Google testuje označení reklam zeleně místo dosavadní žluté

Google odlišuje ve výsledcích vyhledávání placenou reklamu od přirozeného vyhledávání nápisem “Reklama” se žlutým podbarvením. Zhruba v půli dubna se začali objevovat zmínky, že někteří uživatelé vidí podbarvení zelené. Konkrétně v barvě jakou je ve výsledcích odkaz na stránky. V porovnání se žlutou, která působí spíše jako varování, zelená naopak vyvolává pocit doporučení. Takže cílem zřejmě nebude nic jiného než zvýšit množství prokliků.

Nová varianta vyhledávání Google, kde je více reklamy než výsledků vyhledávání.Google dříve rozlišoval přirozené výsledky od těch koupených pomocí podbarvení. To zvláště na displeji notebooků prakticky nebylo vidět. Už nevím co to bylo za barvu, ale opravdu když jste se podívali na výsledky vyhledávání na notebooku tak nebyla moc vidět. Na desktopu to bylo v pohodě.

Koncem roku 2013 přešel na současnou verzi se žlutým obdélníčkem. Původně jsem si myslel, že bude působit spíše rušivě, ale jak se ukázalo tak to bylo právě naopak. Množství prokliků (CTR) totiž údajně stouplo o 20 %. Zpětně když nad tím přemýšlím, tak  možná vlastně šlo hlavně o to vizuálně sloučit obsah placený a přirozený.

Mimochodem podle posledního průzkumu z roku 2016 přes 50 % uživatelů Google vůbec netuší že se mezi výsledky vyhledávání nachází placená reklama. Největší podíl je u starších 65 let (65,9%), pak ve skupině 55 – 64 let (58,7%) no a na třetím místě je překvapivě skupina 18 – 24 let (52,2 %). Nejosvícenější je naopak skupina 25 – 34 let (38,9%).

 

Jak se tato procenta posunou, když se informace, že se jedná o reklamu bude vypadat ještě přirozeněji? Zřejmě ve prospěch inzerentů :)

Nějak takto by mohlo vypadat podbarvení reklam u nás.Na druhou stranu neměli bychom se na to dívat z pohledu desktopů. S tím jak roste počet lidí, kteří hledají přes mobilní telefon zřejmě novinka bude cílit hlavně na ně. Je pravda, že na malém displeji většinou není moc prostoru procházet moc výsledků. Kouknete na prvních pár a buď si vyberete anebo ne. Na počítači mi přijde přirozené prokliknout se i na druhou stránku. Na mobilu jako bych neměl moc času.

No uvidíme až se novinka objeví i u nás. Prozatím jsem připravil ilustraci jak by mohla vypadat. Co říkáte lepší anebo horší?

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google testuje označení reklam zeleně místo dosavadní žluté”

Comments are closed.