Facebook překonal Google jako zdroj návštěvnosti pro online magazíny

Pozvolný nárůst Facebook jako zdroje návštěvnosti pro tvůrce obsahu, nedávno překonal Google. Alespoň to tvrdí Parse.ly, společnost, která poskytuje webovou analytiku pro největší online média jako jsou mashable.com (alexa 268), theguardian.com (alexa 142) anebo businessinsider.com (alexa 198). Což jsou rozhodně autority na trhu s online obsahem.

Když se podíváme na graf, je vidět jak se Facebook postupně na Google dotahoval, až se mu podařilo jej překonat.

Porovnání procentuálního podílu návštěvnosti podle zdroje u velkých vydavatelů online obsahu. Zdroj: adweek.com
Porovnání procentuálního podílu návštěvnosti podle zdroje u velkých vydavatelů online obsahu. Zdroj: adweek.com

Facebook si uvědomuje, že pokud chce, aby na něm lidé trávili čas, je nutné jim předhazovat nějaká témata k diskuzi. Proto s vydavateli spolupracuje. Například pro uživatele iPhone vydal aplikaci Instant Articles. Ta umožňuje vybraným vydavatelům poskytovat obsah pro uživatele Facebook.

Co mě ale na grafu zaráží je, že ačkoliv se podíl Facebooku jako zdroj návštěvnosti oproti roku 2012 téměř zečtyřnásobil, tak Google se drží zhruba pořád na svém. V součtu tak dají cca 72 %. Tedy Facebook někomu ukrojil opravdu velký kus koláče. Otázkou je komu?

Samozřejmě nesmíme zapomínat, že data jsou pro velké tvůrce anglického obsahu. S rozvojem internetu i do neanglicky mluvících zemích se dostáváme na úplně novou úroveň. V USA žije cca 322 milionů lidí oproti tomu Indie má 1.275 milionů. To je takové množství,  že v případě velmi rychlého technického boomu, o který se Google i Facebook, mohou být jakékoliv tabulky velmi rychle přepsány. I když co si budeme povídat, důležitý není počet obyvatel, ale kde jsou peníze za reklamu. A 600 dolarů za proklik se platí a ještě dlouho bude platit jen v USA ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Facebook překonal Google jako zdroj návštěvnosti pro online magazíny”

  1. nuz ked z google serpu sa stava katalog reklamy, nieje sa co divit…

  2. to je zaujímave celkom, pretože si myslím že facebook sa nepoužíva viac ako v minulosti, práveže naopak .. a google je pritom stále na tom istom

  3. Možno sú weby, pre ktoré je dôležitá návštevnosť, ale na mojich obsahových weboch je návštevnosť z Facebooku jalová. Ako o tom píšm na webe, síce ľudia prídu, ale nič ďalšie neurobia. Preto o návšetvnosť z FB nestojím.

Comments are closed.