Proč je pro Česko nejlepší .cz a nemůže to za pět let být jiná doména?

Kvůli zdražení .cz domény se rozjela nejedná vášnivá diskuze. Přiznám se, že už se mi to nechce moc rozebírat. Můj názor jste si mohli přečíst v článku Kvůli růstu mezd CZ.NIC potřebuje zdražit naše národní domény o 20 Kč. Dneska jsem však zahlédl pár zajímavých příspěvků na Twitter a donutilo mě to zamyslet se – Proč vlastně .cz doména je pro nás nejlepší volbou?

Když se mě někdo ptá jakou vybrat doménu, jestli radši nezkusit oslovit některého z domainerů  a koupit tu ideální anebo vsadit na jinou TLD, tak vždy říkám že .cz je pro český trh jednoznačně nejlepší. Ovšem platí to ještě?

.cz doména je pro český trh nejlepší jen proto, že v to všichni věříme. Věříme že na vizitce české firmě má být email s koncovkou .cz, že správná firma má adresu končící na .cz anebo že právě na .cz doméně budou Češi firmu hledat. Doslova žádný jiný praktický důvod mě nenapadá. Vyhledávačům je to údajně jedno, dokonce nTLD poskytují oproti .cz výhodu klíčového slova v koncovce. navíc. Na druhou stranu u těch nTLD zase pozor, že ne každý formulář zvládne pojmout email s TLD delší jak 4 znaky. Pokud nebereme v potaz samozřejmě nějakou nekalou činnost. Problémy radši řešit doma a česky.

Jenomže to jsem my IT lidi z oboru co se v tom vyznají. Nějaký bloger, SVJ, školka, fyzická osoba  co potřebuje email a spousty dalších, kteří drží .cz domén nejvíce tohle nevědí a nevšiml jsme si že by probíhala nějaká rozsáhlá informační kampaň na .cz domény. Ano vím že CZ.NIC platí registrátorům aby do svých reklam přidali “Dobrá doména” ale ti ve výsledku stejně nabízí hlavně .eu v akci. Případně propagují místo toho radši DNSSEC. Na interentu se mění trendy sakra rychle.

Navíc v současné době už vyhledávání na internetu ovládli mobilní telefony. Tam převládá Android a Google tlačí, aby všechno šlo přes vyhledávání a ne URL. Když zadáte název firmy, tak se většinou objeví jejich reklama anebo konkurence. TLD se tam nikde neřeší.

K čemu se tedy snažit mít průměrnou doménu na .cz místo lepší na .eu anebo dokonce přesně tu co chcete třeba na .top. Přitom všechny nTLD nejsou dražší než bude .cz, konkrétně ta .top stojí u Subreg 49 CZK první rok a 139 CZK prodloužení, takže bude levnější než .cz od příštího roku.

A v čem to pro majitele vlastně bude jiná TLD horší? Jasně znám to ze starých pouček – lidé to budou hledat značku na .cz, špatně se to bude vysvětlovat do telefonu atd. Ale vážně? BFU to dávají do Google, který umí vybrat správný výsledek. Aby překlepovka něco nesla musíte mít super navštěvovaný projekt a těm je jedno kolik zaplatí za doménu. Do telefonu třikrát zopakujete že koncovka je tečka top, takže docílíte jen toho že si vás protistrana lépe zapamatuje.

Závěr

Možná nám co už jsem na internetu příliš dlouho prostě uniká co se děje. Všichni kdo chtějí ušetřit anebo je jim jedno jakou má jejich doména koncovku tak zvolí jinou. Věřím že těchto lidí je většina. Třeba právě to je ten zpomalený růst .cz domén. Prostě se mění trendy.

Odpověď na tohle nám nedá CZ.NIC, protože ten s koncovými zákazníky nepřijde do kontaktu, ale mohli by velké hostingové firmy. Ty by z nových zákazníků mohli vidět jestli třeba klesá trend .cz a roste naopak .eu.

Když se nad tím zamyslíte tak jsou to právě velké hostingy, které mohou rozhodnout co bude s .cz doménou dál. Pokud se dejme tomu 10 největších rozhodne pořídit si nTLD .cze a dávat jí k webhostingům zdarma na první rok a prodlužovat za 20 Kč, přitom zazdí .cz někam do pozadí, tak za 5 let může mít .cz vážného konkurenta. Skončil by monopol .cz a konkurenční prostředí by rozhodně neublížilo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Proč je pro Česko nejlepší .cz a nemůže to za pět let být jiná doména?”

