Hmm … Proč na mě tentokrát black friday nezabral?

V posledních letech se podílím na vytváření celkem zajímavých reklamních kampaní, takže jsem zvyklí vnímat všechno jako potenciální materiál k prodeji. Tento rok se hodně tlačil i brand a PR, což je vyžaduje ještě více kreativity. Černým pátek jsem tak řešil skoro měsíc dopředu a povedlo se. Jenomže teď přemýšlím, že na mě samotného black friday vlastně nezabral a přitom obchodníci měli tolik příležitostí…

Když víte, že sleva může být větší

Oblíbil jsem si jednu strategickou hru na mobilním telefonu, která má docela krutý model mikroplateb. Navíc je hódně pay to win. Přes týden si hraju tak nějak sólo, v pátek/soboru zajdeme s kamarády na pivo a přitom devastujeme našimi armádami protivníky.

Velice mě zaujalo, jak ta hra umí nabízet prémiovou měnu a další podpůrné věci. Má nějaký pevný ceník o který se opírá a pak prémiové nabídky. Většinou se jedná o balíčky, kde se všechno přepočítává na procentuální výhodnost. Zajímavé je, že dokáže postupně zvyšovat nabídku až je extrémně lákavá.

Nejdříve zkusí nenápadné nabídky rozdělené do 3 cenových kategorií 59 CZK, 149 CZK a 299 CZK. Pokud nabídky ignorujete měsíc tak se postupně začne zvedat hodnota balíčků 149 CZK a 299 CZK. Za měsíc a půl se dostanete na ultra výhodnou nabídku herní měny za 149 CZK, kterou zkusíte. V ten okamžik zmizí nabídka na 59 CZK a už jí nevidíte. Místo toho se posílí nabídky za 299 CZK. Objeví se tuším 799 CZK a 1499 CZK. Je to neskutečně promyšlené dokonce jsem prošel cache aplikace a našel tam soubor, kde byl seznam nabídek, záznam na kterou jste kliky a jak dlouho jí prohlíželi. Zjistil jsem z ní dokonce že při eventu hned jakmile koupíte super výhodnou nabídku za 149 CZK se objevuje ta samá znovu jen s nepatrně více bonusovými věcmi. No ale to by bylo na samostatný článek, fakt to mají dobře promyšlené a vím že to na lidi, co hru hrají funguje.

Ok ale zpět k tématu. Párkrát jsem si využil tu ultra výhodnou nabídku herní měny (200K krystalů) za 149 CZK. Teď přišlo black friday a vývojáři hodili hezky seskládaný balíček, kde bylo 100K krystalů za 299 CZK. Tento byl pro všechny hráče stejný. Poznal jsem to i podle reakcí na sociálních sítích, aliančním a globálním chatu. Lidi co jsou zvyklí přeplácet to využili. Já a zbytek škrtů, co čekají na tu ultra nabídku byli zklamaní.

Takže poučení: Pokud vím že slevu umíte lépe a pravidelně jí nabízíte, tak na black friday očekávám minimálně stejně dobrou. Dále když už pracujte s personalizovanými nabídkami, tak na black friday nemá cenu to měnit.

Black friday je umělý svátek na ten “skutečný” nemá

Přišel mi email ze zlatnictví, kde jsem kupoval prsten pro mou drahou polovičku. Black friday – sleva tolik a tolik. Koukl jsem na procenta a smazal. Ani jsem nečetl nabídku, jestli třeba nemají něco zajímavého. Na black friday jsem to nepředpokládal. Když mi přišel podobný před valentýnem, tak jsem si uvědomil že bych měl začít přemýšlet nad dárkem. No a když už jsem měl otevřený ten email, tak kliknu a kouknu na nabídku.

Vím že tohle je pro mnoho eshopů těžké. Ne každý prodává zboží, které se dá koupit kdykoliv. Na druhou stranu za chvilku jsou Vánoce. Třeba když by tam bylo “Využijte black friday pořiďte vánoční dárek se slevou” někdo další by se chytl.

Black Friday je umělý svátek bez jakýchkoliv tradic anebo zvyklostí, kdežto Valentýn anebo Vánoce to je přesný opak.

Závěr

A co vy? Když se zamyslíte, proč jste nějakou nabídku ignorovali i když mohla být zajímavá?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Hmm … Proč na mě tentokrát black friday nezabral?”

  1. Ona ta délka kampaní se nějak prodlužuje. 3 dny dopravy zdarma jsem využil až na poslední chvíli, za 300+ Kč se už vyplatí mít dopravu dotovanou prodejcem a koupit si něco, co bys normálně přes internet nekupoval kvůli ceně dopravy, u velkých nebo drahých věcí (lednička, pračka, televize) ji očekávám celý rok. Black friday, Cyber monday jsou jen uměle vytvořené akce (čím býval i Valentýn). Lze předpokládat, že po nebo těsně před Vánocemi budou ještě vetší slevy, taky mě nic neoslovilo – SPAMování prodejců až 3x denně je otravné.

  2. Protože mě “výhodné” nabídky obchodníků stojí čas, protože každá se musí porovnávat. Obchodníci se snaží člověka napálit – nejen při Black Friday – rok od roku více. Navíc obchodníci už nedávají dobré popisy zboží, o tehcnických parametrech je možné si nechat jen zdát. Je nutné dohledávat parametry, je nutné dohledávat recenze, je nutné porovnávat ceny.

    A já už často namísto “výhodných” slev jednoduše na to nemám náladu. Nechci si hrát na investigativního novináře a dělat suchou mozkovou námahu, která mě spíše rozčiluje. Nemám náladu třeba hodinu dvě porovnávat a dohledávat informace. Tak si sednu s přáteli nebo si čtu knížku nebo si hraji na kytaru – to mě těší, na rozdíl od detektivní práce “kde obchodníci zase lžou, a kde jsou chytáky…”

    Miloslav Ponkrác

    Raději jdu za přáteli nebo si vezmu knížku nebo

  3. Mne je úplne jedno, či je nejaký sviatok a aký. Je mi jedno, aká zľava sa kedy a kde ponúka. Ja kupujem len to, čo chcem kúpiť, nie to, čo obchodníci chcú predať ;)

Comments are closed.