Dávat název webu do Title z pohledu Google nepřináší žádnou výhodu

Je poměrně zaběhnutým zvykem dávat název webu do titulky stránky (title). Osobně to někde používám a jinde ne. Třeba na 404M to je jen na titulní stránce, zbytek stránek obsahuje název příspěvku. V každém případě na hodně webech je to běžná záležitost. 13. srpna 2019 se právě toto téma řešilo na Google webmaster central hangouts. Na otázku odpověděl John Mueller ze švýcarské pobočky Google.

Otázka kterou dostal zněla – “Google má tendence přidávat brandový název webu do výsledku vyhledávání ačkoliv to není napsáno na webu (v tagu Title). Příkladem je třeba Hubspot, kde přidává název do nadpisu výsledku ve vyhledávání. Jedná se tedy pouze estetickou záležitost anebo je to signál, který by Google rád viděl na webech – (přidání brandu to titulky).”

John odpověděl, že to dělají automaticky, protože zjistili, že to pomáhá uživatelům lépe pochopit kontext individuálních stránek, které zobrazují ve výsledcích vyhledávání. V každém případě si nemyslí, že z toho získáme nějakou výhodu. Tedy přidáním brandu do titulky stránky. Neměli bychom to kopírovat. Googel to dělá jen pro uživatele, aby lépe pochopili zdali je vaše stránka pro ně relevantní. Občas titulku prostě přepíší anebo zkrátí (zvláště u mobilů). Často na základě položeného dotazu. To samé platí i pro popis (mění jej, zkracují).

 

Co bychom si z toho měli vzít? Předně tag title by měl obsahovat 50 – 60 znaků, takže pokud z něj odstraníte název domény, webu anebo značky, tak se vám uvolní místo. Lépe tak můžete popsat o čem stránka je, což ve výsledku může mít zanedbatelný vliv na SEO, ovšem daleko větší třeba na počet prokliků. Detailněji popsaná titulka může zaujmout a to nemluvím třeba o tom že tam přidáte nějaké emoji či podobnou věc :)

Title tu není jen pro Google. Například když si uložíte odkaz na webovou stránku do mobilu (Android) tak na ploše vidíte 24 znaků z Title. Samozřejmě dominantní je zde favicon (Ikonka). Na druhou stranu uživatel co si takto uloží více odkazů na web, tak by možná byl radši za doménu/název webu i když si uložil třeba nějakou podstránku. Tohle je spíše téma k diskuzi :)

Pak tu máme vkládání odkazů na sociální sítě. O správný obrázek, popisek a název se postarají Open Graph meta tagy. Ty však většinou řešíte přes nějaký plugin, který to pak bere z názvu článku a individuálního nastavení. Pokud třeba rozjíždíte nový web a chcete tlačit jeho název (doménu) přes reklamu, umím si představit situaci, kdy tam tu značku prostě dáte. Lidé si třeba vaše články vůbec nepřečtou ale tu chvíli co přes vaší reklamu scrollují si třeba podvědomě přečtou začátek, kde je brand. Až to uvidí po desáté tak jim to prostě v hlavně uvízne. Budou mít pocit, že to je nějaký nový velký projekt a třeba kliknou, když ne tak jim někdo jiný řekne, že to četl na vašem webu a oni si vzpomenou, že přes to scrollovali.

Závěr

Rozhodně je to zajímavé téma. Pro někoho to může být důvod ulevit Title tagu, dát více prostoru názvu článku (produktu) a pro jiné zvážit kdy se to naopak hodí. Navíc řekněme si to na férovku Title tag většinou řešíme jen při založení webu či instalaci SEO pluginu, pak už ne. Přitom může být celkem důležitý.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Dávat název webu do Title z pohledu Google nepřináší žádnou výhodu”

  1. Bylo by vhodné si článek po sobě přečíst, ta kvanta překlepů a chybějících čárek ve větách je dost vidět. Nikdy se mi nestalo, že by mi něco takového mohlo vadit. Bohužel to strašně bije do očí.

  2. Jinými slovy – když mám web, na kterém denně vydáváme 3 až 5 článků, tak je lepší vyhodit z title název webu a nechat to jen na homepage? – většinou mám název webu skovaný za pomlčkou za názvem článku, je to tak? Píšete ale, že tady to tak máte, že do title v detailu název webu neposíláte, ale ve zdrojáku to vidím :-)

  3. Zdravím, tohle mě zajímá. Tzn. jak se přidává za názvem článku v title za pomlčkou – názevwebu.cz, tak toto je zbytečné? Tady to ale na webu vidím, i když autor píše ze to tam nedává, tak mě to trochu mate.

      1. Rozumím, a testujete to tady na webu, nebo na některém jiném. Budu rád za zpětnou vazbu, já to teď u sebe na webu podle článku také vypnul (vyhodil jsem title za nadpisem článku), ale nevím jak pak monitorovat úspěch na webu :-) tak budu rád za případné další info. Díky moc.

        1. Testuji to tady ve dvou fázích
          – Název webu (doména) je na konci – kolik stránek bude obsahovat v title název webu na site:
          – Název je na začátku – kolik stránek bude obsahovat v title název webu na site:
          Uvidíme jestli to nějak zamíchá.

          1. díky. A testujete i verzi kompletně bez názevu webu (domény) v názvu článku? To mě zajímá nejvíce – zda má smysl to tedy odstranit, což by podle článku Googlu nemělo nijak vadit?

          2. To ne, dopad nemám jak moc otestovat (krom pozic). Zaměřím se jen v kolika případech Google vyškrtne název z výsledku.
            Možná v budoucnu.

          3. Já to právě u sebe také testuji hned od toho dne, co jste publikoval článek. Title z názvu článku jsem vyhodil, všechny články Google normálně indexuje, a co je zajímavé, ve výpisu výsledků vyhledávání si sám na konec přidává název webu za pomlčku, i když mě title článku končí nadpisem článku :-) takže asi pohoda, funguje to dobře.

Comments are closed.