Seznam přechází na https, zatím o klíčová slova ale nepřijdeme

Seznam se rozhodl své vyhledávání přesunout na protokol HTTPS, což je nepochybně správná volba. Za normálních okolností by to znamenalo, že nebude stránkám, které nejsou na HTTPS předávat referrer. Seznamáci to však prozatím vymysleli chytře. Díky mezistupni přes který se budou stránky přesměrovávat, stále uvidíte na jaká klíčová slova k vám návštěvníci přichází.

Jak to funguje prozatím technicky

Zjednodušeně řečeno ve výsledcích vyhledávání na Seznam nebudou přímo odkazy na váš web, ale na stránku s přesměrováním. Ta bude buď na HTTP anebo HTTPS. Bude záležet na cílové stránce zdali využívá zabezpečené spojení. Na oficiálním blogu zaměstnanců Seznam je však zmíněno, že se jedná jen o prozatímní řešení. Pokud jsou pro vás data o klíčových slovech, na které k vám chodí návštěvníci ze Seznamu, klíčová, měli byste zvážit přechod na HTTPS.

Jak se nás to dotkne

Pokud máte nějaký nástroj, který scrapuje výsledky vyhledávání ze Seznam a tahá z nich URL, bude třeba dohlédnout, aby nestahoval odkazy přesměrování.

Dále pokud nepoužíváte HTTPS, tak zvážit přechod na něj. Jestliže návštěvnost ze Seznamu pro vás není nijak extra důležitá, můžete si vystačit i s nástrojem Serpo. Neukazuje přímo kolik vám toho chodí, ale budete mít zhruba přehled na co.

Proč všichni přechází na HTTPS?

Důvodů je více. Například většina moderních prohlížečů podporuje HTTP2 pouze přes šifrované spojení. HTTP2 je přitom velký krok kupředu, který šetří serverové prostředky a navíc neuvěřitelně zrychluje načítání stránky. Zvláště u stránek, kde je velké množství prvků, je čas redukován opravdu výrazně. Místo stahování jednotlivých prvků se prostě všechno stáhne naráz.

Samozřejmě HTTPS je tu hlavně od toho, aby chránilo soukromí uživatele. Tohle je poměrně podstatná záležitost, která je podceňována, protože většině internetové populace chybí základní vzdělání jak vlastně internet funguje. Navíc lidé ignoruji většinu hrozeb, protože si myslí, že se jich netýkají. Maximálně kontrolují zelený adresní řádek/zámeček u své banky. Jak by se jim ale asi líbilo, kdyby někdo vyvěsil v místě jejich bydliště jejich jméno a co za prasárničky hledali po tahu z hospody? :)

No a pak tu máme tendence politiků omezovat internet. Třeba se dočkáme i toho šmírování. Co jsem zatím četl, tak naštěstí naprosto netuší jak vlastně internet funguje. Radši se tedy připravit a lidi vzdělávat.

Závěr

Přes vyhledávače jde spousta diskrétních dotazů. Ať už se jedná o zdravotní, osobní, finanční anebo prostě se rozhodnete třeba někoho sledovat. Mnoho z nich může mít velký dopad na život člověka. Takže šifrování je rozhodně na místě.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Seznam přechází na https, zatím o klíčová slova ale nepřijdeme”

    1. Zajímavý projekt. Pro ty videorozhovory je to opravdu super. To by mělo být pod každým. Zkus se domluvit s Jirkou Rosteckým jestli by to tam nedal.

Comments are closed.