Jak zajímavá je doména .design?

Tento měsíc jsem obdržel několik dotazů ohledně domény .design a zdali bych jí nepřidal na volnedomeny.xyz. Všiml jsem si také, že se probírá v některých skupinách na Facebooku. Zvýšený zájem o ní zřejmě způsobila propagace ze strany české hostingové jedničky Wedos, který se od září minulého roku postupně zaměřil na nTLD. Od června má .design za akční cenu 139 CZK bez DPH a jede reklamu na ní přes sociální sítě.

Wedos zmínil, že domény .design je překvapili a zákazníci je kupují. Pokud budeme vycházet ze statistik ntldstats.com pro Českou republiku, tak domén .design je u nás 246 (cca 0,46 % ze všech nTLD), což není nijak závratný počet. Na druhou stranu tohle je přesně ten typ domény, kterých nemusí být nikdy hodně, přesto na nich mohou být zajímavé weby. Pokud většina z nich budou firemní prezentace, tak pro hostingové firmy mohou být tito zákaznicí hodnotnější protože jim prodají další služby. Cena za prodloužení 924 CZK odradí spekulanty, takže firmy mohou získat přesně ty domény, které potřebují.

To jsou také důvody proč .design prozatím na volnedomeny.xyz nezařadím. Nevidím tam potenciál nějakého velkého růstu, který by se dal sledovat a je to specifická záležitost pro úzkou skupinu s spíše firmy.

Ale pojďme se na doménu .design podívat detailně.

Historie domény .design

Doména .design patří společnosti Top Level Design, LLC kterou založil Raymond King a Peter Brual. Přes tuto firmu se ucházeli v roce 2012 o .design a dalších 9 domén v rámci nTLD programu ICANN. O .design bojovalo celkem 7 zájemců a nakonec jí v září 2014 v soukromé aukci i získali. Kolik za doménu zaplatili není známo.

Doména byla delegována 18. prosince 2014 a datum General Availability byl 12. května 2015.

Pokud je mi známo Top Level Design, LLC držel doménu .design celkem zkrátka. Žádné velké slevové akce, natož nějaké rozdávání. Po 6 let budovali její renomé jako silnou značku, která tuto formu propagace nepotřebuje. Za tuto dobu jí používalo přes 120 tisíc designerů. Hlavně si jí oblíbili designeři zaměřující se na digitální grafiku, weby a UX. Dokonce jí pro své projekty používají i velké a známé značky. Například amazon.design, airbnb.design, tacobell.design, spotify.design atd. Co jsem to procházel, tak další značky na doménu umísťují například svou grafiku anebo jejich designeři jí využívají jako prezentaci firemních nápadů. Nicméně nejsou to žádné desítky tisíc webů, jak by z oficiálních prezentací člověk mohl nabýt dojem. Spíše se jedná o ojedinělé, ovšem velmi hezké projekty.

Koncem roku 2020 do hry vstupuje GoDaddy, který Top Level Design kupuje. Získává tak krom domény .design i .wiki, .ink a .gay. A právě tady to bude zřejmě důvod, proč se mění forma marketingu z opatrného na agresivní. Je tak klidně možné, že doposud nevydané slevové akce budou opakovat. Případně se stanou běžnou normou. Spousta nTLD jde dlouhodobě koupit na první rok za velmi výhodnou cenu.

Co to bude znamenat pro doménu .design

Aktuálně je registrováno přes 130 tisíc domén .design, což jí řadí na 30. místo v žebříčku nTLD. Téměř 52 % je registrováno v USA. Pokud jí bude GoDaddy tlačit, tak jistě poroste, ale ten má pod sebou hodně domén. Příznivá cena na první rok by měla urychlit její adopci. Mezi nTLD je velká konkurence, ale .design patří ke specifickým koncovkám. Jednak oborově a také je poměrně dlouhá, takže jí budou preferovat spíše projekty, které mají přímo v sobě slovo design.

Pokud o doméně .design přemýšlíte pro svůj projekt a nevadí vám poměrně vysoká cena za prodloužení, tak do ní určitě jděte. Zvláště pokud získáte přesně to slovo, které chcete. Právě od toho tu nTLD jsou.

Jestli ale přemýšlíte o nTLD kvůli spekulaci, tak bych na to moc nevsázel. Historicky se moc neprodávaly.

  • four.design se v roce 2016 prodala za 4,5K USD
  • shopify.design v roce 2021 za 4K USD
  • eyekiller.design v roce 2017 za 1,6K USD.

To je vše. Žádný další prodej nad 1K USD není známý. Přitom třeba vr.design se prodala v roce 2016 jen za 302 USD anebo virtual.design jen za 310 USD v roce 2020.

Samozřejmě akční ceny na první rok by mohli vést k zvýšení počtu spekulací a možná i nějakým prodejům, ale jsou tu populárnější koncovky.

Závěr

Doména .design se používá a bude vypadat na vizitkách jistě zajímavě. Zapomeňte na předsudky k nTLD. Už se mnoho let používají a současné internetové generaci už nebude připadat tato doména divně. Pomůže vám také se odlišit od konkurence. Věřím že by dobře fungovala i pro osobní prezentace. Dalo by se s ní dát najevo, že nebudete levní, což se v dnešní době může hodit :)

Na druhou stranu pro českou firmu, která cílí jen na české zákazníky bych zvolil spíše .cz. Hlavně pokud poskytuje nějaké tradiční služby.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup