Seznam vyhlásil tažení proti nekvalitním odkazům, co můžeme čekat?

Včera se na Twitter profilu @vyhledavani_seznam objevila zpráva, že začali tažení proti nekvalitním odkazům. Co to prozatím znamená? Snížení odkazů z lišt a podobných technik tím, že změní klasifikaci přirozených odkazů.

Pokud se věnujete alespoň trochu SEO, asi vás tento tweet zaškolil, poněvadž je známo, že toto se nesmí a hrozí za to penalizace. Popřípadě takovéto odkazy mají minimální váhu. Dokonce v minulosti už penalizace za odkazy v lištách skutečně proběhly, ovšem vždy mířily spíše na konkrétní reklamní systém. Například v roce 2009 to byl reklamní systém DirectoGlobal. Mimochodem právě DirectoGlobal ukázalo jak velký vliv měly odkazy v záhlaví stránky na pozice na Seznam. Ale to je minulá dekáda ;)

Na druhou stranu jestli za sebou máte nějaké skutečné experimentování s linkbuildingem, tak zase víte, že sitewide odkazy stále dobře fungují a to jak na Seznam ta i Google. V moderní době se však spíše vsází na mix SEO a marketingu. Místo odkazů na hlavní stránku, načtete data z RSS a publikuje je. Mám to i zde na 404M. V prostředním sloupci jsou odkazy na nové články na cn130. Účelem je zrychlit indexaci, dostat se co nejvýše ve fresh index, získat návštěvníky a tím i sdílení na sociálních sítích popřípadě přirozené odkazy. Má varianta není tak dobrá, protože chybí výtažek textu (více SEO) a náhledový obrázek (více zaujetí). Ale to je trochu jiné téma.

Co se týká samotného Seznamu, tak prozatím je součástí tažení jen snížení váhy pochybným přirozeným odkazům. Tipuji to na:

  • různé “reklamní” lišty v patičce
  • odkazy na autora šablon
  • odkazy na certifikáty, odznaky atd.

Na druhou stranu mám trochu pochybnosti o tom zdali Seznam dokáže spolehlivě identifikovat odkazy například v postranních lištách, pod/nad anebo v článku samotném. Ne že bych vývojářům nevěřil, ale dnešní šablony, zvláště ty responzivní, jsou často natolik nepřehledné, že tam něco najít není žádná sranda. Natož pokud by to měl procházet univerzální robot.

Líbí se mi to

Osobně se mi iniciativa Seznamu líbí. Proč? Protože jde správným směrem. Snaží se na stránce hledat nepřirozené odkazy a těm patřičně snížit váhu. I když odkazy prodáváte anebo nakupujete, tak jediné o co přijdete jsou peníze a čas. Naproti tomu Google vyhrožuje postihem. No nevyhrožuje on i dokáže penalizovat. Náprava je pak náročná, protože vám nikdo nesdělí dostatek informací. Výsledkem může být nepřirozený zásah do stránky, který se dotkne obsahu i uživatele. Například smažeme všechny externí odkazy anebo jim dáme nofollow. Popřípadě si na negativních odkazech někdo postaví i byznys. Chcete odstranit odkaz? Zaplaťte.

Jak to změní Linkbuilding?

Asi nijak výrazně. Ten kdo nakupoval odkazy, je bude nakupovat i dál. Možná i více, poté co mu spadnou pozice. Obecně se ale linkbuilding stejně posouvá směrem k budování PR. Tedy nakupují se odkazy jako klasická reklama a různé druhy propagace. Ve velkém se snaží firmy vzbudit dojem, že se vyplatí o nich psát. Nikoliv však z důvodu, že chtějí zpětné odkazy, ale protože potřebují posílit značku. Linkbuilding půjde podobným směrem, jen bude právě tlačit na to, aby o značce někdo něco napsal. Namátkou třeba tiskové zprávy plné zajímavých statistik se teď rozesílají jen velkým médiím. Proč si ale neudělat seznam všech tématický píšících blogerů a neposlat jim jí?

A co dál

No uvidíme jak bude Seznam pokračovat, když tohle byl jen začátek tažení :)

Obecně je však odlišování přirozených odkazů jednodušší než relevantních, což je ten druhý stupeň. Vždy se dá nacpat do článku nějaký ten nenápadný odkaz. To už je ale spíše na nějakou umělou inteligenci. Například si vezměte tlačítka sociálních sítí pod článkem. Pokud jsou formou odkazu, tak jsou zcela zbytečná. Nijak nesouvisí s obsahem článku a autor jimi ani nemá v úmyslu odkázat na relevantní zdroj dalších informací. Přesto je najdete pod každým článkem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Seznam vyhlásil tažení proti nekvalitním odkazům, co můžeme čekat?”

  1. Podle mě to dopadne failem jako obvykle když se Seznam o něco podobného snaží a výsledek na poli stránek? Nulový, po posledních šarádách s fulltextem a poklesem pod 30% podíl a 15% přístupů na většině webů už Seznam nikdo neřeší.

  2. s odkazy se bude kupčit dál (aspoň doufám :-)), a podle mě budou i fungovat. Ale o to složitější bude shánět kvalitní weby a bude to chtít hodně přemýšlení a správnou volbu. Takže vlastně postupovat stejně jako teď, protože kdo teď koupil balík “univerzálních” odkazů, spustil je najednou a všechny sitewide, tak si pořídil jízdenku do pekla již nyní.

  3. Jak jinak vybudovat webu respekt ve vyhledávači než zpětnými odkazy? A za ty se musí platit i ve kvalitních PR článcích třeba na zpravodajských portálech.

Comments are closed.