Co mě naučila tvorba PBN

Před zhruba rokem a půl jsem si udělal takovou testovací PBN. Nic velkého, pět nezávislých webů, postavených na základních pravidlech. Spíše něco na pomezí white hat/gray hat. Než SEO jsem to zkoušel hnát do konceptu authority website. Provést pár experimentů atd. Zaměřil jsem se na IT tématiku, žádný mainstream :) Po skončení testování měla sloužit k linkbuildingu anebo pro pay per post.

Víte udržet si 5 blogů s frekvencí aktualizace 1 článek/týden a přitom dodržet určité standardy článku není zas tak jednoduché jak se zdá. Říkal jsem si, zvládnu 30 článků na 404M za měsíc, tak proč bych nedal dalších 5 článků za týden, kde obsah můžu recyklovat a navíc se pod něj ani není třeba podepisovat. Jenomže jsem narazil na zajímavý problém. Zatímco na 404M je převážná část článků postavená na aktuální informaci a mému komentáři, tak zde bylo nutné postavit text na faktech. Přeci jen chceme li testovat SEO, potřebujeme klíčová slova a ta se vážou k faktickým informacím, které se ideálně nemění v čase. Lidé mají pořád jedny a ty samé problémy, hledají stejné informace, stačí najít taková klíčová slova a dostat se nahoru ve vyhledávačích.

Jinými slovy, klíčová slova vám nestačí. Potřebujte zjistit v jaké souvislosti se s těmito slovy pracuje. Možná si říkáte, proč si nevypracuji nějakou “klíčovku”? Bohužel po pár měsících jsem zjistil, že nějaké statistiky vám na PBN opravdu nestačí. Mám k dispozici zhruba milion slovních spojení z našeptávačů, desítky tisíc nejhledanějších frází a spousty dalších nástrojů, na kterých je postaven projekt Aldnoah.

Pak mě napadlo, že to co dělám blbě je styl myšlení. Nesmím se na to dívat jako nějaká SEO expert, ale jako člen komunity. Představit si, že mezi dané IT odvětví patřím, jsem jeho součástí. Vžít se do role nováčka, pokročilého i experta. A hlavně začít tak přemýšlet. Překvapivě pak ta klíčová slova najednou začala dávat smysl. Hmm spíše začala zapadat do konceptu, který jsem vlastně hledal.

Takže teď už nepíšu články se zpožděním, protože mě nic nenapadlo. Naopak mám jich několik do zásoby a čekají na publikování.

Co jsem vám však chtěl říct, je že pokud se naladíte na určitou komunitu a vcítíte se do ní, tak počítejte s tím, že se vám to začne líbit. Za poslední rok a půl jsem díky tomuto PBN projektu nabral celkem dost praktických zkušeností. Sleduji trendy, znám autority v oboru a popravdě se mi to i líbí. Zřejmě se není čemu divit, pokud jedním tématem za týden zaberete 7 – 10 hodin, tak to na vás zanechá následky :)

Závěr

Na závěr bych chtěl napsat dva postřehy. Pokud se rozhodnete do něčeho jít naplno, tak se připravte že tím je třeba žít. Myslím, že to platí o affilu, MFA, obsahovém marketingu atd. Nesnažte si od toho držet jiný odstup než profesionální. Žijte tím a bude to daleko jednodušší.

Druhý můj postřeh souvisí s problémem volby témat. Řekl jsem si, že stačí klíčová slova, všechna data hledanosti, analýzy atd. a SEO magie se dostaví. Nedostavila. Teprve články z posledních měsíců, kdy jsem naplno přepnul, začali fungovat. Jistě dostat lidi na klíčová slova se mi dařilo i dříve, ale nezůstávali, netvořili odkazy, nesdíleli. Prostě to byl takové dělání obsahu pro vyhledávače a ne pro lidi.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Co mě naučila tvorba PBN”

  1. čisto za takého ekonomického hľadiska koľko odhaduješ že má takáto PBN hodnotu kebyže si ju chcel predať teda možno nechcel ale na koľko by si ju ohodnotil ? A aj vzhľadom na počet strávených hodín prácou na nej :) ?

    1. Momentálně je tam celkem 346 článků, takže cca při ceně 300/článek cca 103K CZK :P
      Což je samozřejmě neprodejné :)

  2. Naprosto s tvým postřehem souhlasím. Když jsem teď plánoval projekt, který si chci udělat čistě pro radost a můj zápal pro dané téma, tak ze mě přímo lítaly nápady na obsah, jak ho pojmout, abych se odlišil od ostatních a nejlépe vyhověl čtenáři, a i na jeho (dost kreativní) propagaci. To se ti ten mindset najednou úplně změní :) Jen by to tedy chtělo umět aplikovat i v odvětvích, které pro daného člověka nejsou tak atraktivní. :)

Comments are closed.