Podnikatel z Velké Británie vybojoval u soudu své “právo na zapomenutí”

V roce 2014 Soudní dvůr Evropské unie vydal precedent, že lidé mají právo požádat Google o odstranění výsledků z vyhledávání, pokud se dotýká jejich osobních práv. Toto soudní rozhodnutí je označováno jako “right to be forgotten” (RTBF) – právo na zapomenutí. Po tomto přelomovém rozsudku se Google pustil do obřího projektu, kde jakýkoliv občan EU může požádat o odstranění výsledků vyhledání, které se dotýkají jeho soukromí.

Na základě RTBF bylo z Google odstraněno téměř 670 tisíc výsledků. Google vyšel vstříc zhruba v 44 % žádostí. Pokud vám Google nevyhoví tak se můžete obrátit na soud. Když budete úspěšný tak soud může Google nařídit výsledky odstranit v rámci RTBF.

To je případ i dvou podnikatelů z Velké Británie. První z nich skončil před deseti lety ve vězení na 6 měsíců za conspiring to intercept communications (nevím jaký je překlad, ale zřejmě nelegálně získal informace z mobilu anebo počítače). Soudce mu dal za pravdu a nařídil Google ať smaže požadované výsledky. Ty už po 10 letech nejsou relevantní.

V druhém případě šlo také o případ starší 10 let. Tentokrát dostal podnikatel 4 roky natvrdo za falšování účetnictví. Soud mu však právo na smazání výsledků nepřiznal.

Google výsledek soudu respektuje.

Závěr

Někteří lidé považují RTBF za šikanu ze strany EU a způsob jak otevřít cestu cenzuře. Popravdě většina žádostí není na hraně jako zde. Jedná se o oběti trestných činů, jejichž jména a osobní detaily se dostali do do novin. Po čase už tyto informace nejsou relevantní a stěžují lidem život. EU zde chrání soukromí svých občanů.

Ostatně podívejte se na podobný případ z USA, kde musel muž zaplatit 100K USD aby Google pomluvy odstranil.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup