Blokují vaši uživatelé reklamu? Zkuste kupóny!

Na jednom mém menším blogu, který se zaměřuje na novinky ve světě webhostingu, už několik let provádím několik experimentů. Mezi ně patří i měření počtu uživatelů blokujících reklamu. K tomuto účelu používám WordPress plugin Ad Blocker Notify. Ten detekuje uživatele se zapnutým AdBlockem a zároveň mu můžete zobrazit nějaké popup okno anebo jej přesměrovat.

Dat mám sice spousta, ale jsou sbírána během několika let, takže zjistit nějaké trendy z nich nepůjde. Chtělo by to tak 10x větší návštěvnost. Zdroje návštěvnosti blogu se také dost liší. V každém případě takto to vypadá za něco přes tři roky provozu :)

Celkem návštěvníci zablokovali 16,23 % reklam, dnes to bylo 34,04 %. Kdo blokuje se hodně liší podle zdroje návštěvnosti. To by však bylo na úplně jiný článek :)

Kde nejde klasická reklama nasaďte affiliate

Není žádným tajemstvím, že affiliate překonává ve většině případech PPC anebo dokonce i přímý prodej reklamy. U zmíněného webu jsem dokázal za rok 2015 udělat na 1K impresích 646 CZK jen na partnerském programu Wedos (screenshoty najdete zde). Když bych k tomu přičetl i ostatní affiliate programy a pár reklamních ploch, byly měsíce kdy jsem překročil 1K CZK na 1K impresí. To se mi už žádného jiného českého webu nepodařilo.

Bylo by hezké napsat, že to bylo čistě díky poctivému originálnímu obsahu. Popravdě většinu udělali prostě slevové kupóny. Ten obsah samozřejmě přivedl část návštěvníků a pomohl získat SEO body pro celý web, včetně stránek se slevovými kupóny.

Slevové kupóny jsou mocnou zbraní a pokud affiliate program dovolí, řekněme jejich volnější užívání, tak se s nimi dá doslova čarovat. Ne je dát jen na stránku. O tom bychom si ale napsali někdy jinde, to je na delší vyprávění ;)

Kupón “není” reklama

Jestliže affiliate program umožňuje používat běžné textové odkazy anebo dokonce podporuje přiřazování objednávek podle toho odkud zákazník přišel, tak vám nic nebrání si vytvořit vlastní formu reklam, které AdBlock nezachytí. Já jsem třeba začal s těmi slevovými kupóny přímo do obsahu článků. Pokud píšu o nějaké hostingové společnosti a mám pro ní kupón tak to do článku prostě vložím.

Tímto ale limitování rozhodně nejste. Dobře fungují i informační boxy. Dají se předpřipravit a vkládat ve WordPress přes shorcody. Na první pohled to může působit, že jen méně zkušeným zákazníkům opakujete základy, připomínáte nějakou kauzu co delší dobu sledujete anebo prezentujete statistiky, takže to vypadá naprosto přirozené ;)

Navíc touto formou uniknete přes blokátory reklam. Jen to chce odkaz maskovat přes přesměrování. Dneska už jsou blokátory reklam chytré a affiliate odkazy poznají.

Závěr

Většina z vás, co jste v affiliate už pokročilí, tohle všechno znáte. Mě ale při prvních experimentech potěšilo, že kupóny nevnímají blokátory jako reklamu, ačkoliv to nebyl úmysl, tak jsem se chtěl podělit :)


5 Replies to “Blokují vaši uživatelé reklamu? Zkuste kupóny!”

  1. Koruna za impresi je vážně zajímavé číslo. Děláš stále affil v tomto segmentu? Nechceš se podělit o aktuální čísla (zda je to ještě lepší nebo horší)?

    1. Nějaké peníze to ještě vydělává, ale táhnu to trochu jiným směrem. Pokud by byly nějaké zajímavé výsledky tak proč ne :)

  2. Slevové kupóny jistě mají budoucnost a v affilu se vyplatí nejvíce používat ty, které jsou zároveň měřící a není potřeba návštěvníka vodit přes affiliate linky. V Affiliate Features tuto funkci nabízíme od října.

    Prostor pro propagaci je menší a menší a měřící kupóny prostor rozšiřují. Děláte weby? Dejte si na vizitku slevový kupón na webhosting či na domény :-)

  3. nevím čím to je, ale já to mám:
    50% PPC / 30% podčlánkovka / 15% prodej formátů / 5% affill (a to to možá ještě přeháním)
    nepočítám do toho prodej PR článků a nepočítám do toho Heuréku (ta by asi sama udělala dalších 5-10%)
    nevím, ale mně ten affill jenom zabírá místo

    1. Ono také jde o to co jedeš za affil. Já mám většinu hostingové služby, což je až 25 – 50 % z ceny služby. Teď mě hodně láká zkusit pojištění, tam je nějakých 50 %.
      Samozřejmě je to web od webu.

Comments are closed.