Zdá se mi že nám nějak upadá zájem o online podnikání?

Nedávno jsem čistil emailovou frontu zhruba za 14 dní a všiml jsem si zajímavé věci, nebyl tam vůbec žádný dotaz ohledně SEO, monetizace anebo domén. Za tu dobu by jich přišlo minulý rok několik a před pěti lety i desítky.

Když jednou za čas projdu česká diskuzní fóra o online podnikání, tak tam je minimum diskuzí k affiliate, monetizaci přes PPC, doménám a dokonce i SEO. Vím že se online podnikání mění a střídají se trendy. Doba MFA s minimem obsahu je pryč, stejně tak zmizeli slevové portály, zapadlo i infopodnikání atd. Jenomže vždy tu bylo alespoň něco, případně se diskutovalo o nějakém evergreenu jako je affiliate.

Teď jsou v kurzu maximálně kryptoměny a spekulace s nimi. Jasně zní to daleko jednodušeji než tvrdá práce na obsahovém webu. Tohle ale není online podnikání.

Přemýšlel jsem kde je problém. Je na internetu už dostatek informací, aby se lidi vyhýbali diskuzním fórum? Je nová generace internetových uživatelů natolik odlišní, že je online podnikání v takové podobě jak jej známe netáhne? Anebo všichni chtějí streamovat počítačové hry?

Posledních pár let žijeme ve skvělé době. Lidé utrácí stále více peněz, firmy jsou hladové po reklamě, kterou už nemají pomalu kde kupovat. Stačí jim to pěkně všechno naservírovat, aby nemuseli nic řešit a jen proplatili fakturu. Mobilní telefony neskutečně rozšířili řady internetových uživatelů. Lidé tráví na internetu daleko více času a chtějí se bavit. Tohle by měla být zlatá doba pro online podnikatele. Tak kde je problém?

Není to o tom, že by nikdo nepodnikal. Lidé co se začínali učit na starém Webtrhu a věnovali tomu čas, peníze a nervy mají profesionální online byznys. Rýžují období prosperity jak to jen jde. Jenomže kde jsou ti noví? Lační po příležitostech, ochotní tvrdě makat, aby z toho něco měli.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Zdá se mi že nám nějak upadá zájem o online podnikání?”

  1. Myslím, že je to kombinací vyšších vstupních bariér, dříve se dalo udělat ziskový web mnohem rychleji. Také roste hodnota práce. Celkově už jsou zajímavější obory.

  2. Není to jen o online podníkání, sehnat dobrého copíka je těžké. Ti staří už jsou rozebraní a když na nějakého narazíš tak svůj čas hodnotní vysoko. Podle mě nová generace leží na facebooku a o možnosti přivýdělku se nestará.

  3. Facebook skupiny to samé. Najít někoho komu se chce makat marná snaha. Zlatá doba startupů, tam to táhla vidina peněz a úspěšné osobnosti. Teď všichni chtějí vědět jak těžit krypto v prohlížeči.

  4. Ahoj, já jsem před rokem spustil svůj vlastní online projekt, kde publikuji 5 článků denně. Jednou za čtvrt roku vydám e-book apod. Jenže problém je, že mám velmi specifickou cílovou skupinu. Proto nikdy nebudu mít tisicové návštěvnosti apod. Proto mě to nikdy nebude živit. Což je možná důvod, proč už tolik online podnikání netáhne. Jestli chce člověk uspět online, tak se musí zaměřovat na velmi širokou kategorii a té nabízet dobré služby (jídlo-recepty; filmy-recenze; cestování-letenky apod.). A takové služby už existují a jsou úspěšné. Je tedy těžké je překonat.
    A také si myslím, že za to může příchod AI a AR/VR. Tato oblast je teď zajímavá pro podnikání a lidi se snaží uspět tam. O těch lidech ještě není vidět, ale myslím, že brzy uslyšíme.

  5. Ty se divíš Drago? Pokud se nejedná o 100% komerční projekt, který se nebojí byrokracie a investic do již hotových odborníků (takoví se na nic nebudou ptát na fórech skrz emaily).

    Tak se téměř žádný web v čr nevyplatí provozovat, vyvíjet. Teď mluvím o webech s nějakou ambici dlouhodobě růst, ne něčem co běží na wordpressu.
    Pokud je to one man show a člověk si vše programuje a i se stará o obsah, nemá už čas shánět pořád nějaké affily, řešit daně, GDPR, stížnosti od důchodců… a pak přijde robot google a ze dne na den zdroj příjmu v podobě reklam prostě zruší – odvolání k dalšímu robotovi…, tak a příjem je pryč, zbývá nějaké bare minimum od seznamu a to po x letech snahy když už je web velkej rozjetej a co když zítra zařízne reklamu i seznam?

