Google pomalu spouští mobile first index

Po roce a půl testování a experimentování spouští Google finální verzi mobile first indexu. Pojďme se podívat jak to nakonec dopadlo.

Mobile first znamená nejdříve mobily až pak desktop

Finální verze mobile first indexu znamená, že Google se nejdříve pokusí zjistit jestli váš web je optimalizovaný pro mobilní telefony. Pokud usoudí že ano, tak jej navštíví speciální verze GoogleBota pro chytré telefony důkladně a zaindexuje jeho mobilní verzi.

Takže pokud sledujete aktivitu na vašem webu a GoogleBot hlásící se následovně na něm usilovně stahuje data, tak Google bude indexovat a hodnotit mobilní verzi vašeho webu.

Googlebot Mozilla/5.0 (Linux; Android 6.0.1; Nexus 5X Build/MMB29P) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/41.0.2272.96 Mobile Safari/537.36 (compatible; Googlebot/2.1; +http://www.google.com/bot.html)

Nezapomínejte hodnotit se bude mobilní verze

Pokud váš web bude označen za mobilní, tak odteď je hodnocena jeho mobilní verze. Vzhledem k tomu, že většina z nás asi jede na WordPress anebo jiném redakčním systému, tak asi používáte responzivní design. No a tady se dostáváme k SEO bodíkům. Ze staré SEO školy víme, že největší váhu má obsah a to co je vidět hned po návštěvě. Responzivní design silně zasahuje právě do rozložení prvků. Zatímco u desktopového designu jsou odkazy ve sloupci na úrovni obsahu, tak na mobilu už ne. Většinou skončí pod ním.

Naopak odkazy v horní liště stránky začínají být opět zajímavé. Zvláště pokud je neskrýváte do vysouvacího menu.

O tom že je váš web zařazen do mobile first se dozvíte ze search console

Do Search Console vám dorazí informace, že odteď je hodnocena mobilní verze vašeho webu.

Případně v Google cache uvidíte mobilní verzi vašeho webu anebo můžete použít tip, který se objevil v článku Google už začal přesouvat vhodné weby do Mobile First Index. Ale počítám že v následujících dnech se začnou plnit emailové schránky upozorněními ze Search Console.

Budou mít weby v mobile first indexu výhodu?

Google v oficiálním blogpostu tvrdí že nikoliv. Mobile first index má být čistě o tom jak jsou sbírána data. Weby optimalizované pro mobily, které v něm nejsou, a desktopy nemají být nijak penalizovány.

Na druhou stranu, jak už jsem zmínil výše responzivní weby budou vypadat jinak než jejich desktopová verze, takže bych se divil, pokud by to nezahýbalo výsledky vyhledávání.

Závěr

Uvidíme jak to sedna, jaké budou první reakce lidí, kteří spravují velké množství webů. V každém případě pokud má váš web potenciál být zařazen do mobile first indexu, tak se ujistěte jak váš web vypadá na skutečném mobilním telefonu. Nevsázejte na umělé emulátory, které jen zmenší okno prohlížeče aneb nahrají web do iframe. Na mobilu to může vypadat úplně jinak. Také zkontrolujte funkčnost – proklikejte co se dá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup