Favicon může ovlivnit pozice ve vyhledávání

Dneska jsem zahlédl na zajímavý Tweet. Cyrus Shepard nadhodil, že by favicon mohla mít vliv na pozice ve vyhledávání tím, že (ne)zaujme potenciálního návštěvníka. Což by mohlo vést k tomu, že si hodnotící algoritmus Google posune váš web ve výsledcích vyhledávání.

O co jde?

Google se rozhodl, že u výsledků vyhledávání na mobilech začne zobrazovat favicon. To je taková ta ikonka, která se zobrazí vedle URL v prohlížeči.

Většina firem používá své logo, někteří blogeři třeba svou fotku, ovšem valná většina uživatelů favicon neřeší. Takže se jim tam nezobrazuje nic anebo případně logo redakčního systému.

Přitom favicon nově může celkem slušně zaujmout uživatele. Stačí aby byla dostatečně výrazná.

No a pak tu máme záhadný algoritmus Google, který optimalizuje výsledky podle toho jak na ně uživatelé klikají. Pokud má jeden z výsledků podezřele nízké množství prokliků, tak Google může usoudit že asi není tak zajímavý a posunout jej níže. Nemusí přitom řešit kvalitu obsahu na samotném webu. Z nějakého důvodu jej uživatelé ignorují, tak proč je trápit.

Když si tyto dvě věci spojíme, tak se dostaneme k tomu co psal Cyrus. Nezajímavá ikonka může snížit míru prokliku a to by ve výjimečném případě mohlo vést k snížení počtu prokliků.

Závěr

Je načase začít myslet na favicon. Pokud používáte WordPress tak vám bude stačit nahrát obrázek o rozměrech 512×512 ve Vzhled – Přizpůsobení – Základní informace – Ikonka webu. Myslete na to, že obrázek bude pořádně zmenšený (viz. screenshot nahoře) a to až na 16×16 px.

A co zvolit? Může to být logo, nějaká forma emoji anebo si zkuste představit co by se vyjímalo ve výsledcích Google. Třeba nějaká šipka anebo ukazatel.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup