Pokud máte více projektů, řídíte se heslem – Když vydělává nejvíce věnuj se mu nejvíc?

Rád vzpomínám na období před cca 5 až 12 lety. Naplno frčel Webtrh a hodně z nás žilo MFAčkovou, affiliate anebo doménovou horečkou. Spoustu věcí z různých oborů jsme se učili za pochodu, experimentovali a zkoušeli. Ani nedokážu popsat ten podivný druh radosti, když jste našli nový affiliate program a povedla se vám první konverze, ač to bylo třeba za pár korun. Anebo když jsem mou drahou polovičku pozval na oběd za peníze vydělané za prodej domény. Proste super nostalgie :) Ovšem z této doby jsem si přinesl také několik zlozvyků.

To nadšení rozjíždět nový projekt, často překonalo povinnost udržovat stávající projekty v chodu. Často přitom právě zaběhnuté projekty generovaly zajímavé příjmy, kdežto nové nabízeli nejistou budoucnost. Asi každému z nás takto něco “vyhnilo” až do stavu úplné nepoužitelnosti. Přeci jen Internet se rozvíjí a co je dneska in může být za rok zcela zbytečný projekt pro pár nadšenců. Občas si říkám, že nostalgie je spíše zlozvyk, či konkurenční nevýhoda.

Každý se s tímto popral po svém. Někteří omezili své aktivity na minimum projektů, často jen jeden a všechno kolem ignorovali. Další si vytvořili pevnou rutinu ve formě to do listu anebo rovnou hodinového rozvrhu, kde měli napsáno kolik času musí čemu věnovat. Mě osobně se nejvíce líbilo heslo – Když vydělává nejvíce věnuj se mu nejvíc!

V konečném důsledku vlastně nešlo o nic jiného, než si vybudovat pořádnou sebekázeň a pracovní návyky. A věřte tomu, že když máte dohlížet jen sami na sebe, tak je to hodně těžké. Obzvláště pokud si základy nepřinesete ze školy anebo práce. S rostoucími příjmy a jistotou že je o vás postaráno je to ještě o úroveň náročnější. Znám lidi, kterým se to nepovedlo anebo vymklo z rukou.

Když vydělává nejvíce věnuj se mu nejvíc

Ale vraťme se k původní myšlence. Zaběhnuté projekty potřebují udržovat, aby mohly přežívat anebo do nich musíte investovat, ať už čas anebo peníze, aby rostly. Schválně by mě zajímalo kolik z vás se tímto anebo podobným heslem řídí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Pokud máte více projektů, řídíte se heslem – Když vydělává nejvíce věnuj se mu nejvíc?”

  1. Ah staré dobré časy. Měl jsem 3 velké projekty a jel je postupně. Každý dostal něco. Většinou link building :o). Ani nevím kdy se to pokazilo. Asi když jsem vydělával přes 60 táců za měsíc. Začal jsem to flákat a 2 projekty se dostali skoro na nulu, ten 3 jsem prodal. Od té doby už se mi nic nepodařilo rozjet. Teď mám fajn práci v korporátu, ale tu bych nezískal bez práce na těch projektech.

  2. Mám pocit, že staré dobré časy jsou pryč. Až na doslova jednotky projektů se v ČR s ničím nedalo vyrůst tak, aby to nebylo dlouhodobě závislé na vyhledávačích. Nejprve začal být úplně o ničem Seznam (z 30% návštěv někam na 3%) když se ten jejich top vedoucí rozhodl “vylepšit” fulltext a ono se jim to rozpadlo pod rukama.

    A někdy od roku 2015 začíná být každým rokem čím dál tím víc nepřátelský i Google, který má novou dlouhodobu strategii nebýt partnerem tvůrcům obsahu, ale být doslova internetem. Aby se bez něj na internetu nedalo nic dělat – vyhledávání, prohlížeč, email, videa, hry (stadia) na vše má skoro monopol a přitvrzuje jako stroj každý půl rok.

    Do dnes dávám jednomu svému projektu hodně času každý den a pořád má relativně velkou návštěvnost, ale pokud doslova nemáte vlastní reklamní agenturu jako větší média, aby vám místo cca 30-50% zisků (když se započítaj i daně které velké společnosti díky všem Kyprům atd. neplatí) šlo 100% tak i když děláte vše dobře tak se prostě konkurovat nedá. Je to sotva na provoz, není to na budování rezerv, investice… růst.

    I ty projekty co si myslí, že jsou na koni díky HP seznamu a mají milionové návštěvnosti mohou zítra prostě skončit, prostě je na HP brigádnice nedá a končí… to není rozumný bussines plán.

    Takže jo jednotky projektů (nepočítám eshopy) v ČR jedou, ale žádné nové nezávislé nevznikají už mnoho let, jednoduše ani nemohou.

  3. Za starých časů jsem si vytýčil jeden projekt a další zakládal jen kvůli tomu, abych tlačil ten primární. Pokud začal vydělávat sekundární tak fajn, ale nebyla to základní myšlenka. Velký zlom jsem měl někdy kolem roku 2015, kdy to najednou začalo jít do kopru a abych si udržel svůj standard musel jsem rychle postavit nové projekty – dílem náhody začaly pekelně vydělávat. Byla to velká náhoda a štěstí. To jsem na chvíli svou strategii opustil.

    Ovšem teď se prapůvodní myšlenky zase držím, až na to, že si s novými věcmi dávám na čas… a už dlouho nic nového nebylo. :-D

    Prostor pro nové věci tu pořád je, všechno jde vždycky dělat líp než to dělají zaběhnutí. Kdo říká, že ne, je příliš malý (Malý jen ten, kdo má malý cíl…). :-D

  4. Věnuji se 1 projektu na full time, jak dlouho to ještě bude ale netuším, je to web závislý hlavně na vyhledávání na Googlu. A jak už bylo psáno, Google jde proti tvůrcům obsahu i když SEO šamani a obchodníci říkají něco jiného (proč asi). Kdybych to řekl po svém, tak Google je vlastně takový vyčůraný zloděj, který “krade” obsah a dělá si s ním co chce. Tenhle styl chování se mi moc nezamlouvá, ale nic s ním nenadělám. Vidím to na svém projektu, vidím to na změnách ve vyhledávači. Je těžké držet krok, vše se mění strašně rychle, ale ve své podstatě ten základ je vlastně stále stejný. Kdybych měl tento můj malý projekt rozjíždět znova, tak už bych dnes do toho nešel, je to opravdu boj, spíše bych se nechal zaměstnat. Psát nějaký nový blog, web od nuly a čekat že někdo rychle vydělá na nějaké reklamě je podle mě blbost, pokud teda nemáte statisícové návštěvnosti. Mě se vyplatila trpělivost a dlouhodobá práce a zaměření na jeden konkrétní obor/obsah a detailně ho řešit a přitom něco nabízet/prodávat.

  5. Jo jo, když si zavzpomínám, byla to fajn doba :-) … Vidím to podobně, jak píšeš. Projektů byla fůra, experimentovalo se, zkoušel jsem téměř všechno a pořád jsem měl další a další nápady a dělal něco nového. To nadšení do rozjíždění projektů mi zůstalo snad doteď :-)

    Zbylo mi však minimum projektů, které udržuji a opečovávám a vždy, když mám závratnou myšlenku na nějaké nové projekty, tak si položím otázku “neměl bych se spíše věnovat a dávat péči těm stávajícím projektům, které generují zisk a mohu posunout o level výš, než zase založit nějaký noname projekt a nechat ho po dvou měsících být?” … tahle otázka mě vždycky usměrní a pokračuji na svých zajetých projektech.

Comments are closed.