Chcete aby o vás psali? Spusťte affiliate

Měl jsem teď nedávno celkem zajímavý rozhovor na téma affiliate. No spíše většinu času jsem poslouchal o nových trendech (zvláště katalogy), které jsou určitě fascinující ale nějak mě neoslovily, alespoň zatím. Později jsme přešli na diskuzi na téma jak se k těmto novým trendům staví provozovatelé.

Affilák konkurentem?

Je zajímavé, jak se někteří prodejci produktů affiláků bojí. Představa že jim budou konkurovat například v PPC je doslova děsí. Mají pocit, že ztratí kontrolu nad svou vlastní značkou. Možná bych použil i přirovnání, že mají strach z affiláka jako svého konkurenta. Ale tohle by bylo spíše téma pro affiliate manažery. Já to vidím z pohledu někoho, kdo bere affiliate jako občasný příjem. To znamená, že jsem za minulý rok vydělal jen nižší desítky tisíc. Rozhodně se tedy za affiláka nepovažuji.

Affiliate program je jednou z cest k propagaci značky

Na druhou stranu s reklamou a PR už nějaké zkušenosti mám. A jestli něco inzerent opravdu chce, tak je to aby se o jeho značce mluvilo. Touží dostat jí do podvědomí všech. Každý musí znát jeho logo a asociovat si jej s jeho produktem. Neustále hledá způsoby jak pravidelně oslovovat lidi, kteří jeho produkt znají a také jak jej rozšířit do podvědomí těch, kteří o něm ještě neví. A právě tady si myslím, že může hodně pomoct affiliate.

Když zrovna není inzerent, který by koupil reklamu, hodíte na reklamní plochy affiliate. Někdy to funguje, jindy ne, ale rozhodně nemusíte mít strach, že se vám bude zobrazovat nevhodná reklama ať už tématicky anebo vzhledově. Navíc většina affiliate programů neřeší jestli si vytvoříte vlastní banner o prazvláštních rozměrech, což mimochodem je perfektní způsob jak zmást AdBlock. Jestli máte IT zaměřený web, tak pomocí takového banneru můžete oslovit přes 20 % uživatelů, kteří reklamu neviděli i roky a jejich bannerová slepota podstatně zakrněla. Samozřejmě také je můžete naštvat, jejich oči jsou totiž velice citlivé :)

Old school affiliate je cesta k reklamě kterou si nekoupíte

Ale zpět k tématu. S affiliate máte volné ruce. Hodně volné ruce. Je zcela běžné, že si autor blogu vybere nějaký produkt z affiliate nabídky a udělá na něj recenzi. Pokud tomu věnuje čas a má k tomu co říct, tak doslova vydělají všichni. Bloger má peníze za prodaný produkt, jeho čtenář si pořídí produkt o kterém má detailní informace a za který se zaručil bloger no a prodejce ten z toho má nejen peníze ale i hezkou reklamu. No a takovou reklamu si jen tak nekoupí. Mimochodem cena za kvalitní článek je v řádech tisíců až desítek tisíc a to samé zaplatíte za kvalitně sepsanou recenzi. Investice do affilate programu tak mohou být doma dříve než se nadějete.

Kdo nemá affiliate může být z kola ven

Navíc zatímco bloger si může dovolit v recenzi srovnání s konkurenčními produkty, tak u reklamního článku to už může být problém. Na druhou stranu pokud se někde srovnávají třeba tři produkty od různých dodavatelů, tak většinou to není protože jsou nejlepší v daném oboru, ale prostě protože mají všechny affiliate program. Možná trochu drsné. Jenomže pokud affiliate program nemáte, tak se do tohoto srovnání ani nedostanete. Bude se psát pouze o vaší konkurenci. Pokud zadáte klíčové slovo vaší konkurence, za poslední týden, tak uvidíte že se o nich píše a píše. Stále někdo něco srovnává, zmiňuje novinky, slevové akce a kupóny. Že máte lepší? Ale proč o vás psát, když z toho nic ten dotyčný nebude mít?

Závěr

Někdo má affiláky za parazity, kteří staví weby mezi zdroje návštěvnosti a produkty, jiný za konkurenty. V podstatě je to asi jedno. Důležité je jak je dokáže prodejce produktu využít. On může nastavit podmínky svého provizního systému jak uzná za vhodné. Může zvýhodnit ty co píšou recenze, zakázat propagaci přes PPC anebo jim platit za proklik na jeho reklamní plochy, kde se střídají bannery. Affilák se musí řídit podmínkami, s kterými při vstupu do programu souhlasí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Chcete aby o vás psali? Spusťte affiliate”

  1. Myslím si že affiliate je ešte pomerne zaostalý obor a inzerenti mu moc nedôverujú. Dúfam že sa to v najbližších rokov zmení a zapojí sa viacero e-shopov a nech je aj trošku konkurencia medzi nimi, aby ponukli vyššiu províziu a publisheri si mohli lepšie vyberať.

  2. U provozovatele je něj uložíte jsi určit správné procento provizí a způsob nasazení affilate vlastním řešením, affilate síťový, programového řešením. Při správním nasazení by to měl být přínos.

Comments are closed.