Kolik stojí odstranění výsledku z Google v USA? Jeden muž musel zaplatit 100K

Pokud o vás někdo šíří na internetu lži, pomluvy případně nenávistný obsah, tak díky Evropskému soudu musí Google smazat takovýto odkaz z vyhledávání. Takto bylo z Google smazáno už více jak milion výsledků. A co není na Google jakoby dnes nebylo. Jenomže to funguje jen v EU, která si na Google došlápla a umožnila vzniknout zákon na být zapomenut. V USA je to o dost těžší a spousta lidí je doslova bezradná.

To je i případ Jeffa Ervina. Býval hlavním provozním ředitelem hedgeového fondu, který spravoval více jak 1 miliardu USD. Pak se rozhodl založit si vlastní fond.

V roce 2010 jej zahraniční partneři upozornili, že existuje web, který o něm tvrdil, že je podvodník lákající nic netušící lidi. No a tento web byl na prvním místě v Google. Stál za nim 26 lettý muž z Turecka, kterého dostal Jeff za mříže a následně byl deportován.

Jeff věděl, že se s tím člověkem nedomluví a proto zkusil požádat formálně o pomoc Google. Měl právníky, kteří odfaxovali a poslali dopis hlavnímu poradci společnosti Google. Žádost byla jednoduchá – přestaňte zobrazovat tento web ve vyhledávání. Google tuto oficiální žádost ignoroval. Jeff byl šokován a cítil se bezradný.

Jeff se tedy pustil do standardního právního boje. Právníci zažalovali tvůrce stránek. Po roce se jim případ podařilo vyhrát v zámoří a měli tak oficiální rozsudek místních soudů. Pak začal soud v USA. Ten vyhrál a dokonce se mu soudce omluvil za celý soudní systém USA, protože udělal naprosto všechno správně a stejně je obětí.

“You, in my opinion, have done everything right — you have been a model citizen, you have assisted your government in exposing and prosecuting fraud on other people — and then you are victimized. I wish I could do more.”

Jeffovi právníci s oficiálním verdiktem z USA i Turecka vyrazili do Google. Tam jim trvalo několik měsíců než kladně odpověděli a další měsíc než odkaz z vyhledávání odstranili.

Výhra však měla hořkou příchuť, protože při vyhledávání se objevil červený varovný nápis, že Jeff nechal odstranit 1 výsledek. Trochu to působilo, že Jeff něco skrývá, což při jeho byznysu rozhodně není nic příjemného.

Aby se zbavil pomlouvačného výsledku v Google zaplatil celkem 100K USD. Pokud by byl občan EU, stačilo by mu vyplnit formulář.

Závěr

Jeff tvrdí, že jeho kariéra i reputace utrpěla, čemu se dá snadno věřit. Rozhodl se proto založit projekt bridgit.com, který má jemu podobným pomoct


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup