Jak velmi rychle odstranit vlastní stránku z Google

Občas se stane, že se do výsledků Google dostane vaší chybou něco, co opravdu nechcete. U zpravodajských webů to mohou být například předpřipravené nekrology známých osobností. Když někdo umře musí s tím přijít jako první. Horší jsou pak třeba uniklé informace, když se třeba povede nějakému kybertrollovi zobrazit na stránce přes LFI anebo SQLi citlivé údaje a pak URL přidá do Google. Samozřejmě jakmile to zjistíte můžete stránku smazat anebo zablokovat, ovšem v cache Google stále bude.

Pro podobné případy, které se stávají častěji než byste řekli ;), najdete v Google Search Console odstranění výsledků z vyhledávání. Vyberte web, rozklikněte v menu Index Google a klikněte na Odstranit adresy URL.

Uvidíte seznam stránek, které jsou jsou anebo měly být odstraněny. Pokud chcete nějakou přidat klikněte na Dočasně odstranit a zadejte URL. Po kliknutí na pokračovat se dostanete na další stránku.

Zde vás upozorní, že stránka bude odstraněna včetně www. a na zabezpečeném i nezabezpečeném protokolu. Dále si můžete vybrat jestli chcete skrýt stránku z vyhledávání a mezipaměti, jen mezipaměti (cache) anebo rovnou celý adresář.

Následně do seznamu přibude URL stránky, jaký úkon má být proveden a kdy byl požadavek zadán.

A jak dlouho to trvá?

Podle tweetu oficiálního účtu Google Webmasters mně než den a více než 30 minut :)

Díky této metodě se můžete rychle zbavit stránky z Google výsledků oficiální cestou. Popravdě mě nenapadá rychlejší řešení, zvláště pokud k vám GoogleBot moc často nechodí.

Odstranění výsledku je jen dočasné

Je třeba brát v potaz, že tato metoda je nouzové řešení. Stránka bude skryta maximálně 90 dnů. Pak se začne znovu zobrazovat, tedy pokud bude dostupná. Když jí schováte anebo zablokujete tak zmizí.

Jestliže chcete zabránit Google jí indexovat tak ideální je meta tag noindex.

Závěr

Až se do vyhledávání dostane něco co nechcete a rozhodně nemá být v cache Google, tak si na tento článek vzpomeňte ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup