Jedna společnost vlastní skoro třetinu akreditovaných registrátorů

Společnost TurnCommerce získala během Vánoce dalších 299 akreditací od ICANN. Celkem jich už má 452. TurnCommerce stojí za službou DropCatch.com, která se specializuje na odchyt domén. Zřejmě tak jediné, co noví akreditování registrátoři dělají je neustále se snaží registrovat domény, které mají být smazány.

Své nové akreditované registrátory trochu “vtipně” pojmenovává DropCatch.com 345 až DropCatch.com 751. Seznam najdete na Internic.net. Jen to chce chvilku počkat, protože se delší dobu nahrává. Jako správný registrátor má každý i svou vlastní doménu, ovšem nenašel jsem žádnou funkční. Podle domainincite.com je základní akreditační poplatek 4K USD, takže společnost TurnCommerce každý rok platí 1,8 milionu dolarů jen v poplatcích. Odchyt domén je hold zřejmě stále slušný byznys :)

V současné době má akreditaci celkem 1.456 společností podle statistik Internic. V Česku jen jedna a to Gransy s.r.o. (Subreg), dále nadnárodní Aruba, která vlastní Internet CZ (Forpsi), ti ovšem registrují gTLD domény přes TUCOWS DOMAINS INC. Pokud někdo může mít 452 akreditovaných registrátorů je pro mě celkem překvapením, že u nás máme vlastně jen jednoho. Podle různých veřejných i neveřejných statistik se mi nezdá, že by se u nás o gTLD nebyl zájem, spíše naopak. Jen pro srovnání akreditovaných registrátorů EurIDu jsem napočítal u nás 16.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jedna společnost vlastní skoro třetinu akreditovaných registrátorů”

  1. Fakt palba za ty registratory, pritom by clovek cekal ze u obskurnich komcovek to nemuze vynaset.

  2. 4k$/rok je jen zaklad … pak se plati nejakych 400$/mes :)

    Ta akreditace je pro single registratory administrativne narocna, pokud vsak uz ma firma hodne kvalitni mustr od pravniku a k tomu spousty penez, muze sazet jednoho registratora za druhym. Nicmene jiny duvod nez pro odchyty to opravdu nema.

    V CZ je problem spise to, ze kdyz si clovek spocita pocet domen mezi klientama, rozpocita naklady s tim spojene, tak zjisti, ze v zahranici to usmlouva levneji. Proto do toho spousta firem nejde – nevyplati se to v malym mnozstvi. My mame ted kolem 70ti tisic generickych domen, coz je vyrazne vice nez ostatni konkurence (krom Forpsi).

Comments are closed.