  1. Přesně o koncovce .cze jsem také uvažoval.

    Nevím jaké můžou být roční náklady na pořízení a správu, ale věřím, že kdyby se domény .cze prodávali cca za 50 Kč/rok tak by už během prvního roku byli v zajímavých číslech.

    1. Jen pres 82 tisic domen za 50,- potrebujes regnout aby se ti vratil alespon ICANN poplatek z nTLD + dalsi desetitisce domen abys uplatil software, zamestnance, infrastrukturu …

      .. fak myslis ze by cesi zaregistrovali do par let nekolik set tisic .CZE domen ?

      1. Díky za technický komentář s informacemi ze zákulisí. Fakt si myslím že do 5 let by těch pá set tisíc Češi dali, ale doména by musela být v řádech nižších desítek korun a museli by spolupracovat top registrátoři (hostingové firmy) + hostingy s vlastním CMS. Nabízeli by .cze (anebo něco podobného) jako výhodnou alternativu k .cz (tu zatlačili někam dozadu). Jak si ale psal pokud cena nepůjde srazit na tuto částku (alespoň 49 CZK/rok), tak to nemá cenu dělat.

  2. Jsem myslel že ntld jsou dražší jak staré domény. Ta .top vychází u subregu na 1300 Kč za 10 let. To už bych i dal. S článek souhlasím na půl. 20 Kč mě nezabije ale chce to lidi učit že je konkurence, aby se cz.Nic krotil.

  3. Takto to dopadá když má někdo monopol a všichni se ještě cznicu zastávají – nechápu. Já to nedokážu pochopit že se někdo pořádně neozve. Se vší úctou drago ty se nepočítáš :o). To by se o tom muselo psát v mainstreamech a co jsem koukal tak na root a lupě ještě lezou cznicu do zadku kvůli předraženému turrisu, který je ve vývoji 100 let za čínskými krabičkami a stále se propadá. Je to na hlavu. Pokud není důvod zdražovat – to opravdu není, tak proč se zdražuje? Jakákoliv jiná komerční společnost jakmile vidí že růst klesá začne něco dělat. Příští rok budou mít pokles, protože se jim na to část lidí vykašle – to jako zdraží znovu? Já osobně pouštím pár kousků, které jsem si z nostalgie nechával. Obsah hodím na subdoménu.

  4. Pořád dokola ta samá pohádka. Dokud bude seznam ve fulltextu upřednostňovat .cz domény, tak máme prostě smůlu. Tečka.
    Dokud bude CZ.NIC tvrdit, že je zdražení kvůli nárůstu mezd, tak to bude taky špatně.
    Mají 120 zaměstnanců a kolik z nich reálně pracuje na správě a údržbě domén? Kolik udělá zdražení o 20kč za rok financí navíc? Kolik z toho reálně půjde na mzdy? Kolik na dotování kravin typu mojeID apod?
    Pořád dokola ty samé otázky.
    Argumenty Filipa v článku na rootu taky úplně mimo. Hold tu mají monopol a doplatí na to jen a jen koncový zákazníci.
    Taky bych byl rád, kdyby se i na ostatních tld objevoval český obsah, ale sám vím, jaký s tím mají BFUčka problém. Kolikrát do telefonu diktovaná adresa domena.biz a oni tam stejně budou cpát cézet.

  5. Nevim jaky podminky budou pro nove kolo nTLD, ale pro stare kolo byla vstupni investice 180.000 USD, dale se plati registry fee (to ted z hlavy nevim kolik u nTLD) a registrar fee – to je 0.18 USD. Dale je nutne mit zajisteny provoz softwarem ktery splnuje ICANN pozadavky (coz FRED neni), resit napojeni na TMCH, vest abuse team, poradnou DNS infrastrukturu, a spousta dalsich veci co stoji miliony korun (nebo si to zaplatit u nekoho kdo se tim zabyva a platit tisice az desetitisice USD mesicne).

    Takze i kdyz pominu fakt, ze .CZE by asi neprosla kvuli Geo ISO kodu, tak rozhodne to neni az tak zajimava TLD aby nabrala miliony registraci jako trebas TOP ci XYZ napric svetem a mohla rozlozit tak naklady na ohromny mnozstvi domen.

    Z vyse uvedeneho se nedomnivam, ze by CZE mohla byt levnejsi nez nekolik set korun (spise vic) a navic s mentalitou BFU by to pro drzitele znamenalo stejne vlastnit .CZ. A tudiz proc by nekdo daval trebas 500,- za domenu .CZE kdyz muze dat 150 za .CZ ? Z tehle duvodu dle me tenhle projekt je odsouzen k neuspechu uz v pocatecnich myslenkach

Comments are closed.