Španělská Google news daň se proměnila v propadák

Ve Španělsku se rozhodli zavést daň za agregování obsahu. Vzhledem k tomu, že byla mířená proti Google news, začalo se jí říkat Google news tax. V platnost vstoupila 1.ledna 2015. Google na to reagoval prostě zrušením španělské verze Google news a dál nabízel jen výsledky vyhledávání. Asociaci vydavatelů novin se to nelíbilo, ale se stížností neuspěli . A jak to vypadá po půl roce? Odborníci říkají – katastrofa.

Zatímco Google zas tak moc zrušení místní pobočky zřejmě netrápí, tak ostatní agregátory zpráv ano a hodně. Některé společnosti mění svůj obchodní model, aby se nové dani vyhnuly, jiné to prostě zabalily. Značky jako Zite a Flipboard které zvažovaly vstup na španělský trh si to rozmyslely.

A co na to vydavatelé obsahu?

Předně přišli o zdroj návštěvnosti. Někteří lidé prostě preferují přístup na různé weby přes agregátory. Výsledkem je tedy méně peněz z reklamy. Efekt byl tedy opačný, než v co asociace vydavatelů novin doufala – tedy více peněz. Ubylo návštěvníků, impresí a tedy i peněz.

Další problém mají menší magazíny a noviny. Agregátory obsahu jsou cesta jak získat návštěvnost zdarma a vybudovat si jméno. Musí tedy vsázet na ostatní kanály anebo zainvestovat do reklamy. Úbytek konkurence rozhodně trhu neprospívá.

Podle ComScore, dokonce první tři měsíce vládl takový chaos, že poklesla návštěvnost španělských novin o 84 procent. To jsou celkem šílená čísla a moc se mi jim ani nechce věřit.

Závěr

Předně by mě zajímalo, kam teď lidi chodí. Jakmile je jednou někdo konzument obsahu, tak přece má potřebu si najít náhradu za službu, kterou mu zruší.

No a poslední otázka, která se mi moc v původním článku líbila. Co s tím hodlá Španělská vláda dělat?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Španělská Google news daň se proměnila v propadák”

  1. Španělsko je zaostalá země. Něco jako Mexiko, jenom se tam tolik nezabíjí. Španělsko v dnešní moderní době nic neznamená, proto je to tam lidem jedno, že přišli o “agregátora”.

    Jo a jinak, přeju jim to. Chtěli dělat machra tak ať maj co chtějí.

  2. úbytok návštevnosti o 84% sú už riadne do oči bijúce čísla :O :D … ale ajtak sa divím že google proste ustúpil. Ja by som zvažovala skôr takú možnosť nechať to tak ako to bolo predtým a ako budú vymáhať od nich peniaze ? ..ale teraz aspoň klepli po prstoch samotným tvorcom toho nariadenia

  3. Za konzumenta obsahu se považuji, byť se jedná o poměrně úzce specializovaný obor. V rámci daného oboru existuje jeden hodně dobrý CZ web a druhý co stojí občas za navštívení, další česky psané oborové weby publikují spíš komerčně zaměřený obsah a to co mě zajímá se tam vyskytuje poměrně málo.

    Odpověď na otázku, co bych dělal “jakmile je jednou někdo konzument obsahu, tak přece má potřebu si najít náhradu za službu, kterou mu zruší” je poměrně jednoduchá. Ano mám potřebu získávat informace, ale tu náhradu si lehce najdu. Na anglicky psaných webech je pro mě obsahu dostatek a nestíhám jej konzumovat. Pokud mi tedy někdo ztíží konzumaci obsahu v CZ prostředí, tak se plynule přesunu na Anglicky psané weby a tak jak se člověk postupně zlepšuje ve znalosti angličtiny, tak to časem přestane být nepohodlné.

    Osobně si myslím, že Španělská GN daň odstartovala něco podobného.

Comments are closed.