Sdílení IP adres není z pohledu Google problém

John Mueller zodpověděl na posledním Google Hangout z 5. března 2019 palčivou otázku – Zdali sdílení jedné IP adresy není pro Google problém.

Jeho odpověď byl: “In general no.” tedy “Obecně ně”. Řekl také, že sdílení IP adresy je běžnou praxí jak u běžných hostingů tak i například pro CDN. Proto Google obecně sdílení IP adresy neřeší.

Platí to o:

  • Více webech v různých jazycích.
  • Více webů určených pro různé země.
  • Více webů pro rozdílné publikum.
  • Pokud je mezi nimi nějaký web co dělá neplechu (spammy-site). Ovšem zmínil, že pokud by tam byly jen spammy-site, tak by to problém být mohl.

Proč je toto téma důležité

S tím jak rostl výkon serverů a zároveň i technologické možnosti, bylo možné umístit na jeden fyzický stroj více webů. Zároveň se postupně začínalo šetřit s IP adresami a většina webů vlastní adresu nepotřebovala. Situace zašla až tak daleko, že někdy IP adresu sdílelo i přes sto tisíc webů. V roce 2013 jsem tomuto tématu věnoval článek. Hosting GoDaddy na 3 IP adresách hostoval 560 tisíc domén. Na největším z nich 324 tisíc webů.

Samozřejmě na běžném webhostingu těžko poznáte koho máte za souseda. Může to být klidně warez web anebo nějaký co ve velkém porušuje zásady Google. K těmto webům přistupuje Google jinak. Dlouhou dobu se tak vedla diskuze jestli třeba IP adresy nemají nějakou autoritu, která by mohla být hodnotícím faktorem.

Během mnoha let se objevilo několik zpráv z oficiálních zdrojů, které toto vyzvrátili. Výjimkou byl videopost z dubna 2013, kde Matt Cutts uvedl několik příkladů, kdy to neplatí.

  • Existoval hosting, kde bylo 27 tisíc webů s obsahem pro dospělé a jen 2 běžné. V tomto případě k tomu Google přistupoval jinak.
  • Existují hostingy, většinou zdarma, které poté co si na ně nahrajete obsah a získáte návštěvnost, vám stránky zruší a nahradí reklamou, která je často proti pravidlům Google. Na IP adresy těchto hostingů si Google dává pozor, protože časem na webech, které zde hostují bude nechutný spam.

Závěr

Možná právě tohle obsahoval bylo obsaženo v prohlášení “Obecně ne.” Nevadí to, neřešíme to, ale existují výjimky (popsané v druhém videu), kdy to vadit může.

Co to znamená pro nás? Nepoužívat freehosty. Prostě si zaplatit za pořádný webhosting. Většina má v pravidlech že tam nesmí být obsah pro dospělé a warez. Takže byste u takovéhoto hostingu měli být v pohodě. Nebojte se, hlídají si to, protože tento druh webů má většinou velkou návštěvnost a přetěžovače si hostingy hlídají, aby dodržovali pravidla.

Nabízí se ještě poslední otázka. Pokud IP adresa pro Google nemá význam proč tolik lpíme na odkazech z různých IP adres? Tedy alespoň ti starší z nás?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup