Reklamní článek je nuda Sponzorovaný obsah jede

Opět jsem se zapletl do zajímavé diskuze okolo monetizace webu o kterou bych se s vámi chtěl podělit. V podstatě se jedná o pay per post a jeho postupnou evoluci. Zatímco u nás tento způsob monetizace spíše stagnuje, tak v zahraničí se reklamky začínají nenápadně celkem slušně zaměřovat na Sponzorovaný obsah.

Ok jaký je mezi Reklamním článek a Sponzorovaným obsahem rozdíl? Klasický reklamní článek je třeba CZECHIA.COM vám ransomware do e-mailu nedoručí. Společnost Czechia v něm představuje svůj produkt Zoner Antivirus. Už podle nadpisu víte, že se jedná o reklamu a je čistě na vás jestli se rozhodnete na ní kliknout a článek si přečíst. Mimochodem právě proto se také u tohoto druhu článků kvůli větší efektivitě tlačí hodně na perex a ilustrační obrázek. Dále pokud blog/magazín má ilustrační obrázky může si zvednout cenu reklamního článku a argumentovat, že vlastně ten obrázek je reklama na hlavní stránce na 7 dnů. Takže jestli hodláte umístit reklamní článek na nějaký web tak pořádně odlaďte perex a preferujte spíše ty s ilustračním obrázkem, který si sami můžete dodat. Fakt se to vyplatí, brand se musí tlačit jak to jen jde :)

Ale to jsme trochu odběhli od tématu. Teď si představíme Sponzorovaný obsah. Jedná se o text (obrázek/video), část textu anebo jeho modifikace, za který vám bylo zaplaceno a běžný uživatel to vůbec nemusí poznat. Účel je většinou zvyšování PR, ale někdy i hanění konkurence zadavatele. To už je však trochu extrém. Ukážeme si nejčastější klasiku ;)

  • Neutrální recenze na službu, která obsahuje srovnání se službou zadavatele.
  • Odstavec textu u nějaké novinky, který něco vysvětluje na příkladu zadavatele.
  • Srovnání produktů, kde je produkt zadavatele schválně posunut nahoru (neutralita však zůstává). Pouze je v tabulkách nahoře, případně je mu věnováno extra prostor (více textu, fotky, videa).
  • Jako zdroj je uveden článek na blogu/nápovědu u zadavatele. Často bývá v textu: “Odbornější výklad viz. zdroj.”, “Více detailů viz. zdroj”.

Áno za tohle všechno se platí a často dlouhodobě :)

Samozřejmě může se jednat o jakékoliv zveřejnění tiskové zprávy, článku atd. v neutrální formě. Vždy se dá říct, že je momentálně okurková sezóna. Navíc co si budeme povídat. Zadavatel dokáže často nabídnout konzultaci, fotky, exkurze anebo produkty na vyzkoušení. Poznat co je dnes reklama a co není je značně obtížně.

Ale zpět k tématu. K tématu jsem se dostal hlavně kvůli mé pidi PBN. Pokud bych měl větší, třeba 40 – 50 blogů. Každý blog velice odborný s návštěvností 2K – 3K lidí, tak se na několik z nich prostě vždy dostanete. Nejde se tomu vyhnout, zvláště u oborů, kde existuje do stovky použitelných blogů a autoři píší jednou za měsíc. No a teď by někdo zaplatil za to, že na každém z nich se postupně budou objevovat články, kde jsou autoři nadšeni z nové služby zadavatele. Prostě vám to nedá a půjdete se na ní podívat a budete hledat proč je tak dobrá. Je to něco jako když na Facebook stránce, začnou lidi psát pozitivní recenze, příspěvky a jakmile někdo napíše někdo něco negativního tak jej rozdrtí, alespoň na oko, odbornými argumenty desítky profilů. Ono to prostě funguje. V davu i tom internetovém si připadáte jako blbec, když máte odlišný názor jako všichni ostatní.

Závěr

Už dříve jsem si říkal, že ta moje pidi PBN by byla lepší právě na PR, než nějakou propagaci anebo zobrazování reklamních bannerů. Prostě zaplácat index vyhledávače značka recenze anebo značka zkušenosti. Tohle totiž nikdo nepíše a pokud ano, tak jsou většinou hodně odfláknuté.

Samozřejmě bude to o tom, kdo je ochotný za co platit a kolik. Sponzorovaný obsah to podle mě bude mít lehké. Pozitivní ohlasy se lépe prezentují vedení jako úspěch i když z nich není moc prokliků než reklamní články, které často mají více prokliků na zaběhnutých portálech. Velké společnosti totiž mají nějaký rozpočet, který chtějí utratit a část může jít na “zaručeně pozitivní reakce”.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Reklamní článek je nuda Sponzorovaný obsah jede”

    1. Pokud jde o návštěvnost z Google tak téma webu spadá pod YMYL (http://404m.com/2015/11/20/postrehy-z-google-general-guidelines-ii-ymyl/), takže tam je nutné doladit hlavně důvěryhodnost. Pak bych byl aktivní na zahraničních diskuzních fórech a prezentoval reálné výsledky. Twitter je samozřejmě nutnost. Co se týká obsahu, tak bych se vyhnul kompletně obecným tématům a vše stavěl na reálných zkušenostech. Nemá cenu psát o pojmech, které jsou na wikipedii, je třeba tlačit pořádně na originální a užitečný obsah.

Comments are closed.