Prohlížeč Brave připravil příspěvky pro majitele webů

Myšlenku bezpečného a rychlého prohlížeče, který odstraní ze stránky jakékoliv sledovací pixely, a pro jistou i reklamu, jsme si představili začátkem roku v článku Brave – prohlížeč, který nahradí vaši reklamu za svou. Ačkoliv je stále ve vývoji, před pár dny představil Brave Payments. Což je jedna z jeho unikátních funkcí umožňující všem uživateli přispívat webům, které navštěvuje.

Myšlenka je jednoduchá. Máte nějakou peněženku, z které budete přispívat tvůrcům obsahu. O to kdo kolik dostane se postará algoritmus. Spočítá kolik času jste na jakém strávili a kolikrát jste jej navštívili. Jednou za čas vezme vámi zvolenou částku a tu mezi ně rozdělí. Jednoduše tak můžete podpořit vaše oblíbené weby, které opravdu navštěvujete.

Peníze se přerozdělí zcela anonymně a bezpečně. Nikdo včetně tvůrců Brave nebude vědět koho jste podpořili. Což má také něco do sebe. Samozřejmě takovéto anonymní mikrotranskace jdou provést jedině díky BitCoin.

V článku ze začátku roku bylo, že peníze půjdou z neagresivních reklam, které uvidíte místo těch běžných. Brave je totiž přímo na stránce nahradí. Tato možnost tu prozatím chybí. Svou sponzorskou peněženku si tak budete muset prozatím naplnit ze svého.

A jak majitel webu dostane vaše peníze? Až se nasbírá dostatek peněz, tak bude vyzván k ověření vlastnictví webu. Poté mu nějak budou poslány. Předpokládám že do BitCoin peněženky.

Závěr

Celý koncept připomíná projekt Flattr o kterém jsem psal v roce 2012. Ten měl také podpořit tvůrce obsahu. Stačilo, když si na web umístili tlačítko a uživatelé v systému jim takto mohli jednoduše posílat příspěvky. I přes podporu větších serverů jako třeba lupa.cz, se však Flattr moc nerozšířil. Což je škoda.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Prohlížeč Brave připravil příspěvky pro majitele webů”

  1. Je fakt, že bych taky měl přijít s nějakým zlepšovákem jako bankovní účet pro webmastery.

    Fungovalo by to tak, že peníze co vydělají by poslali ke mě na účet a já bych rozhodoval kolik jim pošlu zpět na základě toho jak se mi líbí jejich profilové ikony.

    Kde se mohu zaregistrovat pro nějakou dotaci?

  2. Nezjišťoval jsi pod jakým user_agent se hlásí? Pokud pod svým tak ho bloknu, pokud pod firefoxem jako třeba ten browser od adblocku tak se s tím moc neudělá ale človek si udělá jasný obrázek o morálnosti celé této akce.

  3. a co prohlizec kterej nahradi reklamu na strance vlozenym kodem adsense (ctenare), na prokliky by se nahralo, clovek by vydelaval sledovanim reklamy ;) cim vic reklamy shledne tim vic dostane, lidi by najednou chteli, aby weby meli vic reklamy… :D

  4. Bitcoin nepoužívám a kvůli béčkového prohlížeče, který se stejně nechytne, ani nezačnu. :-)

Comments are closed.