I proto se hodně lidem nelíbí, že se má stát běžnou komerční doménou, jejíž cena bude každým rokem růst – podobně jako je tomu například u .com.

Aby to nebylo málo, tak doména .org, respektive její provozovatel PIR (Public Interest Registry), bude prodán soukromé společnosti Ethos Capital. V současné době ještě patří neziskové organizaci Internet Society (ISOC), ale obchod už byl víceméně dohodnut.

Internet Commerce Associatio (ICA), která zastupuje držitelé domén, poukazuje na to, že převedením .org do soukromých rukou se vytratí smysl domény, navíc neziskovky, které často musí obracet každý dolar si budou muset připlatit za provoz stránek. ICA už dříve varovala otevřeným dopisem ICANN, že nemá rušit regulované zvyšování cen .org domén. ICANN je však neposlechl a v červnu rozhodl, že ceny .org domén mohou růst bez omezení.

Mimochodem v té době ještě nebylo veřejně známo, že ISOC hodlá .org prodat do soukromých rukou. Takže otevřený dopis ISOC komunitě držitelů .org domén, kde vysvětluje že ceny nebude zvyšovat bezdůvodně a že nemají žádný specifický plán zdražovat, teď vyznívá trochu prázdně.

Petice na zastavení prodeje .org

Jacob Malthouse který opustil v říjnu ICANN, kde více jak 10 let pracoval, se rozhodl že zkusí zachránit .org peticí. Podle něj je důležité, aby doména nespadla do zlých rukou, protože na ní je závislé velké množství neziskových organizací. Nejde tu jen o webové stránky, ale i emailové adresy, kampaně a různé fundraising aktivity. Doména .org pokládá za symbol naší touhy dělat dobro. Proto by měla zůstat v rukou transparentní neziskové organizace.

Dále v petici upozorňuje, že doména .org znamená příjmy 94 milionů dolarů ročně. Tyto peníze mohou být využity na podporu dalších charitativních anebo vzdělávacích činností. Co s nimi bude udělá soukromá společnost?

Petice má momentálně za cíl sehnat 200 podpisů.

Závěr

Řekl bych že petice nemá za úkol cokoliv zastavit, ale spíše přilákat pozornost velkých médií. Ty by mohly vytvořit tlak na ISOC případně na nějaký americký úřad. Už dříve se stalo, že Ministerstvo obchodu Spojených států amerických zakázalo Verisign na 5 let zdražit .com.

No je to celé nějaké takové pochybné. Nejdříve ISOC požádá ICANN o zrušení limitů na zdražení .org domén a dušuje se, že toho nezneužije, a za pár měsíců už prodává .org soukromé společnosti. Teď jsem ještě našel informaci, že v Ethos Capital mají podíl i 3 rodiny významných politiků. No je to nějaké podivné že?

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Petice na záchranu .org”

  1. 1, PIR to bude provozovat dal. ISOC neprodal .org, ale PIR

    2, jsou v tom namoceny byvaly lide kolem ICANN (Fadi Chehade, byvaly CEO)

    3, je toho plnej net, takze si projdi ty zdroje poradne :)

    1. Ad1. Díky tohle jsem nějak přehlédl.
      Ad2. Je to hodně komplikované téma, co jsem procházel články tak je to zamotanější a zamotanější.
      Ad3. Bohužel na nějaké velké pátrání ani sledování případu není čas. Prošel jsem cca 5 článků ze 3 zdrojů a vytáhl tyto informace. Kdo má zájem o více informací jsou tam zdroje.

Comments are closed.