ICANN schválil neomezené zdražování .org domén

ICANN postupně ruší regulace blokují zdražování domén. Naposledy to byla koncem minulého roku doména .com, kterou má ve správě Verisign. Ten dostal svolení zdražovat až o 7 % ročně. Akcie Verisign na to zareagovaly růstem o 16 %, v přepočtu o miliardu USD. Proti zdražení .com se bouřili spíše domaineři. Ostatně na zdražení vydělali všichni až na koncové uživatele. Ovšem když teď došlo na zdražení .org je to už o něčem jiném.

Doménu .org spracuje registr Public Interest Registry (PIR). Podle theregister.co.uk získal od ICANN svolení zdražit o kolik uzná za vhodné. Může to být 10 USD ale také třeba 100 USD.

K návrhu nové dohody s PIR bylo přidáno více jak 3300 připomínkových komentářů. Běžně se objevuje tak 50. Neuvěřitelných 98 % z toho bylo výhradně proti tomuto návrhu. Pro zdražení bylo pouhých 6. ICANN na to reagoval ve smysli, že musí k .org přistupovat jako k ostatním gTLD. 1. července 2019 pak byla smlouva podepsána. ICANN jako nezávislá nezisková organizace, která by měla naslouchat veřejnosti, tak v podstatě veřejnost ignorovala. To naštvalo dost lidí i organizací. Některé významné (NPR, YMCA, National Geographic Society, AARP, The Conservation Fund, Oceana, a National Trust for Historic Preservation) dokonce poslali ICANN otevřený dopis.

A proč vlastně .org tak lidem vadí, oproti třeba .com anebo .net? Domén .org je registrováno více jak 10 milionů. Ve velké míře jí využívají neziskové organizace, které tvrdí, že by radši daly peníze tam kde jsou potřebné, než PIR. Samozřejmě třeba dolar ročně se nezdá být moc, ale pokud si vezmeme že na .org mohou být stovky tisíc neziskovek, tak to už jsou stovky tisíc dolarů.

Závěr

Možná si říkáte, že problém zdražování TLD by měl vyřešit sám trh. Přece když se mi chování registru nelíbí, tak si můžu vybrat jinou TLD. Jenomže změnit doménu není vůbec jednoduché. Pokud budujete na doméně web třeba 10 let, tak změnou domény přijdete o všechny zpětné odkazy, budete muset všechny učit novou doménu a hlavně samotný proces stěhování velkých projektů není nic jednoduchého.

Představte si situaci, že chcete přejít k jinému operátorovi a nemůžete si vzít číslo. Každému svému kontaktu musíte dát vědět, že si číslo měníte. Přitom na internetu je spousta míst, kde máte zadané staré číslo a to už nebude fungovat.

Třeba by bylo řešením, pokud by se o jednu TLD staralo více registrů a museli by mezi sebou soupeřit na trhu, třeba i cenou. Vy byste si mohli vybrat u kterého doménu budete mít. To by přibylo akcí na víceleté prodloužení. Že je cena důležitým argumentem ostatně můžeme vidět i u naší .cz domény. Většina je u těch nejlevnějších registrátorů viz. grafy CZ.NIC.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup