Pozor na mezery v URL

K tématu mezer v URL se vyjádřil John Mueller na svém Google plus profilu. Lidi mu pravidelně pokládají otázku jak se Google staví k mezerám a jejich různých alternativách v URL. Zdali používat klasicky %20, + anebo prostě klasickou mezeru.

use “+” or “%20” in the query-string, use “%20” within the rest of the URL.

Takže v query string, což je část URL obsahující klíč a hodnotu (nachází se za značkou otazníku ?), máme používat %20 anebo +.

Ve všech ostatních případech pak doporučuje použít %20 (což je v podstatě encodovaná mezera).

Příklad použití v query string

doména.tld/forum.php?tema=jak%20na%20domeny

anebo

doména.tld/forum.php?tema=jak+na+domeny

Příklad použití ve zbytku URL

První příklad je zahrnuje použití v adresářové struktuře anebo u SEO friendly URL, generované většinou pomocí .htaccess. Většina redakčních systémů to umí generovat správně, ale pokud si budete vytvářet vlastní něco vlastního, tak je třeba na to dávat pozor.

doména.tld/forum/tema/jak%20na%20domeny/

Další varianta je pak použití přímo v názvu souboru.

doména.tld/kontakt%20na%provozovatele.html

Další alternativy

Jak se můžete dočíst v diskuzi pod příspěvkem, tak vhodnou alternativou jsou pomlčky. Ty se používají už nějaký ten pátek a myslím si, že je jak Google tak Seznam berou a umí rozlišovat. Osobně u nich i nadále zůstanu. Výjimkou jsou samozřejmě query string, tam se bez encodovaných řetězců asi neobejdete.

Závěr

Když jsem začínal s tvorbou webů a programováním, v době vytáčecích modemů, tak jsem třeba používal místo mezer podtržítka. Určitě jsem nebyl sám :)

Dnes budou aktuální spíše ty + ve struktuře URL. Pokud například generujete adresářovou strukturu URL z proměnné přes .htaccess, můžete tam teoreticky nechtěně ten plus dostat. Správně je jen %20. Viz druhý příklad, kde by:

doména.tld/forum.php?tema=jak+na+domeny

.htaccess mohl vytvořit

doména.tld/forum/tema/jak+na+domeny/

Tak pozor na to.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup