E-shop víkend 2015

Minulý týden proběhla ve Vodňanech akce E-shop víkend 2015, které jsem se zúčastnil. Vodňany jsou takové menší město v Jihočeském kraji. Popravdě působí jako větší zapadlá vesnice, ale opravdu mají status města. Přiznám se, že by mě ani na okamžik nenapadlo, že se sem uprostřed prázdnin sjede přes 250 lidí.

080820152377
Pár suvenýrů, které mi budou připomínat zážitky z E-shop víkend 2015.

Na rozdíl od většiny účastníků, jsem na akci jel pracovně. Měl jsem za úkol postarat se stánek a propagaci jednoho ze sponzorů akce společnosti Wedos internet, a.s. Podobných akcí už mám za sebou několik a většinou čas na nějaké sledování přednášek není. Prostě máte úkol propagovat a bez plného nasazení to nejde :)

Pátek

Pátek budíček v 6:45. Rychle nasnídat, vyčistit zuby, sebrat batoh a hurá na autobus. Cestou do Hluboké jsem si ještě prošel to do list, kde toho tentokrát moc nebylo. Akce byla dlouho plánovaná a všechny reklamní předměty a reklamy byly připravené. Stačilo je naložit a vyrazit. V to do listu jsem však měl ještě vyzvednout letáky a hlavně jednorázové slevové kupóny pro ty, kteří se odváží zkusit si Wedos kvíz.

U Wedos mě překvapil majordomus datacentra Libor, který už měl vše připravené a naložené. Sbalil jsem tedy nové letáky, kupóny a pár dalších věcí a vyrazili do Vodňan.

Akce se konala v konferenčním centru MEVPIS, které mi přišlo pro podobné akce ideální. Spousta menších přednáškových sálů, dostupné stravovací zařízení, prostor pro relaxaci. Na recepci mi zavolali hlavního organizátora akce, kterým byl Jan Kalianko. Ten mi sdělil, že se sponzory počítají až zítra. No to jsem předem nedokomunikoval, ale na druhou stranu jsme se mohli pustit do přípravy a vytěžit z toho maximum.

Postavili jsme s Liborem reklamní stěnu a obhlédl, co a kde by se dalo použít pro typickou Wedos agresivní propagaci. Počkali do odpoledne, než dorazí Dan (technik, který má na starosti bezpečnostní incidenty u Wedos), který bude mít přednášku a také na stánku odpovídá na technické věci. Měl zrovna po noční a v té době se řešil nový mailserver v beta provozu, tak vypadal celkem zmožený :)

Při obědě jsme domluvili jaká strategie propagace se bude pro tuto akci nejvíce hodit. Takže klasika rozvěšené kšiltovky všude možně a ještě spam antistresovými míčky. Nahodili firemní trička, aby nás případný fanoušky poznali a mohli probrat, co potřebují.

Využil jsem příležitosti a šel na exkurzi do SvětBot.cz. Vše se trochu protáhlo, protože Honza upřimně a pečlivě odpovídal na všechny dotazy. Přiznám se, že mě to překvapilo. Osobně bych asi tak upřimný a sdílný nebyl, zvláště v číslech. Padlo velmi hodně užitečného know how. V skladě, kde nám ukazoval jak probíhá vyřízení objednávky a expedice bylo vidět jak je důležitý vlastní systém a pracovní postupy pro větší eshop.

Zbytek večera byl pokec u piva a šampaňského s melounem. Probíralo se všechno možné, jak to na konferencích bývá.

Zabalili jsme to v jedenáct, protože jsme ještě neměli vyřízené ubytování. To bylo na místním internátu, kde jsem zjistil, že s námi počítají ale náš pokoj je obsazený. Takže jsme dostali nový pokoj, prostěradla, povlečení a ruličku toaletního papíru. Žádný luxus, ale člověk alespoň mohl zavzpomínat na studentský život, když mu bylo náct.

Sobota

V sobotu se stavěl stánek. Celkem bylo na akci šest stánků sponzorů. Vzhledem k omezenému prostoru jsme si vyžádali ještě velký stůl. Ten jsme šoupli před přednáškový stan i s reklamními předměty, tuším 66% slevou a letáky. Agresivní reklama musí být!

Stan, pod kterým jsme měli stánek, jsme sdíleli s Balíkonoš.cz, MonkeyData a Pricemania.cz.

010820152308

Hmm tak nějaké zajímavosti? Kluci z Balíkonoš měli sebou vodní dýmku. Co jsem vyposlouchal, tak MonkeyData umí vycrawlovat data snad z čehokoliv a nic je nezastaví. Snad u každého stánku se hrály HearthStone. Pricemania rozdávali energeťáky každému, kdo si s nimi přišel popovídat o jejich produktu. No a u Wedos jste si krom kvízu mohli zahrát hru chyť antistresový míček, klouzající ze střechy stanu, do Wedos hrnečku, což spousta lidí využila :)

Ještě se zastavím u PriceMania. Pokud neznáte jedná se o slovenský srovnávač cen podobně jako Heureka. Na českém trhu chtějí nabídnout eshopům hlavně pohodlnou spolupráci, bez zbytečných omezení a bariér. Co jsem tak vypozoroval v komunitě eshopařů, tak by nového hráče na trhu opravdu přivítali. Nějak tu současnou jedničku – Heuréku nemusí, dokonce na její úkor padalo docela dost vtipů a narážek. Ovšem používat jí musí. Tak pokud chcete podpořit nového hráče na trhu, tak pokračujte na pricemania.cz :)

Večer byly krátké prezentace sponzorů. Půlka posluchačů to předtím zabalila a šla na pivo, což se dalo čekat. I když mě to i tak překvapilo. Někteří přednášející už měli dříve regulérní přednášku a přišlo na ní celkem dost lidí. Většina produktů bylo tématických pro eshopaře. S Danem jsme nižší zájem tušili a proto si připravil takovou spíše satirickou variantu s krátkým shrnutím novinek.

No pak se šlo zase na pivo. Tento večer jsem se zdržel u organizátorů (Jan Kali Kalianko, vEnCa-X a Swenia Toupalik). Probírali jsme všechno možné. Třeba i to jestli bude E-shop víkend 2016, co se povedlo (účast, spokojenost účastníků), co se nepovedlo (ručníky, klíče, nabourané auto). Celkově mi akce přišla velmi dobře zvládnutá. Jako dobrou vychytávku bych vybral odolnou brožurku s mapkou a informacemi, všechny potřebné informace k akci na jednom místě v PDF formátu.

Končili jsme tuším po třetí.

Neděle

Klasika rozbalit stánek, letáky, reklamní předměty a čekat. Bohužel začalo zanedlouho pršet a došli Wedos deštníky. Ke stánkům pak už moc lidí nepřišlo. Takže jsme všechno začali balit. Já jsem vyrazil kolem oběda na autobus. Cestou jsem potkal pár lidí s Wedos deštníky, takže agresivní brandová reklama slavila díky počasí úspěch :)

Závěr

Hmm určitě na spoustu věcí, které jsem chtěl napsat, tak jsem zapomněl. Pokud si vzpomenu tak doplním.

Co se týká samotné akce, tak příští ročník doporučuji určitě navštívit. Myslete na ubytování s předstihem a připlaťte si za hotel. Internát je sice fajn retro, ale budou vás bolet záda a nedostanete ručník, takže to odnese nějaký kus oblečení :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “E-shop víkend 2015”

  1. Tak takéto akcie Vám naozaj na Slovensku môžeme len závidieť (a priznávam, že osobne aj závidím). Predstava, že sa u nás bude konať nejaký e-shop zraz, kde sa podelia majitelia obchodov o know-how je pre mňa nepredstaviteľná…

  2. Díky za článek.

    To Doomm: Tak nezbývá nic jiného, než přijet příští rok k nám! Několik Slováků k nám dorazilo a sami říkali, že příští rok přijedou určitě zase… Ani vzdálenost přece nemůže zastavit, když chceš jet. Já jezdím na podobné akce také třeba do Ostravy nebo do Německa a nevadí mi to.. Jde o přidanou hodnotu.

Comments are closed.