Jak si spolehlivě odstřelit web z Google

Před pár dny jsem řešil zajímavý problém, o který se se mnou podělil jeden ze čtenářů. Stránka zničehonic zmizela z Google.

Jednalo se o jakousi lokální síť tří tří testovacích PBN. Měli za úkol posílit místní restauraci. Pokud by to vyšlo, tak to chce nabízet jako službu pro další místní podnikatele, kteří se často v SERP perou s nelokální konkurencí. Vymyšlené to má provozovatel celkem hezky. Přísun obsahu je prakticky nekonečný (zprávy regionu, stačí přepsat) a odkazy také shání přes lokální weby, které jsou překvapivě vstřícná (prostě místní občan napsal).

Technicky jen krátce – WordPress, plugin na SEO, cache, lokální prolinkování, bezpečnost, reklamu + pár na věci kolem designu. Šablony profesionální (zřejmě koupené), responzivní a odladěné. Ovšem kam to jen šlo naschvál dal amatérské fotky památek a pro oblast charakteristických znaků. Podle jeho zkušeností lidé z regionu toto vnímají velice pozitivně a rádi sdílí. Rozhodně zajímavé k zamyšlení.

Všechno prostě funguje v pohodě, ale v Google ani řádek už nějakou dobu. Samozřejmě jsem si vzpomněl na mou ryzí spam doménu, ale v jeho případě použil nové domény keyword-oblast-keyword.cz. Respektive něco podobného. Domény do GWT (Search Console) přidávat nechtěl, jel podle příručky pro PBN. No už tehdy mě to mělo trknout kde je chyba.

První den jsem do zabalil po shlédnutí webu a onpage faktorů a neřešil. Druhý den jsem zkusil externí nástroje. Když mi asi třetí vyhlásil chybu, tak mě napadlo že problém by mohl být na hostingu (serveru). Provedl jsem test ze zahraničních lokací přes uptrends.com (viz. Otestujte jestli váš web je dostupný z celého světa ) a uviděl samé červené výsledky.

Tak a teď se držte. Provozovatel PBN se rozhodl, že když už omezí podle standardu PBN všechny služby na zjišťování zpětných odkazů jako moz, ahrefs apod., tak rovnou nechá přístupnou jen Českou republiku. Stáhl si někde IP rozsah pro ČR a ten aplikoval. Po týdnu co to odstranil už je v Google.

Závěr

Takže pokud už black/white listujete IP adresy, tak nezapomeňte na Googlebota. Vím že to dělá hodně lidí, aby chránili svůj web před boty ze zahraničí. Většinou se však blacklistuje Rusku, Čína atd.

Popravdě mi to ale stále vrtá hlavou. Nedostal se do SERP protože jej Googlebot nenašel, anebo protože jej Googlebot přes nějakou českou IP našel ale nebyl přístupný ze světa? Jistě máme seznam Googlebotových IP adres, ale pochybnosti tu pořád jsou.

Ještě jedna zajímavost. Tím že vyřadil zahraniční IP adresy se do SERP nedostal ani jeden jeho text. Je překvapivé že by v ČR nebyla služba, která by vykrádala obsah anebo není taková která by ho našla bez Google?

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak si spolehlivě odstřelit web z Google”

  1. Obsah se vetsinou krade pres google spreadsheets se skripty, protoze google nikdo neblokuje. :) To by mohla byt odpoved na otazku v poslednim odstavci.

  2. Celý samotný ten koncept ohľadom danej PBN je celkom zaujímavý a je vidno že sa majiteľ tým fakt vyhral a vdaka za tipy na testovanie webov zo zahraničia, to ma nikdy nenapadlo zatial :)

Comments are closed.