Google testuje výsledky bez URL

Před pár dny jsem zahlédl článek na Search Engine Journal, kde si všimli, že Google testuje novou formu výsledků vyhledávání. Chybí v ni adresa webové stránky.

Pro Google bylo vždy charakteristické, že výsledky jsou jednoduché a přehledné. Vidíte modře titulku stránky, pod tím je zeleně URL a pak černě popis stránky anebo výňatek textu.

Tento rok se však URL postupně začala nahrazovat pseudodrobečková navigace. URL je rozdělena podle adresářů. Ovšem nedá se na jednotlivé části klikat. V každém případě hezké URL se stávají podstatnějšími. Více táhnou pozornost. O kolik by následující výsledek byl lepší, kdyby drobečková navigace obsahovala třeba rubriku anebo klíčové slovo?

No a teď tu máme novinku. Následující screenshot je z howtowhere.com. Jak vidíte drobečková navigace zůstává a kompletně nahrazuje URL. Respektive mizí doména. Předpokládám až to Google doladí tak všude budou jen titulky.

Mimochodem toto není první podobný experiment. Už v roce 2013 Google testoval v SERP výsledky bez URL.

Pro a proti

Novinka zrovna moc kladných ohlasů nezískává. Zvykli jsme si že doména je důležitou součástí nejen značky, ale také učíme internetové uživatele, že podle domény poznají že jsou na správném místě. Pokud zmizí z internetového rozcestníku tak to bude problém, protože kdokoliv si může hrát na oficiální web a poznáme to až po prokliku.

Další problém je, že bude potřeba několik zásadních úprav. Třeba u druhého screenshotu jsem zmínil, by bylo dobré změnit strukturu URL, tak aby obsahovala rubriku a případně klíčová slova. U takového WordPress to není problém, ovšem technicky to pro některé systémy na míru nemusí být snadné. Vždyť i WordPress dříve bojoval s tím, že byl pomalý pokud URL obsahovala jen název příspěvku. Bylo nutné tam někam dát ID příspěvku. No a samozřejmě z pohledu SEO to je pohroma, protože měníte strukturu webu. To je spousta redirektů a než si vše sedne mohou to být i měsíce.

Samozřejmě ti kdo si s tím vyhrají do detailů, pak budou v SERP vynikat. Nejlehčí to budou mít nové weby, které už vše mohou přizpůsobit novému vzhledu vyhledávání.

Jelikož zmizí doména, tak z pohledu vyhledávání už se nemusí řešit jak samotná doména tak ani TLD. Samozřejmě stále tu bude nutnost mít nějakou hezkou, aby se dobře pamatovala, ale už nikoho neodradí. Prostě si dáte do title co právě letí.

 Závěr

Nevýhod se najde jistě více. Je to od Google odvážný krok, ale už dlouho víme, že chce zahubit URL. Tohle je další krok. No uvidíme, v roce 2013 se mu to nepovedlo…

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Google testuje výsledky bez URL”

  1. Název rubriky v URL mi přijde jako slušnost. Není to žádná nová věc, ten kdo chtěl má ji tam už dávno. Stejně tak ten, kdo jí tam nemá, určitě ji tam nedá ani teď.

    Pokud vidím správně ke ztrátě značky v novém SERP nedochází. Stále ji tam Google dává alespoň za název tématu | Značka a v podstatě i místo URL… také začíná značkou. Ale zase ztrácí navigaci (rubriky). Což mi přijde divné, protože Google teď na navigaci začal tlačit, takže se zdá, že by měla dostat větší roli něž jakou má nyní.

  2. Spousta lidí používá Title jako onpage faktor. To by mi zajímalo co se stane když nebudou chtít přijít o název domény a přesunou ho právě se´m

  3. A za nějaký čas zmizí i odkaz na zdrojovou stránku, zůstane jen vyparsovaný obsah v google cache v rámci bezpečnosti, protože na zdrojovém webu by mohl návštěvník googlu chytit vir, navíc je načítání zdrojové stránky pomalé, neekologické, každého jen zbytečně zdržuje… pokrok nezastavíš.

    Ale i z pohledu uživatele je tato změna už moc, vím, že většině BFU je to úplně jedno, ale já jako power user jsem z url získal nějaké informace, jak je třeba web “moderní” to když měl hezké seourl, taky jsem viděl jestli má právě majitel hezkou doménu, z jaké země je apod. Tyto informace nyní nemám, musím se zase o něco víc spoléhat že naservírovaný obsah googlem je ten jediný pravý a zase o něco méně myslet… jenže to vede jen tam, že já jako power user se posouvám blíž a blíž k bezbarvému uživatelskému průměru a průměr nezískává nic navíc.

      1. No vida, tak už se na podobný krok pomalu připravují.
        Jako vždy půjde o vaření žáby, nejdřív ukrojí 10%, pak 30%, pak 60% a když náhodu tehdy začnou majitele obsahu řvát tak teda 5% uberou… .

        Připadá mi to, jako kdyby prodejce kradl zboží co nabízí v širokém okolí a pak se hájil jednoduše tím, že jeho platící zákazníci mají díky jeho krádežím lepší cenu, takže vo co go… .

        Ale jsou to marné breky, pokud někde neexistuje žádná konkurence monopolista se takto bezohledně zákonitě začne chovat. Pradox je, že dříve jsme se v čr utěšovali Seznamem, ten teď ale spadl prakticky na nulu mezi mladou generací, takže jsem na tom ještě daleko hůře než v zahraničí kde mají Bingy apod..

Comments are closed.