Jak Google bojoval s webspamem v roce 2015

Na Webmaster Central Blog vyšel zajímavý souhrn boje Google s webspamem, tedy problémovými stránkami, v roce 2015. Webspam má na starosti Google search quality team. Mimo problémů má za úkol také vzdělávat webmastery například na konferencích anebo online. Rozpis akcí a rozhovorů najdete zde. Zvláště pokud se zajímáte o SEO doporučuji sledovat online dotazy. Občas tam zazní něco zajímavé, co se jinde nedozvíte.

Napadené weby

A teď už k samotnému reportu. Trend webspamu v roce 2015 rostl. Problémem se stávají stále více napadené weby. Oproti předchozímu roku byl nárůst o 180 %. Což není nic překvapujícího. Každý chce alespoň vyzkoušet si vlastní web. Masové rozšíření CMS a levný webhosting s automatickým instalátorem to umožní každému. Ovšem s odstraněním napadení už vám nepomůže téměř nikdo. Je nutné najmout někoho kdo se vyzná, což nemusí být levná záležitost.

Celkem by mě zajímalo zdali Google považuje za napadené weby i stránky se spam komentáři.

Málo kvalitní obsah

I  roce 2015 došlo k nárůstu stránek s málo kvalitním obsahem. Což se tak nějak dalo čekat, protože to slýcháme každý rok. Pokud pomineme automaticky generovaný obsah, kterému se bude věnovat následující kapitola, tak to většina lidí nechápe. Často slýchám jak je super udělat stránku 10 tipů jak …, 5 věcí které jste nevěděli o …. Že to je jistota, která zaujme. Popravdě po několika opakovaných testech jsem zjistil, že to Google moc nebere. Často se jedná o opakovaný obsah, popřípadě jen výplň obsahu na webu ideální pro magazíny, které potřebují pravidelně něco publikovat. Samozřejmě čtenářům se to může líbit a na sociálních sítích z toho může být hit.

Google se ale moc nechytá. Možná to je širokým záběrem tématu anebo prostě že píšete to co už bylo jinde X krát napsáno. Naproti tomu se mi minulý rok dobře chytaly na Google články, které popisují nějakou zkušenost. Tedy recenze, reportáže, návody apod. Opravdu zkuste místo článku 10 tipů na …, napsat jeden pořádný návod. Přidejte vlastní fotky, ilustrace, videa a uvidíte jak to půjde.

Osobně se domnívám, že pod pojmeme kvalitní obsah Google vidí hlavně vlastní zkušenosti.

Scrapovaný obsah

Google ve zprávě zmiňuje o scrapování obsahu. V podstatě se jedná o black hat techniku, kdy vezmete obsah z jiné stránky a publikujete jej na svém webu. Často dochází k pozměnění a úpravám. Děje se to i u nás, měl jsem možnost vidět pár takových textů vidět a popravdě jsou dosti povedené. Klidně bych je zaměnil za výtvor někoho, kdo nemá zkušenosti s psaním a omezenou slovní zásobu.

Jinak čistě automaticky scrapovaný obsah jsem testoval v roce 2012 a fungovalo to překvapivě dobře. Teď mám jeden web postavený na duplicitním obsahu (Creative Commons) a sleduji jak narůstá jeho síla postupem času.

Jak Google s webspamem bojuje

Především se pustil do boje s hacknutými weby. Nový algoritmus se postará o to, abyste z výsledků vypadli jakmile se vám na webu objeví odkaz na stažení malware, obsah pro dospělé, padělky zboží, ilegální farmaceutické přípravky apod. Takže pozor na to. Automatické schvalování komentářů vypnout, pokud nemáte čas to každý den procházet. Algoritmus Google není neomylný ;)

Google tým rozeslal celkem 4,3 milionů emailů o tom, že došlo k manuální penalizaci. Webmaster se v těchto emailech vždy dozví, alespoň přibližně, jaký má problém a může s tím něco dělat. I když někdy je to delší boj. Google si však pochvaluje, že oproti minulém roku zaznamenal 33% nárůst snahy webmástru o nápravu. Rozhodně tedy neváhejte a vyžijte Google Console. Pokud tam web nemáte, žádné upozornění dostat nemůžete a nemáte jak zažádat o znovuposouzení webu.

Samozřejmě nahlásit probléme na webu můžete i vy přes spam report. V roce 2015 tak dostal Google více jak 400 tisíc podnětů a 65 % začal zkoumat. U 80 % z nich došlo k závěru, že se jedná o webspam.

Google webmaster help forum

Za jeden z nejdůležitějších kanálu pro komunikaci s webmastery bylo označeno Google webmaster help forum. Jak jistě víte, tak s Google si moc po emailu nepokecáte. Většinou dostanete jen automatickou odpověď. Na Google webmaster help forum se však vyskytují lidé, kteří mají ke Google blízko. Takže to tam můžete vždy zkusit. V roce 2015 tam byly proleženy desítky tisíc otázek.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup