Google neřeší skryté texty na stránce, ale musí být v HTML

Na posledním Google Webmaster Central office-hours hangout se řešila otázka jak se Google dívá na skryté texty anebo skrytý obsah obecně. Je to poměrně zásadní informace, protože dnes je zcela běžné zobrazovat rozšířené popisky teprve na žádost (interakci) návštěvníka. Zvláště pokud máte návštěvníky z mobilních telefonů.

Tazatel se ptal na popisky zboží, které jsou implicitně schované. Teprve když se chce uživatel dozvědět více o produktu, tak si rozklikne detaily a zobrazí se mu. Samozřejmě s unikátními popisky pro každý produkt je hodně práce, takže otázkou je jestli nevyjde nazmar.

Odpověď je, že nikoliv. Google totiž neřeší, co je vidět hned po načtení stránky, ale co je v HTML dokumentu stránky. Pokud jsou tam nějaké popisky, tak je považuje prostě za další text a pracuje s nimi.

Samozřejmě to je zjednodušeně řečeno. Víme že si Google umí stránku vykreslit a také že se ne ke všem textům chová stejně (nad ohybem, nadpisy atd.). Ovšem to nejzásadnější je, že texty vidí.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Google neřeší skryté texty na stránce, ale musí být v HTML”

  1. Zajímal by mě názor na text na první pohled neviditelný, ale v trochu jiné podobě. Zobrazí se až po aktivitě uživatele – po najetí myší resp. na mobilu po kliku. A technicky je řešen jako “title” atribut nějakého HTML tagu, tedy nikoliv jako běžný text na stránce. Příklad na Skrzu viz odkaz (část “možnosti hotelu”) a níže. Z hlediska uživatelů a použitelnosti mi to smysl dává – zobrazovat rovnou delší texty o jednotlivých parametrech hotelu by vedlo k nepřehlednosti stránky. Z pohledu vyhledávače ale nevím, jestli umístění jen do title není nevýhoda. Od přečtení toho textu vyhledávačem ani tak neočekávám, že se vylepší pozice na dotazy obsahující výrazy v těch skrytých textech, jako spíš že bude chápat stránku jako hodnotnější, protože obsahuje bohatší informace než jen prostý výčet parametrů.

    1. Část stránky, která se objeví hned po načtení (bez nutnosti scrollovat).

Comments are closed.