Seznam ubírá ve vyhledávání boční reklamu a navyšuje počet reklam nad výsledky

Seznam od 21. února upravuje vzhled stránky s výsledky vyhledávání. Odstraňuje reklamu na straně a navyšuje počet reklam nad výsledky vyhledávání. Nově získaný prostor chce využít k dodatečným informacím pro uživatele desktopu.

Teď (22.2 v 1:45) prozatím ještě reklamu na straně vidím a je toho opravdu hodně. Organické výsledky bez scrollování nejsou vidět. Velkou část také zabírá výpis z firmy.cz. Seznam tedy s reklamou rozhodně nešetří. Navíc je popravdě celkem hezky maskovaná. Malý rámeček si člověk všimne až když se opravdu snaží, jinak bych klidně klikal.

Celkem bude maximální množství reklam nad organickými výsledky navýšen ze 3 na 4. Vzhledem k tomu, jak je reklama nenápadná, tak to rozhodně bude znamenat úbytek prokliků pro organické vyhledávání. Na druhou stranu zmizne reklama v sloupci. Tedy ne tak úplně, stále se zde bude moct objevit okno s reklamou na produkty. Utrum mají jen klasické textové inzeráty. Část z nich se tak přesune pod výsledky vyhledávání, kde je prostor pro 3.

Pro mobilní zařízení se nic nemění. Nad výsledky budou 2 inzeráty a pod  také 2.

Přiznám se, že teprve plánovaná novinka mě donutila podívat se jak vypadá stránka s vyhledáváním na Seznam. Celkově mi to přijde jako taková chudá obdoba Google. Nejdříve jsem si myslel, že je to těmi infoboxy, které se tak na Google rozmohly, ale když si porovnám výsledky proti sobě tak vidím zajímavé rozdíly. Předně je to množství zobrazovaného textu. Google jej v náhledu poskytuje více, takže stránka vypadá plnější (detailnější). Připomíná inzeráty. Na Seznamu je jen věta či dvě. Takže opravdu připomíná spíše seznam :) Možná přesnější by bylo označit výsledky na Google za citace.

Celkově je na Seznamu stránka s výsledku taková prázdnější. Všude je spousta místa – odsazení obsahu od boku stránky, mezi nadpisem, URL a textem,

Škoda že Seznam zrušil náhledy stránek. Mě se to líbilo, protože to ulehčovalo hledání obsahu, který už jste jednou viděli. Favicon jsou slabou náhradou.

No v každém případě Seznam chce využít prázdný prostor po reklamách na straně “pro zobrazování dodatečných informací k hledaným dotazům”. Což by mohlo být něco užitečného.

Závěr

No uvidíme jak se podepíše změna na návštěvnosti ze Seznamu. Přeci jen jedná se o odlišnou skupinu lidí než z Google, navíc pouze pro ty s desktopem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Seznam ubírá ve vyhledávání boční reklamu a navyšuje počet reklam nad výsledky”

  1. Vtipné jak Google penalizuje stránky s velkým množstvím reklamy v rámci první viditelné stránky a sám to dělá, pokrytci

    1. To není o pokrytectví, to je o silnějším psu. A tak je to se vším v životě. My už jaderné zbraně máme a nikomu dalšímu to nedovolíme. My reklamu všude máme, ale nikomu dalšímu to nedovolíme. My už xxxx máme a nikdo další! Vítej na Zeměkouli.

Comments are closed.