Vyhledávač Duck Duck Go dosáhl 9 miliard hledání v roce 2018

Vyhledávač Duck Duck Go je známý tím, že nijak nesleduje aktivitu svých uživatelů. V podstatě na tom má postavenou i své PR – neukládáme vaše osobní data, nepronásleduje vás naše reklama, neprodáváme vaše osobní data. Do značné míry jim to funguje a v jistých skupinách je za to hodně oblíbený.

Vyhledávač Duck Duck Go byl založen v roce 2008 právě s účelem ochránit soukromí uživatelů. Když v roce 2013 Edward Snowden vynesl ven informace o činnosti NSA a sběru informací, tak se Duck Duck Go dostal více do povědomí a jeho návštěvnost vzrostla o 90 %. Od září 2014 je jako volitelný vyhledávač v Safari (Apple), od listopadu 2014 ve Firefox a od března 2016 je základním vyhledávačem Tor Browser. Dále je známí tím že při hledání preferuje zhruba 400 ověřených zdrojů jako je například Wikipedie. Některé zdrojové kódy vyhledávače jsou open source.

Tento rok hrdě oznámili tvůrci Duck Duck Go na Twitter že překonali hranici 9 miliard hledání za rok 2018. Pro srovnání v roce 2014 měl Google 1200 miliard hledání, tedy 133x více. Dnes to bude samozřejmě více, protože prim hrají mobilní telefony a tam vede Android.

Znamená tedy úspěch Duck Duck Go něco? Tím jak roste a ukazuje hezčí čísla, tak se o něj více budou zajímat média, zvláště s každou další kauzou úniku dat. Takže může růst dál.

Na druhou stranu jak je vidět na srovnání s Google, tak nemá ani 1 % trhu, když vezmeme data z roku 2014. Nějakého velkého průlomu tedy nedosáhne. Ovšem právě tím, že preferuje určité výsledky může ulehčit hledání třeba studentům a to jej začnou používat. Samozřejmě jejich pozitivní dojem bude muset být opravdu silný, aby jej v dalším mobilu nepřeválcoval Android s předinstalovaným Google.

Závěr

Rozhodně si však Duck Duck Go zaslouží svou chvíli slávy. Google nikdy neporazí anebo ani nezíská dostatečný podíl na trhu, ale zkusil to a celkem mu to jde. Tak proč jej alespoň trochu nepodpořit. Takže navštivte Duck Duck Go a zkuste něco vyhledat. Schválně jak budete spokojeni s výsledky.

Btw, teď jsem koukal a z 404M mi pár přístupů za rok 2018 z něj přišlo. Hmm…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Vyhledávač Duck Duck Go dosáhl 9 miliard hledání v roce 2018”

  1. Ono slovenský serp v google bol ,,pokazený,, koncom leta a na jeseň že veľmi veľmi zle výsledky to ukazovalo zo zaspamovaných domien a podobné balasty. Niekde na BHW som čítal že podobný problém s google majú aj nejaké severské krajiny ešte. V súčasnej dobe sa to už mierne napravilo a google.sk zas ukazuje výsledky tak ako má, ale ešte stále to nie je ono a na niektoré KW to je balast. Najmä kvôli tomu som často skúšal používať pri hľadaní Duck Duck Go – bo nič iné ma ani nenapadlo. Bing je napr. v inom svete tiež – a velmi zle výsledký má. ale s Duck Duck Go som bol veľmi milo a pozitívne prekvapený tým – že aké dobre, správne a pekné výsledky to ukazuje. Teoretický má potenciál si ukrojiť ešte oveľa väčšiu časť z trhu vyhľadávania nie len 1%.

  2. Nejsem si jistý tím “Google nikdy neporazí”
    – Za prvé, šmírování začíná lidem čím dál víc vadit. Protože už dávno nejde jen o vlezlé reklamy, ale o skutečně existenciálně nebezpečné následky.
    – Za druhé, Google je čím dál víc spíše odpovídač než vyhledávač. Výsledky na mobilu prakticky nejsou, první stránky či dvě je čistě reklama a případně snippety se scrapovaným obsahem. Jistě, plno lidem to stačí, ale čím dál více je to vážný problém. Google přestává plnit funkci vyhledávače a stává se z něj reklamní leták, logicky bude třeba najít náhradu.

  3. tak jsem schválně projel data u jednoho ze svých webů a duckduckgo má zatím rezervy :-)
    0,01 % duckduck
    0,02 % yandex
    0,11 % centrum
    0,15 % yahoo
    0,54 % bing
    13,5 % seznam
    32 % google

Comments are closed.