    No a pokud si platíš dobrého proramátora 40-50K měsíčně tak si na sebe web vydělá jen pokud je mezi 100-200 největšími weby v republice a tam se dostává celé roky, roky co tohle musíš platit a krvácet.

    Takže dnes si lidé udělají jednoduchou matematiku a vyjde jim, že je finančně perspektivnější jít dělat i skladníka, případně pokud jsi bedna odejít programovat do zahraničí za 120K měsíčně a nebo teda jít založit něco globálního.

  6. Přijde mi, že i internet se vyprofilovává na velké hráče. Dřív jsem zkoušel 2-3 nové projekty ročně, teď poslední rok 0. Je to marný boj. Dostat se s novou věc do SERP, protlačit nějakou reklamu skz AdBlock a nabrat nějakou návštěvnost je čím dál těžší. Dřív to bylo lepší, zajímavější.

    Za sebe jsem rád, že prosté affilové stránky mizí ze serp. Nic tak nenaštve, když chceš najít něco užitečného a serp ti nahazí prvních 5 odkazů na affil, kde se nic nedovíš jen narazíš na ukázkové použí kw. :)

    Ale nejsem rád, že internet začíná být o velkých hráčích… nb když už si celkem rozebrali i ty menší projekty. Stačí se podívat do TOP20 Gemius.

  7. Ono možno toľko dotazov na fórach a v e-mailoch a na rôznych weboch ohľadom online podnikania už nie je – pretože takmer všetko sa dá dohľadať ľahko na internete – aspoň pre toho kto je šikovný. Ono relatívne pre tých ktorí už podnikajú online – tak fakt že nevzniká toľko nových projektov a ďalších weboch je fajn – pretože je nižšia konkurencia. A keď je niekto nový a je dostatočné dravý a priebojný a ochotný pracovať hodne a hlavne efektívne tak ešte stále má veľké šance na úspech.

  8. Je to boj na dlouhou dobu, SEO, affiliate… než se vše rozjede může trvat i třeba 2 roky, hodně času, výdajů a hlavně nejistý výsledek a obrovská konkurence. Dnes chce ta líná mládež, která už nechce ani pracovat, všechno ihned a nejlépe zdarma. Stačí sledovat trendy na internetu, doba a lidé se mění. Dnes leží a hloupnou na youtube a facebooku jak ovce. Já provozuji jako koníček 2 menší weby o cestování s desetitisícovými navštěvnostmi měsíčně, hodně lidí nechce číst a to jsou weby nabušeny kvalitními ověřenými informacemi a ani moc nechtějí nic kupovat. Pak napíší a ptají se na něco co je na webu. Kupují jen v zahraničí kteří mají peníze a utrácí. Vyzkoušel jsem snad skoro všechno. Dělat podobné weby pro čechy…už bych do toho znova určitě nešel, hodně času, malý trh, hodně malé cílové skupiny, lidé šetří, přemýšlí jestli to není podvod… na reklamy skoro nikdo nekliká i když jsou cílené. Pak se mi také stalo, že ze dne na den Googlebot sesadil 1 web z předních pozic, bez jakéhokoli důvodu, žádná penalizace, apod.. Zpátky jsem ho tahal měsíce. Dle dlouhodobých statistik klesá čas čtenosti, počet prohlížených stránek, prostě všechny ukazatele jdou a půjdou proti Serpu…můj názor. Podívejte se třeba na Google jak dokonale “krade” data z jiných webů a vytváří si tak do budoucna perfektní skvělou vstupní stránku.

  9. Najlepšie na tom celé je to, že buduješ MFA na krypto a potom príde ten dobrák Google a zatrhne reklamy, ktoré propagujú krypto :)

  10. Musím bohužel souhlasit, je méně mladých, kteří by se chtěli zapojit do on-line podnikání. Vidím to na affilu, kde jsem v pár programech aff. manažer a daří se hlavně těm, kteří už jsou zaregistrovaní déle než rok. Ti už mají něco vybudovaného, ví co mají dělat a jdou jen do hloubky oboru a pak i do objemu konverzí. Ale ostatní už narážejí na to, že se buď nechtějí nic nového učit, čekají že to bude bez práce a hned, nebo narazí na takovou konkurenci, že si s tím neumí ani poradit ti zkušenější…

    Dnes začínat — když GDPR straší i zkušenější co tu jsou roky – není žádný med.

  11. Jak už zde bylo napsáno, tak je to kombinace lenosti a zároveň stále více překážek, které člověka ihned na začátku otráví. Kdo už si to zkusí, tak po 3 měsících skončí a radši jde opět pracovat na místo, kde má své peníze a po práci už na nic nemusí myslet. Jsem sám zvědav, kam se online podnikání/marketing bude dále ubírat.

Comments are closed.