Jeden zajímavý koncept reklamy

Když se objevil koncept podčlánkové reklamy velice se mi líbil. Za pevnou částku si snadno můžete koupit reklamu na pořád. Na rozdíl od pronájmu zaplatíte jen 1x, ale reklama bude jen pod jedním článkem. Samozřejmě moc by to nefungovalo, pokud byste si reklamu nemohli impulzivně koupit na pár kliků díky PayPal. Jednou jsem srovnával prodej přes PayPal a převodem. Vycházelo to zhruba 8:1.  Popravdě podčlánková reklama, byl spíše takový “ospravedlněný” prodej zpětných odkazů, ale to už je o něčem jiném.

Co mě však napadlo, jestli by se koncept prodeje reklamních ploch na pořád nedal rozšířit. Poměrně snadno se dá spočítat kolik reklama na jednotlivých stránkách za rok vydělá, tak proč tuto částku nezískat rovnou? Kvalitní obsah, který lidé opakovaně čtou může být pro inzerenta velmi dobou investicí.  U nevyprodaných ploch může cena časem klesat.

A výhoda pro majitele webu? Už jsem zmínil peníze na ruku. Když se bude dařit, tak provozovatel webu získá poměrně rychle prostředky na jeho rozšiřování. Vezměte si, že byste vyprodali za měsíc třeba 30 % reklamy za roční ceny. Najednou máte dost peněz na inovace anebo dalšího redaktora. Mezi další výhody určitě patří i forma prodeje reklamy. Můžete to nazvat třeba sponzorství. Klidně můžete dát na stránku větší množství menších ploch a prohlásit to za příspěvky. Vtipně napsat, když se vybere alespoň 10 příspěvků, tak napíšu další článek na toto téma. Lidé se na to dívají jinak než na běžnou reklamu.

Na druhou stranu zvládnout to technicky nebude nic lehkého. Pokud bude reklama grafická musí jí inzerent nahrát. Je třeba jí také kontrolovat jestli není na něco, co nechcete podporovat anebo není rušivá. Jakmile budete mít stovky prodaných reklam, určitě se začnou ozývat lidí, že reklamu chtějí vyměnit. Otázka je jak se k tomu postavit.

Problémem budou i rozměry reklamy. Inzerent nemusí být právě daný rozměr připravený. Tím se vytrácí ten moment impulzivního nákupu. Navíc spousta článků má největší návštěvnost během prvních 48 hodin (záleží na propagaci).

Obecně by to chtělo ale nějaký reklamní systém, který by weby s tímto druhem reklamy zastřešoval. Stahoval by třeba data o návštěvnosti, články třídil do kategorií atd. Hlavně by ale pomohl majitelům webů překonat byrokratické problémy jako VIES a MOSS. Btw. právě MOSS je důvodem proč už neprodávám podčlánkovou reklamu přímo přes PayPal.

Závěr

Co tomuto konceptu říkáte? Za pár dní odstartuje GDPR a kompletně zabije remarketing a cílení podle zájmu. Chtělo by to mít nějakou náhradu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jeden zajímavý koncept reklamy”

  1. Otázne je ako by potencionálny inzerenti našli pozície kde by sa daná reklama dala kúpiť. Ale zas plusom by mohlo byť, že viem si jednoducho predstaviť ako na celý tento koncept by mohol existovať nejaký jednoduchý plugin, ktorý by majitelia webov nainštalovali trošku ponastavovali a už v ňom iba sledovali štatistiky apod.

Comments are closed.