Značky a produkty – sejde z očí sejde z mysli

Už dva a tři čtvrtě roku jsem doma bez televize. Po přestěhování jsem neměl důvod si jí kupovat, protože stejně většina mých volnočasových aktivit se odehrává u počítače (HS, HotS, D3, Anime, ) anebo venku (sport, (ne)společenské akce). Nebral jsem to jako nějakou rebelii, říkal jsem si, že si jí časem třeba pořídím až mi bude něco chybět.

Následky po půl roce

Po půl roce jsem zjistil, že mám pořádnou mezeru v politické situaci. Bez sledování televizních novin jsem nepoznával některé politiky a nedokázal je přiřadit ke konkrétní straně. Zajímavé bylo, že bez toho abych je slyšel v nějakém videu mi přišli jejich prohlášení tak nějak stejné. Rozhodně je vidět v televizi/záznamu bylo daleko efektivnější. Na tom, co se píše o neverbální komunikaci určitě je něco pravda.

Naprosto jsem ztratil přehled o reklamách v televizi, takže mi některé billboardy přestávaly dávat smysl. Naopak silné a zaběhnuté značky jsem znal (například kamióny coca cola)

Cca rok bez televize

Vánoce jsem vnímal úplně jinak. Televize je důležitým médiem pro navozování vánoční nálady. Mě to všechno tak nějak splynulo do jednoho celku. Na druhou stranu stačilo zajít do obchodu a působení bylo o dost intenzivnější. Na druhou stranu v obchodě byly Vánoce doma klid a pohoda. Pravda je, že v mém okolí se stále vyskytuje hodně nezahnízděných lidé, kteří spíše pracovali aby jejich kolegové měli čas na rodinu.

Btw. co se týká značek a tipů na dárky, nebýt internetu tak netuším co je in. Se zapnutým AdBlock na internetu nic nekoupím :)

Druhé Vánoce

Totálně jsem byl mimo. Zatímco minulé mi přišli trochu chudší na vánoční atmosféru, tak tyto odjet někam na pláž a slavit tam třeba léto ani by mi to nepřišlo divné.

Po dvou a půl letech

V podstatě se jedná o tyto prázdniny. Byl jsem na několika oslavách narozenin starších známých, kde se pohybovali i rodiny s dětmi. Na férovku, já byl totálně mimo dění. Wtf je kuřízek? Přišlo mi to jako super pojmenování a trend co mladí začali používat. No když mi došlo, že to je z nějaké reklamy, cítil jsem se jak nějaký vidlák. Takovýchto situací jsem za poslední rok zažil více.

Mimochodem o politice už pomalu nemám ani páru. Nebýt Facebook, kde lidi občas pošlou odkaz na něco zajímavého, tak netuším co se děje. Je tedy pravda, že celkem bedlivě sleduji novinky kolem účetnictví, abych se o něčem jako je MOSS nedozvěděl zase až měsíc před nasazením :) Btw. jak se těšíte na Kontrolní hlášení DPH?

Nedávno

Proč vám ale tento příspěvek vlastně píšu. Nedávno se mi stala divná věc. Jedu si takto městskou a slyším diskuzi o čtvrtém operátorovi. Zkusím zavzpomínat. Hmm mám Vodafone a jsem spokojený. Jak že se to vlastně jmenují ti ostatní? O2 znám, držím akcie. A ten třetí? Jak to jen bylo. Pegas anebo T-mobile? Jasně je to T-mobile, Pegas to byl předtím. Jak je možné, že jsem si tak samozřejmou věc nemohl vzpomenout, vždyť mají krámky všude.

Necelé tři roky stačily na to, aby jsem si musel pracně vzpomínat jak se jmenuje třetí operátor. Pokud bych každý den byl masírovaný reklamou v televizi ani na okamžik bych nezaváhal. Oni tu reklamu potřebují a musí do ní investovat obrovské prostředky, jinak na ně fakt můžou lidi zapomenout.

Závěr

To jsou mé zkušenosti. Bez televize se z vás prostě stane vidlák, co nebude tušit a začne zapomínat i na velké značky :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Značky a produkty – sejde z očí sejde z mysli”

  1. No vidlák, spíš se z hlavy automaticky začne vytěsňovat zcela nepotřebnej balast… to, že jsou určité “memy” prvoplánově legrační a zapamatuju si je většina populace jště neznamená, že k něčemu jsou.

    V ČR byla myslím celkem specifická situace co se týče TV, v 90 letech se TV Nova pod Železným zcela vážně snažila být jednička, a proto tu celých 10 let vysílaly víceméně “to nejlepší” co ještě masové publikum bylo schopno chápat. V té době měla TV skutečně smysl, nehledě na menší rozšíření netu.

    Pak ovšem začala jít kvalita všech tuzemských TV zcela nezadržitelně dolu, na západě když klesly ratinky sebou začali alespoň cukat a na HBO natáčet třeba ty Hry o trůny u nás nastala totální rezignace a dnes vznikají veledíla typu Bezdružice :-) a věř mi jsi rád, že o TOTO jsi ochuzen… .

  2. Ja už dva měsíce sleduju jen sport, jak v tv tak na internetu..Uvidim kam tohle informační vakuum povede.:)

  3. Jak píše Petr, tv je zbytečnej balast. Já jsem stará generace, ale na tv se dívám opravdu výjimečně. Přes den poslouchám Vltavu, kde jsou krátké zprávy jednou za tři hodiny, takže v obraze celkem jsem a nemusím se nechat masírovat :) A že se nevyznám v reklamách, to je někdy opravdu problém. Ale neměnil bych! :)

    1. O rádiu jsem uvažoval, protože ta chybějící informovanost o tom co se děje, mě celkem děsí.

      1. Ono to není tak horký. Občas třeba nemám možnost rádio poslouchat, tak se octnu na pár dní mimo, ale omluva, že jsem prostě pár dní nesledoval zprávy funguje dobře – dotyčný rád osvětlí :)

  4. Tiež som jedného času zrušil TV. Vianoce boli pokojnejšie, pretože s každého rohu na mňa nehučala reklama. Keď som rušil TV, reklamy prerušovali vysielanie každých 30 až 40 minút. Na môj veľký šok, keď som TV znovu aktivoval, boli reklamy každých 10 až 15 minút a film, ktorý trval jeden a pol hodiny dokázali roztiahnúť na dva a pol hodiny. Takže sa v TV už prakticky nič nedá pozerať. Jediné na čo je telka dobrá sú športy ako majstrovstvá sveta v hokeji.

    Zaujímavé je, že si sa cítil ako vidlák, pretože ja považujem za vídlákov práve tých ľudí, čo rozprávajú o dementných seriáloch a čudesných reality show. Keď mi niekto rozpráva o Haklovej, Bučkovcoch alebo niekom podobnom len pozerám na neho a uvažujem o kom to do frasa rozpráva a prečo je z neho taký hotový. Potom pozriem na Topky.sk alebo Cas.sk a zistím, že to je dáky exot, ktorý sa správal ako retard v reality show.

    Výhoda toho, že si par rokov bez TV je, že máš nadhľad a aj keď znovu začneš pozerať TV, už nie si taká ovca ako ostatný, čo nikdy neboli viac ako týždeň bez telky.

    Je tomu rok necelý rok, čo znovu máme TV a telku pozeráme denne maximálne dve hodiny celá 4 členná rodina. Takže na niečo to bolo dobré.

  5. Pro zakladni info o deni v CR a ve svete staci kazde rano prolitnout prvnich 5 clanku na lidovky.cz a je to :-) Tak uz to delam zhruba 3 roky a aspon zhruba vim co se deje :-)

    1. ja teda jen doufam, ze jeste nemas volebni pravo ;) pak to tady ma k necem vypadat, kdyz lidem staci cist firemni noviny Agrofertu a mysli si, ze maji prehled, chjo

  6. Říká se tomu informační minimalismus. Minimalizovat zdroje rušivých informací ve svém okolí. Člověk je více v klidu, mozek má více kapacity a je pak výkonnější!

  7. To, že se nedíváš na televizi, přece neznamená, že bys neměl mít přehled o tom, co se děje. Stačí se kouknout párkrát za týden na různé servery (idnes, novinky, aktualne…), ať aspoň něco víš a jsi v obraze. Sám se nedívám na TV 9 let, ale aspoň si něco přečtu na netu.

  8. Ja sa na televíziu nejakých tých pár rokov tiež nepozerám … maximálne keď si spravím jedlo tak pár minút počas toho ako jem pozerám správy čo chodia na TA3 .. alebo nejaký dokument na prima zoom

  9. Bez TV jsem přes 15 let. I s celou rodinou.

    Nejdrandovnější bylo, když děti poprvé TV někde viděly a vůbec nepochopily ten koncept. Jak jako že to nejde zastavit? Jak jako že pořady běží v nějaké předem dané časy a co se prošvihne, to se prošvihne? Jak jako že uprostřed pořadu jsou najednou nějaké reklamy?

    Na dětskou duši má neexistence TV blahodárný vliv. Lepší soustředění, pozornost, zájmy… Doporučuju.

  10. Závidím… opravdu…již měsíc se duševně jak já, tak ženu připravuji na týden bez TV. ještě k tomu nedošlo…

  11. Také jsem neměl nějakou dobu telku, ale neboj jakmile příjdou děti tak ji velmi rád objevíš :-)

Comments are closed.