Jak řešíte weby s osobními projekty?

Předem se omlouvám za další osobní blogpost, ale poslední dobou mi nějak přibývají aktivity (práce?) a nějak nestíhám sledovat mé koníčky domaining a SEO. Samozřejmě běží pár testovacích projektů, ale z jejich dat postavím článek jednou za měsíc. Díky todo listům mám alespoň přehled co vlastně dělám, takže momentálně netuším jak jsem bez nich mohl žít, ale to jsem před pár lety tvrdil i o Dropbox. Fakt se vyplatí trendy sledovat a alespoň vyzkoušet.

Mimo projektů, které vydělávají nějaké penízky a jejich údržba se prostě vyplatí, mám i projekty, které nic nevydělávají, ale držím je protože mě baví. Například hearthstoneblog.cz. Hru si jednou za čas zahraju a jindy mě baví sledovat profi hráče. Pak mi přijde prostě jako plýtvání nepodělit se o získané zkušenosti. Prostě vytvořit obsah. Víte to je takový můj problém, vždy když se něco zajímavého dozvím, tak o tom musím napsat :)

Konkrétně hearthstoneblog.cz se dostal do stádia realizace. Tedy koupil jsem si doménu a začal přidávat obsah. Popravdě jsem věřil, že seženu nějaké lidi, kteří by obsah tvořili a to i s mého okolí. Tu hru fakt lidi hrají a dokonce mám kamaráda, který to umí opravdu legendárně. Ze srandy plánujeme i streamovaní přes Twitch. Zkusit se má všechno ne? :)

Jenže mimo Hearthstone mezi mé zájmy patří i Heart of the Storm, běhání, hrát vlastní verze DrD, psaní povídek a sledování anime. Nejraději bych psal úplně o všem. Popravdě nereálné to není. V současné době stíhám psát cca 17 blogpostů (min 300 slov) za týden pro mé projekty. Přihodit k tomu nějakých 5 by asi nebyl problém.

Ok, tak teď se dostáváme k samotné myšlence. Jak postavit více-zájmový projekt a dejme tomu budeme myslet na nějaké to SEO, osobní brand a možná do budoucna i nějakou tu monetizaci. Tohle mi vrtalo hlavou delší dobou. Například pro World of Warcraft (ten už nehraju, není s kým 😞 ) a Hearthstone jsem si pořídil vlastní doménu a občas přidám obsah. U wowarmory.cz jsem si zkusil platit redaktorovi za obsah. Rozhodně to nepovažuju za vyhozené peníze i když web v podstatě nic nevydělal. Ty zkušenosti stály za to a kdo čte 404M ví, že nějaký know how z toho byl ;)

Doména pro každý nápad asi nebude ideální. I když pokud bych podchytil nějaký trend, kde by doména mohla mít cenu, tak jednoznačně vlastní doménu berte jako investici. Samozřejmě se bavíme o .cz. Ty ostatní TLD doporučuji jen pokud už máte s domainingem zkušenosti (jak kupec tak prodejce).

Ale zpět k zájmovému blogu. Dejme tomu, že jste jako já a chcete psát pravidelně o určitých tématech. Počítáte, že ke každému tématu napíšete minimálně jeden článek za týden. Btw. z mého posledního experimentu jsem zjistil, že jeden článek za týden je celkem ideální kompromis mezi ok pro čtenáře a ok pro vyhledávače. Ale fakt to je třeba to dodržovat a dostaví se výsledky ;)

Osobně bych to zaštítil pod jednu soukromou doménu. Dejme tomu drago.TLD. Na samotné doméně by byl osobní profil. Něco jako osobní brand. Samotné zájmové weby bych dal na subdomény. Vše bych postavil na WP MU (WP 3.0 už to umí), tedy jeden redakční systém co bude obsluhovat obsah na libovolném počtu subdomén. Na subdomény dám jednotlivé zájmové weby a na doménu pak nějaký hezký agregátor, popřípadě blog s krátkými zprávami, které by odkazovaly na články na subdoménách s osobním komentářem. Například: “V úterý jsem dokoukal Akame ga Kill! a klasicky po skončení první co bylo, že jsem hledal jestli bude druhá série. Tento anime splnil přesně to co internetové legendy tvrdí. Jakmile váš oblíbený anime skončí, tak přemýšlíte co teď budete dělat se svým životem :) Více se dočtete v mé recenzi …”.

A proč subdomény? Hlavním důvodem není výjimečně SEO, ale asociace vašeho jména, tedy značky, a zájmů. Dejme tomu, že bych byl programátor a na subdoméně bych pravidelně probíral to s čím jsem se musel vypořádat v PHP. Tedy php.drago.tld. Řešil bych pravidelně své problémy a odpovídal na vaše otázky. Časem by se php.drago.tld stalo místem, kam směřují odkazy vyhledávačů při otázkách na konkrétní problém. No a dostaneme se do klasické situace – Google (největší vyhledávač na světě) odkazuje s “těžkým” problémem na řešení u php.drago.tld. Když k tomu připočteme, že na php.drago.tld by za dejme tomu čtyři roky bylo nějakých 200 blog postů, tak sakra ten drago asi něco o tom PHP musí vědět :) Samozřejmě to byl příklad, pan drago má momentálně s PHP dost starostí :). Ale chápete jak to myslím. Budování osobní značky je dnes jedna z možností jak “obejít” či posílit praxi. Vaše “psané” blogposty fakt dokáží suplovat reálnou praxi. Teď si nedělám srandu. Mé blogposty, kde jsem ukázal know how mi otevřeli už několikrát dveře. Prostě si vás pozve CEO nějakých firem, protože si s vámi chce popovídat. Žádné agentury, které zprostředkovávají pohovory. Pak už jen stačí udělat dobrý dojem. Jestli existuje nějaká odměna za tvoření kvalitního obsahu tak je to právě tohle ;)

Samozřejmě ono zmíněné SEO bych nepodceňoval. Různé zájmy mají odlišnou cílovou skupinu a také způsob propagace. Vezmeme si extrémní příklad. Mezi vaše zájmy patří japonské anime a pomáháte komunitě překládat. Na své subdoméně prekladanime.jmeno.tld se pochlubíte co jste přeložili. Samozřejmě komunita na vaší subdoménu odkazuje. Ze subdomény vedou odkazy na jmeno.tld/japonstina/. Vyhledávače si to přeberou, že se na subdoméně věnujete překladům do japonštiny a odkazujete na překládání japonštiny na jmeno.tld/japonstina/. Pokud na jmeno.tld/japonstina/ fakt nepokazíte texty, tak se dříve anebo poději budete na slovní spojení překlad do japonštiny prostě objevovat na předních místech, protože ten linkjuice od otaku prostě přebije naprosto cokoliv :)

Závěr

Investovat do osobního brandu se vyplatí a je úplně jedno kolik vám je let. Začněte jej budovat ať je vám náct anebo dýcháte důchodu na záda ;)

Hmm a já si jdu zaběhat a srovnat myšlenky…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jak řešíte weby s osobními projekty?”

  1. Já si rovnám myšlenky při výletech na kole. Zrovna nedávno jsem si říkal, že bych měl více projektů rozjíždět na subdoménách. Mám víc hobby, ke každému doménu, ale jde to rozdělit na více bloků. A k tomu všemu nějaký osobní agregátor za pomocí RSS. S tím doplnit to krátkými texty s odkazy jsi to trefil na hlavičku.

  2. jedu nove projekty podle toho, jaka pekna domena se mi dostane pod rukou.

Comments are closed.