Pár postřehů nabraných díky Pokémon GO

Když jsem začal hrát Pokémon GO netušil jsem do čeho jdu a jaký dopad to bude mít :) Po několika dnech už jsem začal uvažovat o založení fan webu a nakonec se tak i stalo. Koncept hry rozšířená realita je úžasný, zvláště když se potkáváte s dalšími hráči. Každý den potkáte nové lidi a pokud se zakecáte tak se dozvíte i spoustu zajímavých věcí.

Šetříme data – pro reklamu už není prostor

Lidi co mají na hru čas, většinou ti co mají právě prázdniny, jsou schopni prosurfovat za hodiny hraní až 50 MB/den. Vzhledem k tomu, že většina operátorů nabízí 1,5 GB za měsíc, tak se dotýkají limitů. Pokud k tomu přibude nějaké to surfování za informacemi, tak tento limit nestačí.

Diskuze na toto téma vedla většinou k závěru:

  • Začnou používat více veřejnou wi-fi kde to jen jde a do limitu se vejdou.
  • Zvažují navýšení limitů.
  • Vypomůže kamarád s AP, který má vyšší tarif.
  • Omezí aplikace, které spotřebovávají data.
  • Začnou používat blokování reklam, které ušetří velké přenosy.

No co se Pokémon GO rozšířil u nás v Táboře, tak městská free wifi je nepoužitelná, soukromé free wifi kolem PokéStop (místo kde se dají sehnat zdarma herní věci) jsou přetížené atd.

Nechápu proč ještě mobilní operátoři nerozjeli reklamní kampaně. Já sám jsem doposud data moc nepoužíval, ale cítím že to bude chtít novou SIM kartu než tu předplacenou. Respektive 1 MB za 0,4 CZK se začíná prodražovat :/

Asi nejzajímavější byla diskuze s klukama, co začali kvůli Pokémon GO blokovat reklamu. Nalákala je údajně reklama na nějaký blokátor, který slibuje ušetření dat. Samozřejmě po několika dnech uviděli, že to funguje a začali to doporučovat všem. Vzhledem k tomu, že jednotlivé týmy, které soupeří o nadvládu nad městem se domlouvají přes sociální sítě, tak se i výhoda blokátorů reklam může hodně rychle rozšířit.

Staré telefony vs nové stránky

Pokémon GO na starých telefonech není žádná sláva. I když se oseká co jen jde, tak může padat, přehřívat telefon anebo se zasekávat. Ovšem každý potřebuje občas hledat další informace na internetu. Sledoval jsem několik lidí jak nervózně prochází stránky. Vzhledem k tomu, že o Pokémon GO píšu, tak jsem je i poznával. Nejsou to žádné neoptimalizované weby. Po pár vteřinách je vypínali, protože se něco zaseklo, anebo nahrávalo pomalu.

Vím že tady opakuji to co se píše všude jinde, že pomalé stránky všichni zavírají. Ale nikde se nepíše, že máte počítat i s tím, že je pomalý přístroj uživatele. Testování rychlosti stránek na PC je něco jiného než na zastaralém mobilu s málo pamětí a rozjetým Pokémon GO. Z tohoto úhlu pohledu bych se normálně přimlouval za mobilní verzi místo responzivní.

Přemýšlím jak tohle nějak testovat.

Zatím je vítězem Facebook

Jak jsem zmínil jednotlivé týmy komunikují přes skupiny na sociálních sítích. Většinou tým barva – název města. Tam se domlouvají jak hromadné akce tak i předávání zkušeností. Jsou důležitým zdrojem informací a jednotliví hráči jsou na nich prakticky pořád. Zároveň si dávají i vědět, kde kdo zahlédl jakého vzácného pokémona. Ostatní sociální sítě prozatím nikdo nepoužívá. Facebook tak má šanci získat nové uživatele, ale i že jej začnou používat ti, co tam jsou protože musí.

Twitter se nechytá

Jako vždy jsem čekal, že hlavní inspirací pro můj web o Pokémon GO bude Twitter. Jenomže ten se z nějakého důvodu nechytá. Pokud zkusíte hledat Pokémon GO, tak většina příspěvků na Populární není anglicky. Těch je tam minimum. Teď je tam hodně příspěvků z Jižní Ameriky, protože tam hru nedávno spustili, ale dříve to nebylo o moc lepší. Nějak mi to nejde na rozum. Pro všechno ostatní je Twitter super zdrojem informací, ale tohle nějak nefunguje.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Pár postřehů nabraných díky Pokémon GO”

  1. Přiznám se, že mám taky předplacenku. Rád bych i přešel na tarif, ale s jasně a písemě (tišteně) jasně definovanou maximální cenou. Elektronice neveřím, především proto , že v ní dělam. To aby aplikace v telefonu či zlodej provolal či proesemeskoval statisíce je reálně možně ač asi né moc časté. Nastavit si limit elektronicky v “t-zones” a spol je také k ničemu, dá se tam přece přihlásit a změnit si to.

  2. Zo začiatku to bol obrovský boom a teraz sa Pokémon GO trochu už ustabilizoval a už to nie je taký masaker, zaujímalo by ma či to je vidno aj na fan weboch že im postupne klesá návštevnosť, alebo či ešte stále rastie, pretože začínajú hrať nový a nový ludia.

    1. Stále vzniká více webů, které o hře píšou. Většinou je mají na svědomí lidí, kteří hru ani nehrají. Dokonce se jí věnují i velké magazíny. Takže návštěvnost postupně klesá, respektive se rozloží mezi ně. Jak je to s hráči nevím. Spíše přibývají jak to zkouší noví lidé.

  3. Já mám silný pocit, že Twitter vestkutečnosti používá jenom velmi úzká skupina lidí napříč světem včetně USA a mluví se o něm tak moc jeom kvůli tomu, že ho chápou novináři mainstreamových médií a tak o něm pořád dokola mluví, aby vypadali, že těm sociálním todencto sítím rozumí…

  4. Tak nakonec kvuli pokemonum budu vydělávat méně páč každý bude mít blokátor reklam :-) Operátoři reklamní kampaně jako takové plánují dlouho dobředu a stejně tak i budget na ně. Podle mě to berou pouze jako letní vlnu na kterou nemá smysl reagovat, protože než to stihnou tak to opadne. Navíc jak sám píšeš, hrají to hlavně lidi co mají prázdniny. To obvykle nejsou lidi co by byli ochotní dokupovat kvuli hře extra balíčky. Takže si myslím že když už nějaká data chtějí přes léto promovat, tak roaming kde ta cílovka bude větší. No a co se týče twitteru tak když se podívám koho sleduji a kdo sleduje mne, tak v podstatě téměř vše je pracovní. A to bude ten rozdíl, většina lidí ma FB jako volnočasovou sociální sít a Twitter jako pracovní (pakliže ho používají) a proto nemá u pokemonu žádnou šanci.

  5. teprve dnes jsem náhodou objevil tvůj web o pokemonech… jsem si říkal, že je docela dobře napsaný, až pak jsem zahlédnul Drago… :-D Zajímala by mě návštěvnost, zda jsou to stovky nebo tisíce denně.

Comments are closed.