Společnosti a jednotlivci z Velké Británie kvůli Brexit přijdou o své EU domény

Evropská Komise upozornila EURid, že společnosti a jednotlivci z Velké Británie nebudou mít nárok držet .eu domény, poté co jejich země opustí Evropskou Unii. Občané VB si v referendu v roce 2016 odhlasovali, že už nechtějí býti členy EU. To by se jim 29. března 2019 mělo i splnit.

.eu doménu může držet jakýkoliv občan Evropské Unie anebo společnost, která tu má organizační složku. Stará garda domainerů .eu nemá moc v lásce, ale EURid prosazuje své domény velmi nízkou cenou a spolufinancováním reklamních kampaní, takže se u nás postupně celkem zabydlují. Že to funguje ukázala i čísla jednoho z největších webhostingů u nás společnosti Wedos. I když i zde mluvíme pouze o zhruba 10 %. Na druhou stranu u nás je .cz doména jasným vítězem. Cena je super a CZ NIC odvádí velmi dobrou práci. Takže .eu pro nás není tak zajímavá. Na druhou stranu věřím že třeba na Slovensku, kde svou národní doménu prodali do rukou soukromé firmy, která vydává národní domény ve své správě za města států USA, by i pro lokální projekty mohla být .eu lepší volbou.

Ale zpět k tématu. Prostě když jste v EU tak jako bonus můžete od EURid registrovat a používat .eu domény. No a občané Velké Británie v EU být už nechtějí. Udělali si referendum, kde si to i odhlasovali. Takže v roce 2019 budou registrované stovky tisíc .eu domén na držitelé, kteří je podle smluvních podmínek držet nemohou. Na to také upozornila EURid Evropská Komise.

Teď je otázkou jak se k tomu postaví EURid. Jestli vytvoří nějaké přechodné období, nechá registrované domény doběhnout anebo je prostě k datu 29.3.2019 zruší.

V každém případě to zavání celkem velkými problémy. Jednak spousta lidí přijde o své dlouho budované doménové jméno a to včetně emailových adres, ale také se na spoustě domén objeví parkovací stránky případně phishing, malware a další podobná havěť.

Jistě dá se na to připravit třeba tak, že doménu převedete na akreditovaného registrátora v jiné zemi a do kontaktu dáte někoho známého z EU. Doménu pak stačí jen přesměrovat. Věřím že i registrátoři přijdou na způsob jak to nějak zaonačit. Vzpomeňme jak to bývávalo s doménou .sk, kde byl nutný kontakt na Slovensku.

Minulý rok bylo registrováno přes 310 tisíc .eu domén s kontaktem ve Velké Británii a to je hodně.

Závěr

Řešením by byla nějaká smlouva o výjimce mezi EU a Velkou Británii, ale jak jsem někde četl tak EU se do toho moc nechce. Pokud by totiž vystoupení z EU znamenalo, že zůstanete kamarádi s výhodami, tak by z EU chtěl vystoupit každý :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Společnosti a jednotlivci z Velké Británie kvůli Brexit přijdou o své EU domény”

Comments are closed.