43 % akreditovaných registrátorů ovládá jedna společnost

Společnost TurnCommerce utratila 1,75M UDS, aby koupila další stovky akreditovaných registrátorů. Asi nikoho nepřekvapí, že důvodem je odchyt domén. TurnCommerce totiž stojí za službou DropCatch.com, která se specializuje právě na chytání čerstvě smazaných gTLD.

O společnosti TurnCommerce  jsem psal na konci roku 2014, kdy se počet jejich registrátorů zvedl z 299 na 452. Tehdy společnost vlastnila zhruba 1/3 akreditovaných registrátorů. Pamatuji si, jak mě pobavilo, že si je pojmenovává DropCatch.com 345 LLCDropCatch.com 751 LLC. V tradici pokračují a momentálně najdeme v seznamu akreditovaných registrátorůDropCatch.com 1545 LLC. Dohromady by měla mít 1252 registrátorů, což dělá zhruba 43 %.

Důvod proč potřebuje více registrátorů k odchytu je jednoduchý. Počet žádostí o registraci gTLD je omezený. Ovšem TurnCommerce není jediný kdo na to jde hrubou silou. Například společnost Web.com, který vlastní SnapNames a má poloviční podíl v NameJet, využívá zhruba 500 akreditovaných registrátorů. Je to vlastně takový závod ve zbrojení.

ICANN to zřejmě zatím nevadí. Ostatně DropCatch zaplatí za nové společnosti jednorázově 1,75M USD a dalších 2M USD ročně. Chytání domén se musí TurnCommerce rozhodně vyplatit, protože celkové roční poplatky za všechny akreditované registrátory je ročně vyjdou na více jak 5M USD.

Závěr

Opět mi to nedá a musím se pousmát nad tím, že v ČR máme v podstatě jen jednoho akreditovaného registrátora gTLD, který registruje na sebe (Subreg). Ten zbytek to neřeší. Nejde tu o cenu, ale je daleko jednoduší domluvit něco s akreditovaným registrátorem než s někým kdo domény jen přeprodává. Schválně jestli by váš přeprodejce dokázal doménu vytáhnout z Redemption Grace Period (fáze expirace, která následuje po Grace Period)? Pro akreditovaného registrátora to není problém.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “43 % akreditovaných registrátorů ovládá jedna společnost”

  1. Nejak ti nesedi ty pocty, jestli stoji jedna firma na poplatcich 2M rocne tak celkove naklady za vsechny nemuzou byt 5M rocne :)

    1. Teď si nejsem jistý ale mělo by to být 4000 USD/registrátor za rok. Takže si jich pořídili 500 (2M/rok), celkem mají 1250 (5M/rok).

Comments are closed.