Žlutý obdelníček označující reklamu na Google zvýšil množství prokliků

Google dříve reklamní plochy podbarvoval, aby je odlišil od neplacených výsledků vyhledávání. Pak zavedl označení pomocí žlutých obdélníčků s bílým nápisem Ad/reklama.  V listopadu minulého roku mi připadala takto označená reklama oproti podbarvení příliš viditelná. Domníval jsem se, že na ně bude klikat méně lidí oproti přirozeným výsledkům. Spletl jsem se :)

Podle článku na venturebeat.com se zvýšilo hodnota CTR placených reklam na Google o 20 %. Nový formát reklam lépe zapadá a za nárůst zřejmě mohou hlavně uživatelé mobilních zařízení. V článku je zmíněna i studie společnosti Adobe, která zjistila, že zatímco u Google roste CPC (cena za proklik), tak u konkurenčních vyhledávačů Yahoo!/Bing naopak klesá.

Naproti tomu oficiální kvartální zpráva Google pro investory říká, že CPC v reklamní síti (AdSense) kleslo o 13 % oproti stejnému období v roce 2013 a vzrostlo o 3 % oproti předchozímu kvartálu. Že by přibývalo tolik obsahu na internetu, kam se dá reklama umísťovat anebo se stává reklama v AdWords drahou?

Co to znamená pro nás?

Dlouhodobá snaha Google je samozřejmě, co možná nejvíce vydělávat. Od toho je také komerčním subjektem a akcionáři to od něj očekávají. Aby zvýšil množství prokliků u reklam, tak například snížil množství výsledků na stránce z deseti na sedm. Nedávno také odstranil fotky autorů u výsledků stránek s ověřeným authorship, aby měli i ostatní stejnou šanci. U obou změn bude nejjednodušším vysvětlením posílit viditelnost placených reklam.

Samozřejmě počet lidí na internetu postupně roste. Díky dostupnosti mobilního internetu, také častěji hledají a přichází na naše stránky. Takže i když bude více lidí klikat na reklamu, stejně to nemusíme hned poznat. Ale jak se říká ideální je si vše pojistit a hledat nové zdroje návštěvnosti :)

Ohledně nárůstu ceny reklam těžko říct. Je pravda, že ceny prokliků nad 20 CZK v AdSense už nejsou takovou raritou jako dříve. Tento měsíc jsem dokonce na jednom MFA zahlédl proklik za 43 CZK. To už je na český web celkem dost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Žlutý obdelníček označující reklamu na Google zvýšil množství prokliků”

  1. Moje zkušenost je taková, že dříve sem ani omylem na reklamu neklikl, pokud sem opravdu nechtě.

    V posledních dnech sem si spletl reklamu s výsledkem asi 3x .-/

  2. To s těmi fotkami autorů je škoda. Zrovna jsem se snažil na tohle cílit a už zase změna. To aby člověk fakt skoro denně sledoval, i když nechce být úplným seo profíkem.

  3. Vytvořit obsahový web je dnes už otázkou pár kliknutí a tak spousta lidí zkouší AdSense.
    Můj nejvyšší proklik je 50 Kč :) takový bych bral aspoň jeden každý den.

  4. Přijde mi, že se sice zvýšila nejvyšší cena za proklik (myslím, že nejvyšší jsem měl kolem 28 Kč, ale stejně tak mám pocit, že některé prokliky v haléřových částkách to zas vyrvnávají. Za mě je to tak, že sice mám častěji proklik nad 20 Kč a ale stejěn často, ne li častěji na stejné stránce prokliky v řádech desetníků.

  5. fotky autorů jednoznačně chybí… mělo to jakousi úroveň.

    Jinak pokud placená reklama fest neovlivní výsledky a kvalitu tak mi to je jedno.

  6. Seznam už začal také zobrazovat oranžové obdelníky s nápisem reklama :D

    p.s. já zaznamenal tento měsíc proklik u jednoho webu za 85kč :)

Comments are closed.