Občas nad tím co lidé hledají zůstává rozum stát, jindy se musíte pousmát

Právě s vyhledávačem je dnes považována za naprostý základ. Asi se shodneme, že zadat pár slov do políčka s vyhledáváním není nic náročného. Na druhou stranu hledat takto “servis24 přihlášení na účet” anebo “moje kb přihlášení” už je na vážný rozhovor, připomínající promlouvání do duše o špatném prospěchu ve škole, jen se strany tentokrát prohodí. Tentokrát tu však máme jiný případ, z kterého se můžeme do budoucna poučit.

Ben John si půjčil notebook své babičky a pobavilo ho, co zadává do vyhledávání Google: “Please translate these roman numerals mcmxcviii thank you” (“Prosím přelož tyto římské číslice mcmxcvii děkuji”). Vyfotil část obrazovky a nasdílel na Twitter, kde tweet získal přes 8 tisíc líbí se a 5,5 tisíc retweet. Jeho fotka se dokonce dostala i na zábavné weby jako 9gag.

Když jsem to viděl poprvé, tak jsem se jen pousmál. Nepřišlo mi to nijak zvláštní. S hardware i software si občas povídá asi každý. Minimálně když něco nejde jak by mělo :)

S odstupem času to však beru jako zajímavou ukázku interakce uživatele se software. Benova babička zřejmě vidí v Google rovnocennou osobu. Prostě jej o něco slušně požádá. Pokud bychom nevěděli, že na druhé straně je skript, tak bychom asi postupovali stejně. Když píšeme email kamkoliv, tak také jsme slušní. Slovíčka jako prosím, děkuji apod. jsou stále součástí běžné komunikace a zatím jsem se nesetkal s problémem při jejich používání.

Slušná slovíčka a SEO

Samozřejmě mě také napadlo jak slušné žádosti o výsledky ovlivňují vyhledávání. Zapnul jsem na chytrém telefonu zadávání dotazů hlasem a zkusil fráze jako “Jaké bude dnes počasí” a “Jaké bude dnes počasí prosím”. U prvního se objevila předpověď od Google, u druhého nikoliv. Výsledky jsou také zpřeházené.

O dost více rozházené výsledky se také objevily u “Kde objednám pizzu” a “Kde objednám pizzu prosím”. Přitom zde bych už u objednávky zvolil jednoho z top 3 prodejců.

Výsledky jsou tedy rozdílené. S trochou kreativity by asi nebyl problém přidat na stránku pár slušných slovíček a posílit tím slušně znějící long taily. Samozřejmě otázkou je zdali to vůbec má cenu. Kolik lidí používá u hledání prosím a děkuji? Procházel jsem Google Console a u mě nikdo.

Závěr

V současné době asi optimalizovat na slušná slovíčka tedy nemá moc cenu. Ale třeba se  stane slovíčko děkuji hlasovým zakončením dotazu. Prostě když Google uslyší ve frázi děkuji, tak jí bude brát jako kliknutí na tlačítko hledat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Občas nad tím co lidé hledají zůstává rozum stát, jindy se musíte pousmát”

  1. Jak říkáš, v ČR tu budou třeba jen jednotky až desítky lidí, kteří by takto psaly dotazy, ale na zahraničním (především anglickém) trhu jsou ty long taily v daleko větším množství, takže tam už by se na to cílit možná i vyplatilo. Zvlášť pokud by už ta celková cílovka pokrývala starší generaci.

  2. Preco bol zmazany resp. neschvaleny moj predchadzajuci komentar?
    Kvoli linku, ktory som uviedol do pola “webova stranka”? Ak nechcete aby ludia davali linky, naco tam to pole je? Je to moj realny e-shop, tento web citam rad a rozhodol som sa komentovat. Nie kvoli linku, ktory je z tejto domeny aj tak nezmyselny…
    Budem rad, ak dostanem odpoved.

    1. Zdravým, komentář byl vyhodnocený jako spam. Jakmile někdo odkazuje na stránky s tématikou pro dospělé tak to mažu.

Comments are closed.